20 maart 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Salober Ski Arena

Vandaag begint de lente op het noordelijk halfrond en in de Alpen is dat qua temperatuur goed te merken. Op de meeste plaatsen loopt het kwik op tot boven de 15 graden. In het zuiden wordt het zelfs warmer dan 20 graden. Ook op hoogte (boven 2000 meter) is het zacht met maxima rond 5 graden. Er zijn wolkenvelden en soms breekt de zon door. Op een enkel buitje na blijft het droog. Het is dus best een aardig begin van de week maar zo blijft het niet. Het weerbeeld kent een wisselend karakter en met name in de zuidelijke Alpen kan later deze week flink wat neerslag vallen.

Sneeuwgrens boven 1500 meter

Morgen trekt in de loop van de dag een storing vanuit het noordwesten dichterbij. Na een vrij zonnige ochtend neemt ’s middags de bewolking toe en gaat het tegen de avond regenen. Door de zachte lucht, maxima rond 15 graden, ligt de sneeuwgrens boven de 1500 meter. Woensdag stroomt er koudere lucht over de Alpen en daalt de sneeuwgrens naar zo’n 1200 meter. Het is een bewolkte dag en er valt regen of sneeuw. Vooral rond de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk is het erg nat en kan er zo maar 30mm neerslag vallen.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >

Warth-Schröcken, Salober-Jet (2045 m.)

Warth-Schröcken, Salober-Jet (2045 m.)

Mogelijk veel neerslag in zuidelijke Alpen

Donderdag en vrijdag wordt het oppassen in de Zwitserse Alpen. Door een zuidelijke stroming wordt er vochtige lucht tegen de zuidflanken van de Alpen gestuwd. Het is niet ondenkbaar dat hierdoor veel neerslag gaat vallen. Sommige modellen laten tussen Zermatt en Lugano meer dan 50mm zien. Wanneer dit uitkomt is de kans groot dat de neerslag tot overlast en serieuze problemen gaat leiden. In Oostenrijk is het weerbeeld een stuk rustiger. Het is overwegend droog, alleen in Oberösterreich valt lokaal een sneeuwbui.

Lawinegevaar blijft

Het lawinegevaar is nog steeds aanwezig. De (zeer) zachte omstandigheden en regenval van de afgelopen dagen hebben het sneeuwpakket op veel locaties onstabiel gemaakt. Op de meeste plekken is een waarschuwingscode 3 van kracht. Dat is niet het hoogste waarschuwingsniveau, maar wel het niveau waarbij de meeste ongelukken gebeuren. Afgelopen week waren er weer meerdere dodelijke slachtoffers te betreuren door sneeuwverschuivingen. Neem geen onnodige risico’s en zorg dat u goed op de hoogte bent van de uitstaande waarschuwingen in het gebied waar u aan het wintersporten bent.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

14-daagse weersverwachting Tignes

Lech am Arlberg

Lech am Arlberg

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.