8 februari 2016 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer: vaak sneeuw, soms veel wind

Het weer laat deze week een heel wisselvallige kant zien. Sneeuwrijk is het, met soms ook veel wind. Die sneeuwval is voor menig wintersporter natuurlijk welkom maar, sprekend uit eigen ervaring, is de kers op de taart van verse sneeuw toch wel een zonovergoten dag. Een dagdeel lukt misschien nog wel, maar verder…. We zetten de details op een rijtje.

Korte terugblik

In het afgelopen weekeinde waren de verschillen enorm. Aan de zuidflank van de Alpen heeft het gesneeuwd, vaak tot in het dal. Er stond zeer veel wind, zodat hoge liften en overgangen dicht bleven. Een tweet vanuit de Zillertal Arena liet niets aan duidelijkheid over. De sneeuw viel soms met bakken in Noord-Italië en Zuid-Zwitserland, terwijl het even verderop aan de noordflank van de Alpen door een stevige föhn voorjaarsachtig was. Op sommige plaatsen in Zwitserland werd het wel 15 graden. Die verschillen gaan er een beetje uit; de föhn gaat liggen.

Zillertal Arena: liften gesloten door de wind

Zillertal Arena: liften gesloten door de wind

Verschillen op maandag

Maandag schijnt de zon nog wel even in Oostenrijk en in de Italiaanse Dolomieten. In Frankrijk en Zwitserland is het bewolkt en in de middag gaat er weer sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt tussen 1000 en 1300m in Zwitserland en in Frankrijk soms tegen de 1500m aan. Pas in de avond zien we de sneeuwkansen ook in Beieren en in Oostenrijk weer toenemen en daar ligt de sneeuwgrens vaak ook bij 1500m. In het zuiden van Oostenrijk en in Italië blijft het droog.

Wolken worden al weer dikker in La Tania (Les 3 Valleés)

Wolken worden al weer dikker in La Tania (Les 3 Valleés)

Weer flink wat verse sneeuw in 3 dagen

Dinsdag blijft het in Oostenrijk lang droog en ook Italië moet even wachten op een verse lading sneeuw. Van het westen uit trekt een nieuwe storing over de Alpen en die geeft in Frankrijk en Zwitserland al vlot sneeuwbuien. De sneeuwgrens ligt eerst nog vrij hoog; tussen 1000 en 1500m. In de avond zakt deze grens tot in het dal. In de namiddag en avond begint het ook in de Dolomieten flink te sneeuwen en sneeuwt het ook in Oostenrijk op steeds meer plaatsen. Voordat de sneeuw in Oostenrijk gaat vallen kan het door föhn nog even behoorlijk zacht zijn. Wind speelt sowieso dinsdag een grote rol, vooral rond de toppen.

Sneeuwval de komende 3 dagen

Sneeuwval de komende 3 dagen

De sneeuwtrein dendert door

Woensdag is het rustiger, maar zeker niet droog. Sneeuw valt tot in het dal; rond 1500m zakken de temperaturen onder de -5 graden. In het noordwesten van Italië knapt het weer het snelst op en zien we wat vaker de zon. De sneeuwtrein dendert voort: ook later in de week blijft het wisselvallig. Donderdag begint met zonnige momenten, maar in de loop van de dag worden de wolken van het westen uit weer dikker. Vooral in de Franse Alpen neemt ook de kans op sneeuw al weer toe. Vrijdag in alle vroegte verlaat deze storing het oosten van de Alpen, waarna het weer even opklaart. Maar voor Frankrijk, Zwitserland en het noordwesten van Italië dienen dikker wolken met verse sneeuw zich al weer snel aan. En ook deze storing voorziet oostwaarts trekkend een groot deel van de Alpen van een nieuwe laag wit goud. De sneeuwgrens loopt wel weer iets op en ligt vrijdag tussen 500 en 1000m

Nuttige weerlinksHet origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.