Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winterse omstandigheden in de Alpen en dichterbij

Zillertalarena Filzstein 2023 01 19 16 30 00

Wat een heerlijke week tot nu toe! In de Alpen, in het Sauerland, in het Zwarte Woud en zelfs in Nederland is de afgelopen dagen verse sneeuw gevallen. Op dit moment geldt er zelfs code oranje vanwege sneeuwval in een aantal provincies in eigen land. In de Alpenlanden blijft het in ieder geval koud en winters tot en met halverwege volgende week. De komende dagen kan er zelfs nog een dik pak sneeuw vallen. We praten je bij in dit weerbericht.

Heel veel verse sneeuw

Laten we beginnen met een blik op de webcams. Gisteren kwam de sneeuw vooral in Oostenrijk met bakken uit de hemel en lokaal is er zelfs meer dan 30 cm gevallen. Veel webcams waren zelfs helemaal vol gesneeuwd. Inmiddels is het genieten van prachtige winterbeelden. De bomen lijken wel in een bak met slagroom gedoopt! Ik ben echt een beetje jaloers op iedereen die nu in de Alpen is. De webcams van vanochtend laten zelfs al hier en daar wat opklaringen zien, dus het kan niet anders dan een heerlijke skidag worden. De mooiste plaatjes zie je in onderstaande galerij.

Webcams 20 januari 2023

Zillertal Arena
Ellmau
Alpbach
Zauchensee

Vanochtend nog wat sneeuw en zeer koud

De invloed van lagedruk bepaalt het weerbeeld van vandaag. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam hangt plaatselijk dichte bewolking. De lucht is koud, maar ook vrij vochtig en dus kan er met name vanochtend nog wat verse sneeuw vallen uit het wolkendek. Niet extreem veel, hooguit 5 tot 15 cm. Er waait een matige tot krachtige noorden- tot noordoostelijke wind en dus voelt het nog kouder aan dan het al is. Op 2000 meter hoogte ligt de temperatuur rond -10 °C en op 3000 meter rond -20 °C. Aan de zuid- en westkant van de Alpen is meer ruimte voor de zon. Daar waar het nog wel bewolkt is, komt de zon regelmatig door het wolkendek heen. In Zuid-Tirol, een groot deel van de Franse Alpen en de Zwitserse Zuid-Alpen is het vandaag overwegend zonnig en droog. Genieten van Kaiserwetter dus!

Winters weekend

Hoewel er dit weekend meer ruimte komt voor de zon, kan het lokaal ook nog flink sneeuwen. Onder invloed van lagedruk blijven dichte bewolking en sneeuwval aan de noordkant van de Alpenhoofdkam aanhouden. Met name in Oostenrijk, Zuid-Duitsland en Zwitserland kan er nog veel sneeuw vallen. Tot en met zondag zo’n 5 tot 30 cm, met lokaal enkele uitschieters. Het blijft koud, op 2000 meter hoogte kun je rekenen op temperaturen tussen de -10 °C en -14 °C. Er waait een krachtige noorden- tot noordwestenwind, die de gevoelstemperatuur nog kouder doet lijken. Kleed je warm aan als je de piste op gaat!

Kou houdt nog even aan

Ook na het weekend blijft het koud, tot in ieder geval halverwege volgende week. Dat extra laagje heb je dus zeker nodig als je de piste op gaat. Maandag kan er aan de oostkant van de Alpen nog wat sneeuw vallen, maar de hoeveelheden nemen sterk af. Naarmate de week vordert, krijgt de zon in het hele Alpengebied meer ruimte om te schijnen.

Zon, maar ook sneeuw in het Sauerland

Zoals je gisteren hebt kunnen zien, kwam ook de sneeuw in het Sauerland met bakken uit de hemel. De skigebieden zien er weer heerlijk winters uit en welke gesloten waren door de slechte sneeuwcondities, kunnen weer open. Vandaag en morgen is er een mix van zon en wolken. De temperatuur ligt tussen de -1 °C en -6 °C. Op zondag kan het weer gaan sneeuwen en ook volgende week valt er dagelijks een verse laag sneeuw. Het blijft voorlopig koud, met zowel ’s nachts als overdag temperaturen onder het vriespunt.

Winterberg
Winterberg, Schneewittchen
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.