15 februari 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Adelboden

De komende dagen wisselt het weerbeeld sterk, vooral ook van plaats tot plaats. Met name aan de noord- en westflank van het Alpenmassief is het behoorlijk fris. Aan de Italiaanse kant van de Alpen is het minder koud. Verder dient zich in eerste instantie wat Nordstau aan, terwijl een ontwikkeld lagedrukgebiedje boven Noord-Italië ook in de Dolomieten voor verse sneeuw kan zorgen. Later in de week blijft het ook wisselvallig. Er blijft de nodige verse sneeuw vallen en bewolking overheerst. Van een echte dump is geen sprake en tegen het weekeinde lopen de temperaturen op.

Zonneschijn in het zuiden

Maandag schijnt de zon volop in het zuiden van de Alpen. De Alpes Maritimes, in het zuidoosten van Frankrijk, krijgen veel zon. Aan de noordflank van de Alpen komen uitgestrekte wolkenvelden voor. Met een opstekende noordelijke stroming worden die wolken er zeker niet dunner op en af en toe valt er ook wat lichte sneeuw. Eigenlijk hebben we dus de rest van de dag een status quo; er verandert niet veel.

Sneeuw in de Dolomieten

Wolken die we eerst over Midden-Italië zien liggen en over Corsica, breiden zich langzaam uit naar het noorden van Italië. In de loop van de avond en in de nacht gaat het vooral in de Dolomieten sneeuwen. In het noordwesten van Italië is het veel droger en elders in de Alpen is de neerslagkans klein. Later op dinsdag trekt de sneeuw ook in westelijke richting en zien we ook in de buurt van bijvoorbeeld Sestrière sneeuwval.

Flinke verschillen in sneeuwval

Flinke verschillen in sneeuwval

Wisselvallige week

bewolking. In het noordwesten en noorden van de Alpen klaart het af en toe op. Donderdag is het op de meeste plaatsen droog, mogelijk valt er in de avond wat sneeuw in het westen. Vrijdag pruttelt het een beetje. Hier en daar schijnt de zon, soms valt er wat lichte sneeuw. Van een echte dump is sowieso geen sprake. In het weekeinde lopen de temperaturen wat op.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Winklmoosalm, Steinplatte (DE)

Winklmoosalm, Steinplatte (DE)

Silvretta Montafon

Silvretta Montafon

Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.