Skip to navigation Skip to main content
Skiërs rode jassen

Voor skiën in september kun je terecht in verschillende gletsjerskigebieden in de Alpen. Twee zijn zelfs het hele jaar door geopend! De zomervakantie is inmiddels officieel voorbij en dat is voor de meeste mensen hét moment om vooruit te kijken naar de winter en de skivakantie vast te leggen. Kun je niet meer wachten tot het zover is? Dat hoeft ook niet! Wie wil kan ook al in september gaan skiën. Hoog in de bergen, op gletsjers in onder andere Oostenrijk, Zwitserland en Italië, kun je in deze maand al genieten van een aantal heerlijke afdalingen. Benieuwd in welke (gletsjer)skigebieden in de Alpen je al kunt skiën? Je leest het in dit artikel.

Skiën in september

Kun jij ook niet wachten tot je weer in de latten kunt klikken? Kunnen de komende maanden voor jou niet snel genoeg voorbij gaan? Waarom ga je niet alvast een paar dagen skiën in september! Dat klinkt misschien wat gek, maar ook in deze maand van het jaar is een wintersport mogelijk. De herfst gaat langzaam van start en hoog in de bergen kan er zo nu en dan al een dik pak sneeuw vallen. Skiën in september heeft meerdere voordelen. Zo is het over het algemeen nog heerlijk rustig op de pistes, zijn de temperaturen vaak aangenaam en liggen de prijzen voor accommodaties een stuk lager dan in bijvoorbeeld de kerstvakantie of voorjaarsvakantie. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat nog niet alles open is en dat je vooral van de ochtenden moet profiteren, maar hé dan kun je wel ein-de-lijk weer skiën!

Hintertuxer Gletscher: hele jaar door open

Op de Hintertuxer Gletscher beleven wintersporters het hele jaar door skiplezier. In de winter, maar ook in de herfst, lente en zomer. De gletsjer ligt aan het einde van het Zillertal en is het hele jaar door geopend. Op ski's kun je een maximale hoogte van 3268 meter bereiken. In de wintermaanden telt het gletsjerskigebied 60 km aan pistes en op dit moment is er slechts 2 km geopend. Tip: combineer het skiën in september op de Hintertuxer Gletscher met een bezoek aan het Natur Eis Palast. In deze ijsgrot kun je een tour maken met boottocht en zelfs suppen is er mogelijk.

Skiën in september kan op de Hintertuxer Gletscher

Matterhorn Glacier Paradise: hele jaar door open

Vanuit het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil-Cervinia heb je toegang tot het Matterhorn Glacier Paradise. Net zoals de Hintertuxer Gletscher is ook dit gletsjerskigebied het hele jaar door geopend en dat heeft mede te maken met de hoogte (3899 meter). In de wintermaanden kun je er skiën op ruim 360 km aan pistes in Italië en Zwitserland, maar nu is er slechts een handjevol afdalingen geopend. Extra bijzonder is het uitzicht op de iconische Matterhorn en de vele andere drie- en vierduizenders. Er zijn een aantal fijne berghutten waar je tussendoor kunt pauzeren en ook het funpark is geopend.

Skiën in de zomer en herfst in Zermatt

Saas-Fee: open sinds juli

In Saas-Fee kun je bijna het hele jaar door op de latten staan, zelfs in de zomer. Wie in september graag een paar dagen wil gaan skiën, is hier aan het juiste adres voor fijne pistes, een uitgebreid funpark en een aantal indrukwekkende activiteiten. Saas-Fee ligt aan het eind van het Saastal en is autovrij. Bij aankomst moet je de auto parkeren in de garage of op de parkeerplaats en daar blijft 'ie vervolgens de hele vakantie staan. In de wintermaanden telt het skigebied zo'n 100 pistekilometers, nu ligt dat aantal een stuk lager. Je kijkt hier uit op maar liefst 18 (!) vierduizenders, waaronder de 4545 meter hoge Dom. Breng zeker een bezoek aan het Ice Pavilion (ijsgrot) en geniet van een warme choco of lunch bij Drehrestaurant Mitallalin (een ronddraaiend pisterestaurant).

Skiën op de gletsjer in september in Saas-Fee

Stilfser Joch: open tot begin november

Na even gesloten te zijn geweest, is het gletsjerskigebied Stilfser Joch sinds afgelopen weekend weer open. Dankzij de verse sneeuwval eind augustus is skiën toch weer de moeite waard. Dit Italiaanse gletsjerskigebied bij de Stelviopas is vanwege een onbegaanbare, vol gesneeuwde bergpas in de winter alleen in 's zomers geopend. Afhankelijk van de sneeuwcondities, kun je hier tot november op de latten staan. Als je van plan bent om die kant op te gaan, dan is het wel verstandig om de actuele status vooraf nog even te controleren op de website van het skigebied.

Kaunertaler Gletscher: start skiseizoen op 29 september

Eind september skiën in Oostenrijk? Vanaf de 29e kun je weer terecht op de Kaunertaler Gletscher. Om bij de liften te komen, moet je eerst een stuk rijden. Vanuit Feichten in het Kaunertal ben je ongeveer een half uur onderweg om aan de voet van de gletsjer te komen. Een prachtige route met een aantal scherpe haarspeldbochten, waarbij je onderweg getrakteerd wordt op schitterende uitzichten. In de wintermaanden heb je hier toegang tot iets meer dan 20 km aan pistes. Houd er rekening mee dat dit aantal in september nog een stuk beperkter is.

Eind september kun je weer skiën op de Kaunertaler Gletscher

Pitztaler Gletscher: start skiseizoen op 23 september

Een andere bestemming waar je in september kunt skiën is de Pitztaler Gletscher. Hier gaat het skiseizoen, zoals het er nu uitziet, op 23 september weer van start. De Pitztaler Gletscher ligt aan het eind van het Pitztal en reikt tot een maximale hoogte van 3440 meter. Daarmee is dit meteen de hoogste gletsjer van Tirol. Doe dit punt zeker aan, je kunt hier namelijk nog eens vijftig andere drieduizenders spotten. Het skigebied telt hartje winterseizoen 22 pistekilometers, maar eind september ligt dit aantal een stuk lager.

Skivakantie in september in het Pitztal
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.