10 maart 2017 door Marco in 'Alpenweer''

Na wat wisselvallige dagen met veel sneeuw en regen (lokaal zelfs wel 50 tot 100 mm), gaat het weer vanaf vandaag beter worden. De langdurige neerslag lijkt achter de rug te zijn en daarmee blijft het in Zwitserland vrijwel overal droog. Wel kunnen we nog wat sneeuwbuien verwachten in Oostenrijk. In de hooggelegen gebieden kan lokaal zo’n 10 tot 15 centimeter sneeuw vallen. Het waait hard en er zijn windstoten die makkelijk de 100 kilometer per uur kunnen behalen in de hoge delen. Ook een aantal dalen kunnen flink wat wind verwachten. Het blijft helaas wel zacht met temperaturen rond de 14 graden in de dalen.

Flink wat zon dit weekend

De weersverbetering zet op zaterdag door. De zon schijnt op veel plaatsen en het blijft veelal droog. Wel is het lokaal vaak eerst wat nevelig. In de loop van de middag komen wolkenvelden vanuit het noorden opzetten. De wind neemt verder af doordat deze van noord naar oost draait. De lucht wordt kouder en dat is iets dat hoger op de piste goed te merken is. Wel kan het in de noordwestelijke Alpen nog flink warm zijn (10 tot 15 graden). Een föhn kan in het zuiden lokaal voor 17 graden zorgen. Op zondag blijft het vrijwel overal droog. Wel komt er meer bewolking aanzetten. In het oosten kan ’s avonds wat regen vallen. De lucht blijft met 13 tot 15 graden erg zacht.

Zo zag het er vanochtend uit in Diavolezza, Zwitserland

Zo zag het er vanochtend uit in Diavolezza, Zwitserland

Lawinegevaar hoog

Door de hoge temperaturen en verse sneeuw blijft het lawinegevaar hoog. De verse sneeuw hecht niet aan de oude sneeuwlaag en dat zorgt voor problemen. Hierdoor ontstaan gemakkelijk verschuivingen, met een lawine tot gevolg. Er zijn de afgelopen dagen meerdere lawinemeldingen geweest. Daarom willen we u vragen alert te zijn op de waarschuwingen. Houdt de lawineberichten in de gaten en neem geen onnodige risico’s.

Het ziet er heerlijk uit in skigebied 3 Zinnen (Sextner Dolomite)

Verse sneeuw in skigebied 3 Zinnen (Sextner Dolomite)

Rustig weer na het weekend

Het weerbeeld na het weekend blijft rustig in de Alpen. Een hogedrukgebied bepaalt en daardoor worden storingen op afstand gehouden. Vooralsnog ziet het er naar uit dat het een heerlijke wintersportweek gaat worden. Zeker als u in de hogergelegen gebieden zit. De zon blijft domineren en over het algemeen zijn de condities prima. Gaat u dit weekend terug naar huis of richting de Alpen, dan zult u van het weer geen hinder ondervinden.

Het ziet er heerlijk uit in Ski Arlberg

Het ziet er heerlijk uit in Ski Arlberg

Handige weerlinks:

Het origineel van dit weerbericht vindt u hier >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.