Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: weerkaarten laten veel verse sneeuw zien

Sneeuw op boom

We houden allemaal met spanning de weerberichten en weerkaarten in de gaten. Na de vele regenval en recordwarme jaarwisseling zijn de condities op dit moment verre van ideaal. Groene dalen, smallere pistes en in de meeste skigebieden is het alleen fijn skiën op hoogte. Komt daar snel verandering in? Die kans lijkt met de dag groter te worden. Morgen kan er aan de noordkant al zo'n 5 tot 20 cm sneeuw vallen, maar de hoop ligt vooral op het weekend en daarna. In dit Alpenweer praten we je bij.

Gemiddelde invloed van hogedruk bepaalt vandaag het weer

In verschillende dalen is de dag vandaag mistig van start gegaan. Vooral richting het zuiden zijn de mistvelden hardnekkig. Rond het middaguur trekt de meeste mist weg en komt er ruimte voor de zon. Er waait een matige westen- tot noordwestenwind. Aan het eind van de middag wordt vanuit het noordwesten de bewolking steeds dichter en kan de eerste neerslag vallen aan de noordkant van de Alpen. Op hoogte neemt de westenwind langzaam in kracht toe.

Webcams 4 januari 2023

Zillertal Arena
Mölltaler Gletscher
Val Thorens
Matterhorn Glacier Paradise

Suikerlaagje sneeuw op donderdag, maar ook regen

In Oostenrijk is voor morgen stormachtig en onrustig bergweer voorspeld. Volgens de Oostenrijkse weerdienst ZAMG wisselen korte zonnige periodes elkaar af met veel bewolking. Op en aan de noordkant van de Alpenhoofdkam vallen enkele buien en de sneeuwgrens ligt tussen de 1600 en 2200 meter hoogte. Qua sneeuw is er 5 tot 20 cm voorspeld. Hetzelfde geldt voor Zwitserland, maar hier ligt de sneeuwgrens hoger, tussen de 1800 en 2200 meter hoogte. Op de bergtoppen waait een stevige westenwind en windstoten van wel 100 km/u zijn mogelijk in Oostenrijk. Ook in Zwitserland kan het op de toppen hard waaien, maar hier neemt de wind in de loop van de dag in kracht af. In het zuiden van Duitsland valt op de toppen ook wat verse sneeuw en ook hier kan het onstuimig zijn.

Wisselvallig weekend met kans op veel sneeuw in de West-Alpen

En dan het weekend. De weerkaarten laten al een paar dagen verse sneeuw voor de West-Alpen zien, maar de voorspellingen en hoeveelheden veranderen dagelijks. Wat wel vaststaat is dat het weerbeeld vanaf het weekend een stuk wisselvalliger wordt. Een westelijke stroming brengt allerlei storingen met zich mee, die mogelijk in Zwitserland en Frankrijk veel sneeuw brengen op zondag, maandag en dinsdag. Bovendien wordt het weer wat kouder en komt de sneeuwgrens tussen 1000 en 1500 meter hoogte te liggen. Lokaal kan er meer dan een halve meter sneeuw vallen! Ook het westen van Italië, het Duitse Beieren en de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol lijken te profiteren van de sneeuwval. Wel met mindere hoeveelheden, zo’n 20 tot 30 cm zoals het er nu uitziet.

Sneeuwkansen Sauerland nemen toe na het weekend

Ook in het Sauerland zijn de sneeuwcondities verre van ideaal. Daar waar Winterberg en Willingen begin december nog een winters sprookje leken, is het er nu vooral groen en bruin met hier en daar een smalle witte strook. Alle natuursneeuw is weggesmolten en er kan alleen nog geskied worden op een kleine laag kunstsneeuw. In Willingen ligt er zo’n 10 cm op de pistes en zijn er vijf liften en drie afdalingen geopend. In Winterberg ligt er nog zo’n 30 cm kunstsneeuw op de pistes en zijn er tien liften en negen pistekilometers geopend. Tot en met het weekend blijft het zacht. Zo nu en dan schijnt de zon, maar ook regent het regelmatig. De pistes worden er dus niet beter op. Na het weekend wordt het weer iets kouder en neemt de kans op verse sneeuw toe. Zoals het er nu uitziet, valt er op maandag weer een paar centimeter verse sneeuw.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.