4 januari 2016 door Marco in 'Alpenweer''

Alpenweer: elke dag wat sneeuw

We hebben er een poos op moeten wachten, maar de winter draait nu toch lekker door. De komende week valt er vrijwel overal in de Alpen elke dag wel wat sneeuw. Overigens kleuren niet alle dalen helemaal wit; de sneeuwgrens ligt ruwweg tussen 600 en 1100m. Maar de meeste pistes profiteren er dus duidelijk wel van. Verreweg de meeste sneeuw valt deze week in de westelijke Alpen, in Frankrijk en Zwitserland dus.

Vandaag sneeuwbuien

In Duitsland valt nog sneeuw, met name in Beieren, maar die neerslagzone trekt geleidelijk van de Alpen weg. Dat wil niet zeggen dat het daarna droog blijft, want er komen ook nog buien voor. De sneeuwgrens ligt rond de 800m, op sommige plekken in Oostenrijk wat lager. Verder is er ook ruimte voor zon. Die opklaringen hebben de meeste kans aan de zuidzijde van de Alpen, in Italië dus. Vanmiddag is het rond het vriespunt op ongeveer 1500m in Frankrijk, naar het oosten toe is het wat kouder. Zo vriest het in Oostenrijk vaak al boven de 1100m.

Hochfügen

Opklaringen in Hochfügen

Wisselende omstandigheden

Dinsdag en woensdag leveren wisselende omstandigheden. Zowel in tijd als in plaats zijn de verschillen vrij groot. Er valt van tijd tot tijd sneeuw vanaf 700-1100m, woensdag ligt de sneeuwgrens wat lager. Daarbij is het dinsdag in Oostenrijk op veel plaatsen wel droog. De sneeuwkansen nemen woensdagavond van het westen uit weer verder toe. Maar dan dringt ook wat zachtere lucht op, zodat de sneeuwgrens uiteindelijk weer wat stijgt.

Sestrière

Sneeuw in Sestrière

Meer dan een meter verse sneeuw

Na het zachte en droge weer van december durf je het bijna niet in de mond te nemen. Maar laten we het toch maar doen. Donderdag volgt een nieuwe sneeuwdump. En weer valt de meeste sneeuw in Frankrijk en Zwitserland. Hier kan al snel weer een pak van 30cm vallen. In Oostenrijk en Beieren valt 10 tot 20cm en de Dolomieten in Italië komen er het karigst vanaf. Ook vrijdag volgt weer een nieuwe lading. Uiteindelijk kan het sommetje in de week flink oplopen. In de Dolomieten valt het minst; 5 tot 15cm. In Oostenrijk valt tot en met vrijdag 20 tot 50cm. De toppers deze week zijn Zwitserland en Frankrijk, met minimaal 50cm en plaatselijk zelfs dik meer dan een meter verse sneeuw!

Sommen tot en met woensdag

Op de hoogte blijven van de sneeuwval in uw favoriete dorp? Meldt u aan voor de Snowalert >

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.