1 februari 2016 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer: zacht en lawinegevaar

Vandaag en morgen is het oppassen op de piste. Let vooral goed op lokale adviezen wat betreft het gevaar voor lawines. Boven de 2000 tot 2500m geldt in veel skigebieden waarschuwingsniveau 3. De Oostenrijkse lawinendienst spreekt daarbij over een kritische situatie. Serieus nemen dus! Ook gevaarlijk, maar op een andere wijze, is de dooi. Tot rond 3000m hoogte kan het kwik boven het vriespunt komen. Met name in de middag betekent dat op de lage pistes een slechte sneeuwkwaliteit en dus veel grotere kans op valpartijen. Wees daar alert op, zodat je later in de week ook nog kunt genieten van je wintersport.

Droog, zacht en zon

Vandaag en morgen is het dus zeer zacht en eigenlijk ook heel fraai weer. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft droog. Zowel vanmiddag als morgenmiddag is het op 1500m hoogte 10 tot 15 graden, in de Italiaanse bergen zelfs nog iets warmer. Aan de noordflanken waait het fors, maar de wind is wel minder sterk dan in het weekend.De versgevallen sneeuw maakt de hoge pistes op de gletsjers uitdagend en aanlokkelijk, maar die wind kan wel een probleem zijn voor de liften in enkele skigebieden. Let verder op de waarschuwingen voor lawines. Ondanks de verse sneeuw, zijn dit niet de dagen om off-piste te gaan. Juist vanwege de dooi en de verse sneeuw is de kans op het veroorzaken van een lawine groot.

St. Moritz

In St. Moritz schijnt de zon bij +4 graden

Sneeuw en kou

Woensdag vindt er een grote weersverandering plaats. Vanuit het noorden stroomt koude lucht naar de Alpen en gaat het sneeuwen. De sneeuwvalgrens komt aan de noordflanken van het Alpengebied tussen de 400 en 800m te liggen. Donderdagochtend neemt de sneeuwval af, maar 's middags gaat het opnieuw harder sneeuwen. De sneeuwvalgrens kruipt dan wel langzaam omhoog naar 1300 tot 1500m. Pas vrijdag in de loop van de dag wordt verdwijnt het sneeuwgebied en worden de omstandigheden op de pistes weer prettiger. Zoals al zo vaak dit seizoen valt de sneeuw voornamelijk op de noordelijke Alpen. Beieren, Salzburg, Tirol, Vorarlberg, Graubünden, Zentralschweiz en Berner Oberland krijgen zo'n 15 tot 30 cm sneeuw, lokaal oplopend tot meer dan 50cm. In de Italiaanse Alpen en de Zuid-Franse Alpen valt slechts wat lichte sneeuw. De omstandigheden voor het reisverkeer aanstaande zaterdag zien er gunstig uit. Eenmaal veilig uit het skidorp zullen de wegen over het algemeen schoon en ruim boven nul zijn.

Alpenweer

De noordflanken krijgen vanaf woensdag weer sneeuw

Nuttige weerlinks

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.