18 november 2016 door Marco in 'Alpenweer''

teaser alpenweer

Diverse weermodellen laten zien dat we zware neerslag kunnen verwachten de aankomende dagen. Die neerslag kunnen we verwachten in het zuiden van Zwitserland en het noordoosten van Italië. Ruim 200 millimeter regen in de lagergelegen gebieden en heel veel sneeuw hoger in de bergen. De südstau aan de Noordflanken in het Alpengebied veroorzaakt een föhnwind, waardoor de temperaturen flink oplopen. Helaas zal de eerder gevallen sneeuw daardoor wegsmelten.

Op zaterdag overal sneeuw

Gelukkig is er dit weekend nog geen sprake van de südstau. Er trekt op zaterdag een lagedrukgebied over de Alpen, waardoor het bijna overal bewolkt is, met flinke perioden van regen en sneeuw. De grens van de sneeuwval ligt dan rond de 1500 meter. Daarboven valt wel sneeuw. Op de meeste pistes kunnen we 15 tot 25 centimeter verwachten. Die centimeters vallen wel boven de 2000 meter. Zondag klaart de lucht, wordt het droog en breekt de zon door. Het zal dan nog niet erg dooien. Dit is een ideale dag om, daar waar het kan, van de sneeuw te genieten.

sneeuw flachau alpenweer

Heerlijke beelden uit Flachau. Wat een sneeuw!

Südstau vanaf volgende week: 1,5 – 2 meter sneeuw!

De südstau komt vanaf zondagavond op gang. Zowel in Aosta, Wallis, Piemonte en Tessin ligt de grens tussen de 1300 en 1700 meter. Als we de weermodellen mogen geloven, dan blijft het de hele week sneeuwen. De sneeuwvalgrens loopt naarmate de week wel enkele honderden meters omhoog. Ondanks dat, kunnen we toch van Piemonte tot aan Tessin en de Dolomieten 150 tot 200 centimeter sneeuw verwachten. Uiteraard kunnen de lager gelegen gebieden wel op regen rekenen.

zillertal arena alpenweer

Sneeuw, zon en wolken in de Zillertal Arena

Noordflanken: föhnwind

Helaas zorgt de föhnwind in de noordflanken ervoor dat daar nauwelijks regen of sneeuw valt. De temperatuur loopt rond de 1500 meter op richting de 10 graden. De net gevallen sneeuw van zaterdag zal helaas daar niet blijven liggen. De sneeuwgrens ligt dan rond de 2500 meter.

Handige weerlinks:

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

weer

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.