Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: enorm sneeuwrijk weekend in het vooruitzicht

Mijn wintersporthart maakt altijd een klein sprongetje met voorspellingen zoals deze. In de Alpen kan tot en met zondag ruim een meter verse sneeuw vallen, maar ook in de Tsjechische skigebieden gaat het flink tekeer én dichter bij huis in het Sauerland. Ik kan nu al niet wachten op de beelden die we daar de komende dagen van gaan zien. In dit weerbericht meer informatie over het weer in de skigebieden en de voorspelde sneeuwhoeveelheden.

Koufront brengt heel veel verse sneeuw

Vandaag trekt er vanuit het noorden een actief koufront over de Alpen. In de bergen is het vrijwel overal bewolkt en in de loop van de ochtend neemt de neerslag in intensiteit toe. De sneeuwgrens ligt eerst nog rond 1300-1500 meter hoogte, maar zakt al snel naar zo’n 800-1000 meter hoogte en komt ’s avonds zelfs op 600 meter hoogte te liggen. Op de toppen van de noordelijke Alpen waait een krachtige wind vanuit het noorden/noordwesten en er kan tot wel 30 cm sneeuw vallen.

Zaterdag stroomt er met een stormachtige noordwestelijke stroming koude, vochtige lucht het Alpengebied binnen. Bewolking overheerst en met name in de Arlberg-regio, in Salzkammergut, de Jura en in Wallis kan het hevig sneeuwen. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam valt 20 tot 40 cm sneeuw, met een sneeuwgrens tussen 200 en 400 meter hoogte. Zondagochtend kan het nog hevig sneeuwen, maar daarna neemt de neerslag tijdelijk in intensiteit af. Het kan zelfs even kort opklaren, al is dat niet van lange duur. Na het weekend staat ons mogelijk een tweede dump te wachten. Daarover maandag meer in het Alpenweer. Tot en met zondag valt er een halve tot ruim een meter verse sneeuw in de Alpen.

Weinig neerslag aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam

Anders is het weerbeeld aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Hier kan de komende dagen een vlok sneeuw vallen, maar veel minder dan aan de noordkant. Er waait een föhnwind en er is veel ruimte voor de zon. Wel blijft het met temperaturen tussen -6 °C en -13°C overdag vrij fris, waardoor de sneeuwkanonnen volop kunnen worden ingezet.

De eerste echte winterdagen in het Sauerland

Na een nogal milde donderdag draait het weerbeeld in het Sauerland vandaag naar echt winters. De wind gaat vanuit het noorden waaien, met hevige sneeuwbuien en ijzel tot gevolg. Tegen de ochtend veranderden de eerste regenbuien al in sneeuwbuien en tot en met vanavond kan er vanaf 500 meter hoogte zo’n 10 cm verse sneeuw vallen. ’s Nachts zakt de sneeuwgrens naar 400 meter hoogte, daaronder valt vooral natte sneeuw. Op zaterdag houdt de noordwestelijke stroming aan. Veel buien verplaatsen zich van de Noordzee naar het Sauerland en er kan nog eens 10 cm sneeuw vallen vanaf 400-500 meter hoogte. Zondag verloopt grotendeels bewolkt, met zo nu en dan sneeuwbuien.

Maandag brengt een nieuw lagedrukgebied mogelijk nog meer verse sneeuw. We houden je op de hoogte. Wanneer je weer kunt skiën in Winterberg en Willingen is nog niet bekend. In Winterberg heeft men inmiddels al flink wat kunstsneeuw kunnen produceren, maar in Willingen nog niet. Mocht de winterse inval doorzetten, dan zal het niet lang meer duren voordat de eerste liften en pistes opengaan.

Kou en sneeuw in Tsjechië

Koning Winter is ook in de Tsjechische skigebieden aangekomen. De komende dagen verlopen bewolkt, met flink wat neerslag. Bovendien is het zeer koud, met temperaturen tussen +5 °C en -14 °C. Onderstaande webcam uit Pec pod Sněžkou laat zien dat er al een flinke laag gevallen is.

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.