Skip to navigation Skip to main content

Het was de dagen voor ons vertrek toch nog even stressen. Vorige week was een aanzienlijk deel van Ski Arlberg, het nieuwe grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk, nog niet geopend. De (veel te) lange periode van hogedrukweer had ook Frau Holle hier fameus tegengewerkt. En hoewel ik in sé niets tegen kunstsneeuw heb, oogt een vers en maagdelijk sneeuwtapijt toch zoveel mooier. Gelukkig kwam de langverwachte sneeuwdump (4 en 5 januari) net op tijd. Nu maar hopen dat men nog een pak extra pistes tijdig klaar zou krijgen en we veilig ter plaatse konden raken.

Sneeuwkettingen voor de laatste meters

Het sneeuwgeweld bleef de afgelopen dagen aanhouden. De sneeuwstress wat betreft de pistes was volledig verdwenen. Deze werd echter omgevormd naar wat ongerustheid over onze heenrit. Gelukkig verliep deze tamelijk rustig. We waren voor alle zekerheid maar een uur vroeger vertrokken om ‘s morgens tijdig in Tirol te raken.  Rond 7 uur reden we St. Anton am Arlberg binnen. Er lag veel sneeuw en het sneeuwde nog steeds. Het leggen van onze sneeuwkettingen bleek nodig om de laatste 200 meter naar ons pension af te leggen.

Beperkt aantal liften geopend

Na een heerlijk ontbijt en welgekomen verse koffie trokken we richting de liften. Dat wordt lekker in die ‘pulverschnee’! Zoals verwacht kregen we langs verschillende kanten wel enkele lawinewaarschuwingen mee. Veel ‘neuschnee’, wind en tot nu totaal geen sneeuwbasis zorgt natuurlijk niet voor de gewenste freeride omstandigheden. We zouden ons vandaag sowieso wel wat inhouden en ons op de besneeuwde pistes vermaken. Tot onze spijt was er echter maar een beperkt deel van de liften geopend. Hoewel het dal er zo mooi bij lag, was het weer op de toppen van het gebied nog steeds stormachtig. Veel wind en slecht zicht zorgden ervoor dat de hoogste liften allemaal gesloten bleven.

Genieten van de eerste uren

We trekken in de voormiddag richting Rendl. Een soms ietwat vergeten deel in Sankt Anton, maar zeker de moeite waard. Een rustiger deel, en toch steeds ook hier perfecte en mooie pistes. Na enkele afdalingen wordt het wel duidelijk. Op de pistes wordt het leuk maar zwaar! Voorlopig is het nog lekker door de poeder glijden op de aangereden pistes, maar al snel werd duidelijk dat er bulten gevormd zouden worden. Volhouden dan maar voorlopig en genieten van deze eerste uren.

Koffiestop bij de Bifang Alm

We hebben heerlijk genoten van die eerste sneeuwrijke en bijna lege pistes. Het deel rond de Rendl is sowieso rustiger, en door de aanhoudende sneeuw bleven de pistes vrijwel onbevolkt. Onze eerste pauze hielden we in de mooie authentieke Bifang alm. Er zijn dus wel mensen te vinden hier. De alm was goed bevolkt en de geur van heisse choco en koffie werkte aanstekelijk. Na deze korte stop trokken we richting Gampen.

Après-ski bij de Mooserwirt

Hier waren de pistes al drukker en de omstandigheden werden er niet beter op. Na enkele liften besloten we ons middagmaal te nuttigen in de hoog aangeschreven Rodelalm. Ietwat verscholen onder de Nassereinlift konden we in deze hut genieten van Tiroler Gröstl en Grillhendl. En de verwachtingen werden hier ruimschoots ingelost! Ondertussen was het al een stuk in de namiddag. Een paar afdalingen later besloten we dat het meer dan goed was voor onze eerste skidag. We trokken met z’n allen richting de Krazy Kanguruh van eigenaar en legende Mario Math. Even later nog een kleine tussenstop in die andere après-ski bar met wereldfaam, de Mooserwirt.

Onophoudelijke sneeuwval

De volgende dag was de zon jammer genoeg ook niet aanwezig en net zoals gisteren heeft het de ganse dag onophoudelijk gesneeuwd. De geopende afdalingen lagen er hierdoor zeer zwaar bij. Beginnende skiërs hadden het moeilijk in de losse poeder. Gelukkig was de sneeuw van topkwaliteit en waren de valpartijen zacht en zonder zware gevolgen. Off-piste bleek ook vandaag geen optie in St. Anton am Arlberg. Met onze persoonlijke sneeuwkennis en een lawinegevaar niveau 4 zouden we geen extra en onnodige risico's nemen.

Morgen de Run of Fame?

Het skiën bleef vandaag dan ook beperkt tot enkele afdalingen rond Gampen en Galzig.  Gelukkig heeft après-ski bij dit weer wel zijn charme. De liveband in de Sennhütte wist het publiek perfect te bespelen. De sfeer zat er al snel goed in en voor we het goed en wel beseften was er alweer bijna een vakantiedag in de bergen voorbij. Morgen wordt beter weer voorspeld. Hopelijk zijn de meeste afdalingen open en kunnen we proberen om de Run of Fame Arlberg te skiën!

Al met al een heerlijk weekend met ongelofelijk veel verse sneeuw in St. Anton!

167 - Winter - Jasper

Over Jasper

Jasper houdt van Oostenrijk, zowel in de zomer als in de winter. Vanaf zijn 4e staat hij op de ski’s, en later ook het snowboard. Meerdere keren per jaar bezoekt hij zijn favoriete land waar hij ooit een pension zou willen openen.