Skip to navigation Skip to main content
Tignes

Wie dat wil, kan ook in de zomer skiën in Frankrijk. Op drie gletsjers in de Franse Alpen kun je ook in de zomermaanden terecht voor een paar heerlijke afdalingen. Lekker verfrissend als het beneden in het dal erg warm is en ideaal voor iedereen die ontzettend baalt dat het nog heel lang duurt voordat de winter weer begint. Lijkt het jou wel wat, skiën in de zomer in Frankrijk? In dit artikel vind je een overzicht van waar en wanneer dat mogelijk is.

Skiën in de zomer in Frankrijk

In het land van overheerlijke croissants, knapperig stokbrood, kaas, goede wijnen, de hoogste berg van Europa en prachtige, uitgestrekte skigebieden, kun je niet alleen 's winters, maar ook 's zomers van de sneeuw genieten. Op een drietal gletsjers ligt ook in de zomermaanden voldoende sneeuw om een paar liften en pistes te openen. Skiën kan hier niet het hele jaar door, zoals op de Hintertuxer Gletscher in Oostenrijk en op de gletsjer boven het Zwitserse Zermatt wel mogelijk is, maar na de winter nog wel een aantal weken in de zomer. Uiteraard is skiën in de zomer in Frankrijk heel anders dan in de wintermaanden en zijn er een aantal dingen om mee rekening te houden. Daarom vind je hier niet alleen de drie zomerskigebieden van Frankrijk, maar ook een aantal tips om van zomerskiën een succes te maken.

BELANGRIJK: alle openingstijden- en data zijn afhankelijk van de sneeuwcondities!

Skiën in de zomer in Frankrijk

1. Les 2 Alpes

Het eerste skigebied in deze lijst met skibestemmingen waar je in Frankrijk in de zomer kunt skiën, is Les 2 Alpes. Dankzij de hoge ligging en aanwezigheid van de langste gletsjer in Europa waarop geskied kan worden, profiteer je hier 's winters van een extra langs skiseizoen en is zelfs zomerskiën mogelijk. Het skigebied telt in de wintermaanden ruim 220 km aan pistes, maar in de zomer is dit aantal iets beperkter. Het zomerskigebied van Les 2 Alpes is ongeveer 90 hectare groot en ligt tussen de 3200 en 3600 meter hoogte. Naast fijne blauwe afdalingen met uitzicht op het Meije en Écrins massief, is er ook een 18 hectare groot funpark. Freestylers van alle niveaus kunnen hier ook 's zomers oefenen op hun kunsten.

Het zomerskigebied van Les 2 Alpes is dagelijks open van 28 april tot 7 juli. Pistekaart Les Deux Alpes in de zomer ›

2. Tignes

In de wintermaanden is Tignes middels liften en pistes verbonden met het nabijgelegen Val d'Isère. Het skigebied dat beide dorpen samen delen, telt ruim 300 km aan pistes en is ontzettend sneeuwzeker. Dat komt mede dankzij de aanwezigheid van twee gletsjers: de Grande Motte in Tignes en de Glacier du Pisaillas in Val d'Isère. In de zomer is er geen skiverbinding en beschikken beide dorpen over een eigen zomerskigebied. Wie wil skiën in de zomer in Frankrijk, heeft hier dus twee gletsjerskigebieden dicht bij elkaar om uit te kiezen. Op de Grande Motte in Tignes ligt een gevarieerd zomerskigebied met ongeveer 20 km aan pistes. Skiën kan hier dan tussen de 2724 en 3456 meter hoogte en ook is er een langlaufloipe geopend. Leuk voor de afwisseling!

Het zomerskigebied van Tignes is dagelijks geopend van 22 juni tot 21 juli. Een skipas kost € 48,- voor volwassenen. Klik hier voor de pistekaart van Tignes in de zomer ›

Gletsjerskigebied Grande Motte Tignes, skiën zomer Frankrijk
Het gletsjerskigebied op de Grande Motte in Tignes

3. Val d'Isère

Skiën in de zomer in Frankrijk kan ook op de Glacier du Pisailles boven Val d'Isère. Met de auto kun je via de Col de l'Iseran tot aan het begin van de gletsjer rijden en daar parkeren. Van de zes geopende pistes, zijn er drie gereserveerd voor toeristen (Morene, Pisaillas en Montet) en drie voor trainingsdoeleinden (Champions, Aiguille Pers en Roche). Dat aantal is niet veel, maar genoeg om je een paar uur mee te vermaken. Bovendien is een uitstapje naar Tignes zo gemaakt en behoren ook andere leuke activiteiten tot de mogelijkheden. Het zomerskigebied van Val d'Isère ligt tussen de 2762 en 3200 meter hoogte en tijdens het skiën geniet je continu van schitterende uitzichten op de omgeving.

Het zomerskigebied van Val d'Isère is dagelijks geopend van 8 juni tot 5 juli. Een dagpas kost € 34,- voor volwassenen.

Tips voor als je gaat zomerskiën in Frankrijk

Skiën in de zomer in Frankrijk is anders dan skiën in de winter. Skiën met warme temperaturen vergt nu eenmaal een paar aanpassingen. Wil jij ook in de zomermaanden van heerlijke skidagen genieten? Hieronder een aantal tips om skiën in de zomer in Frankrijk tot een succes te maken.

  • Sta vroeg op: de zon is hartje zomer ontzettend krachtig, helemaal hoog in de bergen. Pistes worden nog sneller papperig dan in het voorjaar en dus is het zaak dat je de wekker vroeg zet en de eerste lift omhoog neemt. Op die manier geniet je het langst van heerlijke afdalingen.
  • Smeren, smeren en nog meer smeren: in de winter is dit al belangrijk, maar 's zomers helemaal! Smeer je regelmatig in met zonnebrand met een hoge factor van minimaal 30 SPF (50 is nog beter!) en bescherm je huid goed tegen de zon.
  • De juiste outfit: hoe warm het ook is, ga niet ineens in korte broek en zonder helm of handschoenen de piste op. Trek gewoon je normale ski-outfit aan, maar dit keer met minder laagjes. Skikleding houdt je niet alleen warm, maar beschermt je ook. Vergeet ook zeker je helm, handschoenen en skibril niet! Kleed jezelf ook zeker niet te koud, 's ochtends vroeg kan het zelfs in de zomermaanden flink koud zijn in de bergen.
  • Voldoende drinken: skiën is sporten en door alle inspanning transpireer je flink. Al het vocht dat je verliest, moet ook weer worden aangevuld. Drink daarom voldoende en nee, niet alleen maar bier of Génépi. Water is hartje zomer je beste vriend!
  • Doe 's middags iets anders: in de wintermaanden sta je de hele dag op de latten, maar in de zomer is dat niet mogelijk. Niet getreurd, er zijn nog veel andere leuke activiteiten om te ondernemen! Verruil je skischoenen voor wandelschoenen en trek de omgeving in, maak een afdaling op een mountainbike, ontspan aan de oevers van een bergmeer of dompel je helemaal onder in de lokale tradities en gebruiken van de bestemming waar je bent. Tips en informatie voor een zomervakantie in de bergen ›
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.