30 maart 2016 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer: lente is in aantocht

Na de Pasen loopt het seizoen op z'n eind. Je ziet op steeds meer plaatsen dat men begint op te ruimen. Maar er kan vaak nog heel behoorlijk worden geskied en die enkeling die nog gaat heeft de komende dagen heel zacht en ook wat wisselend weer. Het westen van de Alpen heeft meer wolken en een grotere kans op neerslag dan Oostenrijk. Het nul-graden-niveau stijgt snel tot dik boven de 2500m. In de dalen is het makkelijk 15 graden en met wat föhn wordt het hier en daar zelfs meer dan 20 graden. Donderdag zien we de hoogste waarden in Zwitserland en Oostenrijk (lokaal 24 graden!).

Wat neerslag in het westen

Vooral het westelijke deel van de Alpen heeft nog last van uitlopers van depressies. Dat betekent meer wolken en soms ook wat neerslag. Het lijkt er op dat de kans op neerslag vrijdag het grootst is, met vooral in Zwitserland, Frankrijk en Italië wat regen. De sneeuwgrens ligt rond 1500m, oplopend naar 2000 in oostelijke richting. Maar in die richting wordt het minder met de neerslaghoeveelheden.

Zonnig en warm weekend

Zaterdag pruttelt het nog wat na in Frankrijk, Zwitserland en het westen van Italië. Soms schijnt even de zon, maar er kan ook nog wat regen vallen, met op de hogere pistes nog een klein beetje sneeuw. In Oostenrijk en in de Dolomieten is het al droog, met veel ruimte voor de zon. Zondag zien we ook in het westen van de Alpen veel meer zon en verdwijnt de laatste neerslag. Het kwik loopt opnieuw op tot lentewaardes. Aan de noordflank van de Alpen in Oostenrijk kan het kwik, door föhn, zelfs tot meer dan 20 graden stijgen.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Mittelallalin, Saas-Fee

Mittelallalin, Saas-Fee

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.