Skip to navigation Skip to main content

5 tips voor een duurzame(re) skivakantie

Smeltende gletsjers, verhoogd lawinegevaar, het uitblijven van sneeuw, kunstsneeuw en schaalvergroting – dat is een greep uit de problemen waar het wintersporttoerisme mee kampt. Om het gevoelige ecosysteem van de Alpen te behouden, hebben we 5 tips voor een duurzame(re) skivakantie voor je verzameld. Milieuvriendelijke skigebieden, speciale accommodaties, u kunt met tal van zaken rekening houden om wintersport ook voor volgende generaties mogelijk te houden.

Ecosysteem van de Alpen vs. skivakantie

Het milieuprobleem in de Alpen bestaat uit drie punten. Ten eerste kiezen steeds meer wintersporters voor een skigebied met meer dan 200 kilometer aan pistes. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer liften worden aangelegd en skigebieden op elkaar worden aangesloten. Daarnaast zorgt klimaatverandering voor minder sneeuw wat als gevolg meer energievretende sneeuwkanonnen heeft. Door kunstsneeuw wordt bovendien de waterhuishouding verstoord. Tot slot brengt massatoerisme problemen als afval, verkeer en rioolwater met zich mee. Veel dorpen beschikken hiervoor niet over de juiste infrastructuur.

#1. Kies voor een eco-vriendelijk skigebied

Een eco-vriendelijk skigebied herkent u onder andere aan het feit dat er weinig sneeuwkanonnen worden gebruikt. Enkele skigebieden in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië hebben zich verenigd onder het label Alpine Pearls. Skidorpen als Werfenweng, Arosa en Berchtesgaden hebben maatregelen getroffen voor een duurzamere wintersport.

#2. Gecertificeerde accommodaties boeken

Milieuvriendelijke accommodaties zijn energie- en waterbesparend, produceren zo min mogelijk afval en maken weinig tot geen gebruik van fossiele brandstoffen. Er zijn meerdere instituten die dergelijke labels aan accommodaties toewijzen. Zo is er het Duitse certificaat Viabono, het Zwitserse steenbok-label en de blauwe zwaluw.

Milieuvriendelijke mountainlodge

#3. Reis met de trein

Van de 100 miljoen toeristen die naar de Alpen reizen, gebruikt 95% de auto. Met name door de heen- en terugreis wordt de natuur zeer belast. Veel skigebieden liggen in de buurt van een station of zijn per shuttlebus bereikbaar. Wanneer meer wintersporters met de trein gaan reizen betekent dit goed nieuws voor het milieu.

#4. Blijf op de piste

Een ander probleem vormen wintersporters die zich graag buiten de piste begeven. Door het freeriden worden dieren gestoord en krijgen planten onder de sneeuw het nodige te verduren. Steeds meer skigebieden kiezen hierdoor voor natuurzones en speciaal gemarkeerde freeride-gebieden, waar off-piste skiën toegestaan is.

#5. Laat geen afval achter

Regelmatig worden er in de Alpen Envirotreks georganiseerd, om gezamenlijk de afval in de natuur op te ruimen. Kilo’s aan afval worden er tijdens dergelijke wandelingen uit de natuur gehaald. Ruim tijdens de wintersport gewoon uw afval op en gooi uw sigarettenpeuken vanuit de skilift niet naar beneden.

Heb jij nog tips voor een duurzame(re) skivakantie? Laat een reactie achter!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.