6 februari 2017 door Marco in 'Alpenweer''

alpenweer

YES, het sneeuwt in de Alpen! De noordelijke Alpen hebben de afgelopen tijd flink wat sneeuw mogen ontvangen, maar in daarentegen was het in de zuidelijke Alpen veelal droog en behoorlijk groen. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Een hogedruk gebied boven Scandinavië resulteert in storingen vanaf de Atlantische Oceaan richting de Middellandse Zee. Daardoor valt er met name verse sneeuw in de zuidelijke Alpen. Maar ook andere gedeelten van de Alpen kunnen centimeters verwachten. Het is daarom bewolkt tot aan het weekend in het hele Alpengebied, maar daarna wordt het heerlijk weer.

Verse sneeuw in aantocht

Een noord-zuid georiënteerde straalstroom vanaf de Britse Eilanden tot aan Corsica, zorgt ervoor dat lagedrukgebieden ontstaan aan de zuidkant van de Alpen. Daardoor ligt er op dit moment een groot lagedrukgebied met de kern boven Italië. Later deze week ontstaat er een lagedrukgebied boven Genua en daardoor zal er een ‘südstau’ ontstaan. Hierdoor krijgen vooral de zuidelijke Alpen een verse laag sneeuw.

zillertal arena

Sneeuw in de Zillertal Arena

De hogedruk bepaalt het weer in het weekend

De straalstroom zal in de loop van de week afzwakken en de storing verandert naar zuidelijke richting. Daardoor zullen storingen minder snel ontstaan en krijgt de hogedruk meer grip op de Alpen. De wind gaat liggen en de zon laat zich dan steeds vaker zien. Vooral na het weekend lijkt het prachtig weer te worden. Op veel plaatsen veel zon en temperaturen op en rond het vriespunt.

Sneeuw op de auto

Sneeuw op de auto's in Bödmen-Baad in Kleinwalsertal & Oberstdorf

Zachtere lucht in aantocht

Met name in de noordelijke Alpen ligt zachtere lucht op de loer. De vorstgrens ligt de komende dagen net iets onder of rond de 1000 meter. Later in de week wordt het in de noordelijke Alpen zachter en stijgt deze naar 2200 meter. Na het weekend is het mogelijk dat koude lucht vanuit het oosten terugtrekt door het hogedruk in het noorden. Dan kan het kouder worden.

Sneeuw in Mittelberg

Sneeuw in Mittelberg

L

L'Alpe d'Huez heeft flink wat sneeuw mogen ontvangen!

Sneeuw in Kleinwalsertal

Sneeuw in Kleinwalsertal

Een witte wereld in Lech am Arlberg

Een witte wereld in Lech am Arlberg

De bomen zijn wit in het Brandnertal

De bomen zijn wit in het Brandnertal

Verse sneeuw en veel bewolking in skigebied 3 Zinnen Dolomites

Verse sneeuw en veel bewolking in skigebied 3 Zinnen Dolomites

Hochkrimml in de Zillertal Arena

Hochkrimml in de Zillertal Arena

Het origineel van dit weblog vindt u hier >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.