28 december 2015 door Michiel in 'Alpenweer''

De start van het winterseizoen hield helaas veel te wensen over. Weinig sneeuw, hoge sneeuwgrenzen en warme temperaturen. Alleen op de hoge pistes zijn de omstandigheden redelijk tot goed. Maar goed nieuws, want een deel van de wensen gaat vervuld worden. Je moet echter nog wel even geduld hebben tot de jaarwisseling, want vanaf dat moment beginnen de vlokken te dwarrelen en de sneeuwgrens te dalen. Op naar een prachtig wit 2016!

Eerst nog droog en zon

Vandaag en de komende dagen liggen de Alpen er nog zonovergoten bij. Aan zonneschijn geen gebrek, maar helaas dus wel een gebrek aan sneeuw op de lage pistes. Maar laten we niet te somber zijn, want in veel skigebieden zijn toch aardig wat kilometers open. Bij Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn 110 km, bij Morgins zelfs 360 km en ook Les Trois Vallées heeft inmiddels meer dan 300 km open. Vandaag is het bij het zonnige weer nog zeer zacht. Morgen wordt het al kouder met op 1500 meter temperaturen van 4 tot 8 graden, woensdag en donderdag is het nog iets frisser.

Blijf op de hoogte van de sneeuwval dankzij het snowalert >>

De top van de Grosser Mythen op 1900m. Geen vlokje sneeuw. (foto K. Honegger)

Eerste sneeuw in Frankrijk

Op donderdag 31 december begint het in Frankrijk en het westen van Zwitserland te sneeuwen. Huidige inschatting is dat de eerste vlokken 's middags naar beneden dwarrelen. De sneeuwvalgrens daalt dan naar 1000 tot 1300 meter. Tijdens de jaarwisseling breidt het sneeuwgebied zich uit naar de noordflanken van de Zwitserse, Oostenrijkse en Duitse Alpen. Op 1 januari trekt het sneeuwgebiedje oostwaarts weg. In veel skigebieden is er op dat moment zo'n 10 tot 20 cm sneeuw gevallen. Geen gigantische sneeuwdump, maar doordat de temperaturen laag blijven wel een welkome bodem voor de pistes. De sneeuwkanonnen kunnen het werk verder afmaken zodat meer pistes begaanbaar worden. In de Italiaanse Alpen en het zuiden van Zwitserland valt overigens nauwelijks sneeuw. Wel wordt het ook daar kouder.

Hoge pistes zijn soms subliem, hier Sankt Anton.

Meer sneeuw onderweg

De echte sneeuw ‘dump' verwachten we in de dagen daarna. In de loop van 2 januari begint het vanuit het zuidwesten te sneeuwen, waarna dit sneeuwgebied op 3 januari via de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen naar het oosten wegtrekt. De sneeuwvalgrens ligt wederom tussen de 1000 en 1500 meter. Vrij snel na dit sneeuwgebied volgt een nieuw lagedrukgebied die ook sneeuw naar de Alpen brengt. Al met al levert dat in sommige skigebieden 40 tot 80 cm verse sneeuw op. De Franse Alpen, Wallis en West-Schweiz lijken daar de meeste kans op te maken. Elders valt 10 tot 30 cm tussen 1 en 5 januari. In combinatie met koudere lucht en de hulp van skikanonnen verwacht Snowplaza dat de winterpret snel zal toenemen volgende week.

Het origineel van dit weerbericht komt van snowplaza.nl

De 15-daagse voor München laat lagere temperaturen en neerslag zien. Dat betekent sneeuw in de bergen.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.