Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: herfst wordt ingeluid met een laag verse sneeuw

Sneeuw op stoeltjes

Op 23 september gaat de astronomische herfst officieel van start, maar met de hoeveelheid regen die nu naar beneden klettert, lijkt dat nu al het geval. De zomer is voorbij en langzaam koersen we af op de winter. Kun jij ook niet wachten? Koning Winter geeft ons vanaf morgen alvast een klein voorproefje. Dankzij een naderend koufront daalt de temperatuur én de sneeuwgrens. De hoogste toppen kunnen tot wel 20 cm sneeuw verwachten.

Eerst nog een mooie nazomerdag

Een zuidwestelijke stroming in combinatie met een föhn zal vandaag het weer in de oostelijke Alpen bepalen. Het is daar overwegend zonnig en droog, maar aan de zuidkant hoopt dichte bewolking zich op en ook vanuit het westen trekt de bewolking steeds meer aan. Het is ‘s middags zo’n 22 tot 26 graden in de dalen en in meerdere plaatsen is het genieten van heerlijk nazomerweer. Wel kan een zuidenwind plaatselijk krachtig tot hard waaien, maar deze neemt richting de avond snel in kracht af.

Actief koufront in aantocht

Tegen de avond bereikt een actief koufront de Jura, wat gepaard gaat met ontzettend veel neerslag. De föhnwind wordt verdreven en vanuit het westen stroomt er koele, vochtige lucht het Alpengebied binnen. In de nacht naar vrijdag zakt de sneeuwgrens van zo’n 3200 meter hoogte naar 2100 tot 2600 meter hoogte. Lokaal kan er op hoogte tot wel 20 cm sneeuw vallen. Je kunt onder andere flink wat sneeuw verwachten in Chamonix, Grindelwald, Mürren, Flims, Sölden en op de Hintertuxer Gletscher.

Winterse inval niet van lange duur

Van lange duur is de winterse inval niet. In de nacht naar zaterdag en op zaterdag overdag kan er plaatselijk vanaf 2100 meter nog een vlok sneeuw vallen, maar al snel wordt de invloed van een hogedrukgebied vanuit het westen merkbaar. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam blijft de koele, vochtige Atlantische lucht nog enige tijd merkbaar.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.