Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: korte bochten skiën (video)

Skitechniek: korte bochten skiën op de piste

Wil jij graag leren om mooie, ritmische korte bochten te skiën? Dan is het van belang dat je je lange bochten parallel, met stokinzet op een rode piste, goed onder controle hebt. Hierna kun je beginnen met het maken van kortere bochten. In deze video legt Freek van Snowlife je uit hoe je met een paar simpele oefeningen korte bochten kunt gaan skiën.

Korte bochten skiën

Wanneer je gemakkelijk parallel kunt skiën, dan kun je beginnen met het skiën van korte bochten. Om te beginnen met korte bochten, wil je eerst, heel simpel gezegd, je lange bochten korter maken. Vanuit onze voeten en benen willen we de ski sneller heen en weer laten draaien. In onderstaande video een duidelijke uitleg en twee oefeningen waarmee je makkelijker, stabieler en soepeler je korte bochten kunt gaan skiën.

Stabiel bovenlichaam en de benen doen het werk

Korte bochten skiën doe je vanuit een actieve beweging in de benen. Een kort gestuurde bocht is qua beweging bijna gelijk aan een lang gestuurde bocht. Om korte bochten te leren skiën, wil je dus eerst je lange bochten gaan verkorten. Een cruciaal aspect van het meester worden in korte bochten is het gescheiden houden van de bewegingen van het bovenlichaam en het onderlichaam. We richten ons op het handhaven van een stabiel en rustig bovenlichaam, terwijl het onderlichaam het meeste werk doet. 

Oefening 1: seperatie bovenlichaam t.o.v. het onderlichaam

Een effectieve oefening om korte bochten skiën te oefenen, is middels deze eerste oefening waarbij je de stokken onder je armen houdt. De uiteinden van de stokken wijzen richting het dal en vervolgens beweeg je de punten van de ski's heen en weer over de piste zonder de ski's op hun kant te zetten.

53352937455 70D01621a2 O
Bij deze oefening houd je je bovenlichaam rustig en stabiel en bewegen alleen de benen

Oefening 2: ski's kanten

In de volgende oefening concentreren we ons op het kanten van de ski's. Kies een iets steilere piste, neem de basis skipositie aan, draai je bovenlichaam naar het dal en rol je enkels en knieën goed in de berg. Laat jezelf dan enkele meters overdwars naar beneden glijden en kom langzaam tot stilstand door je knieën en enkels verder in de berg te duwen. Het bovenlichaam blijft richting het dal gebogen.

Ritme en evengrote bochten

Wanneer je de twee bovenstaande oefeningen combineert en je voegt hier een vloeiend ritme aan toe, dan zul je merken dat het korte bochten skiën een stuk beter zal gaan. Om ritme te houden kun je in je hoofd tellen en zo dat ritme vasthouden. Om symmetrische en soepele korte bochten te skiën, is het essentieel dat al je bochten even groot zijn, waardoor je de indruk wekt te dansen op de piste.

 

Wil je nog sneller mooie korte bochten leren skiën, neem dan skiles!

Mooie korte bochten skiën doe je zo
Om mooie soepele korte bochten te skiën, moet je veel oefenen
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.