30 december 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: het nieuwe jaar in met verse sneeuw

Het heeft er alle schijn van dat de hogedrukinvloed na de jaarwisseling minder overtuigend gaat worden in het Alpengebied en dat betekent meer kans op verse sneeuw, ook in het zuiden van Duitsland. De eerste week van het nieuwe jaar zien we hogedruk opbouwen boven de Oceaan ten westen van het Verenigd Koninkrijk. Depressies houden zich op boven Scandinavië en Oost-Europa, waardoor de stroming noordelijker wordt en koudere lucht Europa kan binnendringen. Fronten behorende bij de depressies halen van tijd tot tijd de Alpen en zorgen ervoor dat het weer wisselvalliger wordt.

Sneeuw in Sauerland!

Maandag zien we een eerste storing Duitsland binnendringen en in het middelgebergte zal dat een paar centimeter sneeuw gaan opleveren. De neerslagzone brengt later op de dag en dinsdag sneeuw in de Alpen. De aangevoerde lucht wordt steeds kouder en maxima liggen iets boven het vriespunt. In Sauerland is zo’n 5 centimeter mogelijk, in de Alpen kan 10 tot 20 cm vallen, op sommige plaatsen in de Zwiterse Alpen door aanhoudende Nordstau mogelijk een halve meter.

Winters weerbeeld

Woensdag en donderdag is het vervolgens droog op de meeste plaatsen. In het weekend nemen de sneeuwkansen weer toe maar een precieze ontwikkeling is nu nog niet aan te geven, daarvoor zit er nog teveel onzekerheid in de weerkaarten. Toch lijkt het er wel op dat de kans op een meer wisselvallig en winters weerbeeld de overhand gaat krijgen.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Wildenkarkogel, Saalbach

Wildenkarkogel, Saalbach

Hauser Kaibling

Hauser Kaibling

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.