14 april 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: kouder en toenemende kans op sneeuw

Vandaag is het op veel plaatsen in de Alpen nog droog en kan het nog best een vriendelijke dag worden. Maar de komende dagen gaat er wel het een en ander veranderen. Het wordt wisselvallig, met lagere temperaturen. De sneeuwgrens gaat dus omlaag; Paasmaandag ligt die grens rond de 1000m en soms zelfs lager. De Franse Alpen hebben de minste neerslag, net als de bergen in het noordwesten van Italië. Maar de Dolomieten doen vaak gewoon mee met het wisselvallige weer. Vandaag schijnt de zon op veel plaatsen nog flink. In de bergen ontstaan enkele stapelwolken, maar het blijft op de meeste plaatsen droog.

Kouder aan de noordflank

Het is behoorlijk zacht; het nul-graden-niveau ligt boven de 2000m. Daarbij is het aan de noordflank van de Alpen net iets kouder dan aan de zuidflank. Verder zien we aan de noordflank van het Massief in de loop van de dag wat vaker wolkenvelden overtrekken. Dat zie je het eerst in Oostenrijk gebeuren. In Frankrijk is van bewolking amper sprake. In het weekeinde wordt het wisselvallig. Van het noorden uit wordt depressieactiviteit steeds groter.

Dalende sneeuwgrens

Zaterdag is het aan de noordkant van de Alpen al snel bewolkt, terwijl in het zuiden van Zwitserland en in Italië de zon nog wel schijnt. Maar in de loop van de dag ontstaan makkelijk buien. In het noorden van Zwitserland en in grote delen van Oostenrijk gaat het uit gelaagde bewolking wat meer regenen. De sneeuwgrens ligt eerst vrij hoog en daalt geleidelijk naar zo'n 1500m. In het noordwesten van de Alpen komt de koudere lucht als eerste. Zondag daalt de sneeuwgrens verder naar ongeveer 1000m, om maandag soms zelfs nog wat lager uit te komen. Daarbij moeten we zeggen dat aan de zuidkant van de Alpen de grens voor het witte goud wel wat hoger ligt. En de Franse Alpen krijgen weinig van de neerslag mee. Hier is ook vaker ruimte voor de zon. Maandag zit de meeste neerslag aan de noordkant van de Alpen, dinsdag doen ook de Dolomieten volop mee. Ook deze dagen is het in de Franse Alpen veel vaker droog.

14-daagse weersverwachtin Sölden

Reisweer: zaterdag neerslag

Ga je vandaag op pad voor een lang Paasweekeinde, dan tref je onderweg geen winterweer. Er valt hooguit een enkele bui in het midden en zuiden van Duitsland. Zaterdag is het vaak natter onderweg. Moet je door de Alpen heen, dan kan winterse neerslag in de loop van de dag vanaf 1500m hoogte een rol spelen. In de dalen blijft het bij regen. De terugweg kan in de loop van volgende week iets lastiger zijn. Het blijft heel wisselvallig, dus regen is sowieso soms aan de orde. Maar de lucht wordt met name in Duitsland nog wat kouder. Een lagere sneeuwgrens in de Alpen kan het verkeer vanaf de skigebieden parten spelen, mogelijk valt er ook in Duitsland op enige hoogte neerslag met soms een winters karakter.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Cervino Ski Paradis, Plateau Rosa, 3480 m

Cervino Ski Paradis, Plateau Rosa, 3480 m

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.