6 december 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: droog en zonnig

Een hogedrukgebied domineert deze week het weerbeeld in de Alpen. Het blijft droog en dagelijks is er op enkele wolkenvelden na, veel zonneschijn. De temperatuur ligt boven 2400 meter vrijwel continu onder het vriespunt, in de dalen kan de temperatuur oplopen naar enkele graden boven 0. Met behulp van sneeuwkanonnen en de temperaturen die op veel plaatsen rond het vriespunt liggen, is het deze week prachtig weer om te skiën. Onder invloed van het hogedrukgebied stijgt deze week geleidelijk de vorstgrens. Overdag liggen de temperaturen tot en met vrijdag rond of onder het vriespunt op de meeste plaatsen.

Vorstgrens stijgt

Vanaf donderdag stijgt de vorstgrens naar ongeveer 2400 meter. Echt warm wordt het in de dalen niet met maxima rond 9 graden. De zon schijnt vaak volop en er staat over het algemeen een rustige wind uit het noordoosten. Onder de kilometer zijn de gebieden vooral in de noordelijke Alpen gevoelig voor mist of nevel.

Geen vlokje sneeuw

Het is de komende week prachtig zonnig weer in de Alpen, dat betekent ook dat er geen vlok sneeuw gaat vallen. De condities zijn echter wel gunstig genoeg voor de inzet van sneeuwkanonnen. Skiën zal op veel plaatsen geen problemen opleveren. Sterker nog, met de zon en een meest zwakke wind is het perfect skiweer. Blijft het voor een lange periode droog? Nee, kort na het weekend komt vanuit het noorden een storing dichterbij en nemen de kansen op sneeuw in vooral de Noord- en Westalpen toe.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.