11 januari 2016 door Michiel in 'Alpenweer''

Er valt de komende dagen geregeld neerslag in de Alpen. Vandaag ligt de sneeuwgrens nog tegen de 1500m aan, op sommige plekken iets lager. Maar de komende dagen gaat die sneeuwgrens flink omlaag en ligt vanaf woensdag meestal tot in het dal. Alleen als het dal lager ligt dan 500m, kan er eens een keer vloeibare neerslag tussen zitten. Net als verleden week, valt ook deze week de meeste sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen en is het in Italië, Oostenrijk en Beieren minder sneeuwrijk. Lagere temperaturen en volop neerslag, de skigebieden zullen erg blij zijn met deze ontwikkeling!

Sneeuw en regen

Maandagochtend vallen er vooral in Frankrijk en Zwitserland geregeld buien. In de dalen regent het, maar vanaf 1400m valt sneeuw. In de loop van de dag concentreren de buien zich meer op het oostelijke deel van de Alpen En dan met name aan de zuidkant. We moeten dan dus denken aan Ost-Tirol, Karinthië en de Dolomieten in Italië. De sneeuwgrens ligt daar bij aanvang van de neerslag hoger, maar daalt in de namiddag en avond ook hier tot onder de 1500m. Als het met de buien in de middag wat rustiger wordt, in Frankrijk en Zwitserland, breekt daar misschien weer even de zon door.

Sneeuwgrens omlaag

Dinsdag zijn het nog altijd buien die de sneeuw brengen. Deze valt steeds dieper in de dalen, want de lucht wordt kouder en de sneeuwgrens gaat omlaag. Als eerste zakt in het westen van de regio de sneeuwgrens naar 500-1000m en in de loop van de dag volgen ook de skigebieden van Oostenrijk. De zuidflank van de Alpen krijgt de minste sneeuw, mogelijk blijft het zelfs droog en in het zuiden zien we de zon ook het meest. De zon heeft weinig tot geen ruimte in de Franse en Zwitserse Alpen. Woensdag zien we aan de noordflank, met de bekende “Nordstau” de meeste sneeuw vallen. En Duits is dan een heel mooie taal; de sneeuw valt vaak “bis in die Niederungen”, tot in het dal dus. Alleen de diepste dalen, onder de 500m, kunnen nog vloeibare neerslag krijgen. Waar het aan de noordflank dus wat langer aan één stuk kan sneeuwen, vallen elders in de Alpen nog enkele sneeuwbuien.

Sneeuwsom tot en met woensdag

Sneeuwsom tot en met woensdag

Wisselvallig en kouder

Ook later in de week valt er van tijd tot tijd nog sneeuw en dan meestal tot in het dal. Tussendoor is er ook wel eens wat zon. Voor de meeste skigebieden komt er dus wel wat er nodig is. Verse sneeuw! Uiteindelijk kan er tot het eind van de week zo'n 30cm verse sneeuw vallen in het oosten van Oostenrijk en in de Dolomieten en tot een ruime meter in delen van de Franse Alpen.

Op de hoogte blijven van de sneeuwval in uw favoriete dorp? Meldt u aan voor de Snowalert >

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

14-daagse weersverwachting Ischgl

Rosshütte, Seefeld

Rosshütte, Seefeld

Val Thorens

Val Thorens

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.