Skip to navigation Skip to main content

Onbestendige paasdagen in de Alpen: föhnwind en veel neerslag

Dikke Sneeuwvlokken Saalbach

Pasen staat voor de deur en dat betekent dat voor veel skigebieden de laatste dagen van skiseizoen 2023/2024 zijn aangebroken. De komende dagen krijgen we opnieuw te maken met een tweedeling wat weer betreft. In de Zuid-Alpen kan een flinke bak met sneeuw vallen, terwijl het in de Noord-Alpen zacht blijft in combinatie met föhnstormen. Ook vandaag kan er wat sneeuw vallen, maar echt los gaat het pas vanaf het weekend. In dit weerbericht praat ik je bij over het weer met Pasen.

Laagje sneeuw vandaag dankzij lagedrukgebied Nelson

Lagedrukgebied Nelson bepaalt op dit moment het weer in het westen van Europa en beïnvloed daarmee wat er in de Alpen gebeurt. Met een sterke zuidwestelijke stroming passeren er meerdere storingen. Gisteren bracht een koufront zo’n 20 tot 40 cm sneeuw op het grensgebied tussen Frankrijk, Italië en Zwitserland, maar ook in het zuiden en westen van Oostenrijk viel een klein laagje. Vandaag passeert een tweede koufront het Alpengebied. Van west naar oost trekt een neerslaggebied over, waardoor er in vrijwel alle skigebieden verse sneeuw kan vallen. Op dit moment sneeuwt het al lekker in Frankrijk, noordwest Italië en zuidwest Zwitserland. In Oostenrijk schijnt op veel plekken de zon, maar daar komt ’s middags verandering in. De sneeuwgrens ligt tussen 800-1400 meter hoogte en er kan zo’n 5 tot 30 cm sneeuw vallen. Dit keer komen ook de Noord-Alpen aan de beurt.

Lienz
Verse sneeuw en zon in Lienz (Oostenrijk)
St. Christina
Verse sneeuw in St. Christina (Italië)

Föhn neemt toe aan de noordkant van de Alpen

De Noord-Alpen hebben al een aantal dagen te maken met stormachtige föhnwinden. Met het passeren van de koufronten nemen die flink in kracht af, maar helaas niet voor lang. Op vrijdag slaat het weerbeeld alweer om en ontstaat er een flinke tweedeling tussen noord en zuid. Bij hogedruk boven het Europese continent en lagedruk boven de Atlantische oceaan ontstaat een krachtige zuidwestelijke stroming. Met die zuidelijke winden komt ook weer wat Saharastof mee. Aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam trekt opnieuw een stormachtige föhnwind aan. Vanaf vrijdagmiddag gaat het op hoogte ontzettend hard waaien, met windstoten van 100/120 km per uur of meer. Ook op zaterdag blijft het stormachtig met vergelijkbare windsnelheden. Grote kans dat veel liften in dit deel van het Alpengebied gesloten blijven. In de föhngevoelige dalen kan de thermometer de komende dagen meer dan 20 °C aangeven.

Opnieuw veel sneeuw voor de Zuid-Alpen

Er lijkt wel een soort trend te zijn ontstaan eind februari/begin maart. Opnieuw ontstaat er een Südstau die een flinke bak met neerslag naar de Zuid-Alpen brengt. Vooral in het zuiden van Zwitserland en in het noordwesten van Italië gaat het los, al kan er ook flink wat sneeuw vallen in de Franse en Oostenrijkse Zuid-Alpen. De sneeuwgrens komt rond 1200-1800 meter hoogte te liggen, maar kan bij intensieve neerslag lager uitkomen. Op hoogte kan het sneeuwdek maandag zomaar weer zijn gegroeid met een tot twee meter verse sneeuw.

Wisselvallig en zacht na het weekend

Na het weekend blijft het wisselvallig en zacht in het Alpengebied. Wel lijkt de stroming iets meer naar het westen te draaien, wat mogelijk veel sneeuw voor de Franse Alpen en een deel van de Zwitserse Alpen betekent. Diverse storingen passeren en brengen regelmatig neerslag. Helaas wel bij een vrij hoge sneeuwgrens. Koning Winter lijkt voorlopig geen diep winterse comeback te maken, maar echte voorjaarstemperaturen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.