15 november 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: tijdelijk zachtere temperaturen

We zijn vroeg in het seizoen behoorlijk verwend met sneeuw in de Alpen. Maar de komende dagen gaan de temperaturen omhoog en zal een deel van de gevallen sneeuw, zeker op de lage pistes weer verdwijnen. Maar het is tijdelijk; in het weekeinde gaat het weer flink sneeuwen en daalt de sneeuwgrens. We zien de temperaturen als eerste weer dalen in de Franse en Zwitserse Alpen, in de loop van het weekeinde gaat de sneeuwgrens ook in de Dolomieten en in Oostenrijk omlaag. Bovendien kan er dan ook weer flink wat verse sneeuw bij gaan vallen.

Eerst zachter

We zien het nul-graden-niveau vandaag oplopen naar ongeveer 2000m. Daarbij schijnt de zon nog volop in het zuiden en in grote delen van de Franse Alpen. Maar vooral in Zwitserland raakt het meer en meer bewolkt. Het blijft wel droog. Woensdag kan er aan de noordflank van de Alpen wel wat neerslag vallen. Vaak regent het, pas boven de 2000-2200m valt sneeuw. Het is dus even erg zacht. Aan de zuidflank van het Massief is het droog, schijnt de zon af en toe en is het ook zacht.

Föhn vanuit het westen

Donderdag is het droog in de Alpen en klaart het flink op. Van het westen uit neemt de kans op föhn toe en zien we de temperaturen dus steeds verder oplopen. Op zich is het weer best prima en skiën op de verschillende gletsjers blijft goed mogelijk. De föhn is ook weer niet zo sterk dat we volledig van de toppen worden geblazen. De föhn wordt in gang gezet door een naderende depressie die het weer vrijdag en in het weekeinde glans geeft.

Nassfeld - Hermagor

Nassfeld - Hermagor

Toenemende sneeuwkansen

Vrijdag hebben we eerst nog te maken met de föhnwinden. Het is zacht en van het westen uit raakt het langzaam op steeds meer plaatsen bewolkt. Het gaat uiteindelijk ook regenen, met een sneeuwgrens boven de 2000m. Maar in de Franse en Zwitserse Alpen zien we in de namiddag en avond de sneeuwgrens al dalen naar 1500m. In het weekeinde verplaatst de depressie zich oostwaarts en zien we de sneeuwgrens verder dalen tot ongeveer 800m. In Oostenrijk en in de Dolomieten gebeurt dat pas later op zaterdag, het westelijke deel van de Alpen is duidelijk eerder aan de beurt. Uiteindelijk resulteert de passage van dit lagedrukgebied in 30-100cm verse sneeuw, waarbij de meeste sneeuw uiteraard in de hoger gelegen gebieden valt.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.