14 december 2015 door Ben in 'Alpenweer''

Het ziet er nog altijd niet gunstig uit voor de eerste wintersporters die eind deze week richting de Alpen gaan. Voorlopig blijft hogedruk en ook zachte lucht overheersen, al trekt er woensdag en donderdag een zwak front over het Alpengebied langs de noordflank van het hogedrukgebied. Er valt dan waarschijnlijk een beetje sneeuw op de hoger gelegen pistes, maar het zijn geen grote hoeveelheden. In de dalen blijft het sowieso overal groen. Op de langere termijn, tot begin volgende week, is er ook nog geen serieuze sneeuwval in het vooruitzicht.

Veel zon en zachte lucht

Een voordeel van hogedrukinvloed is dat de zon vaak flink schijnt. Dat is ook het geval op maandag en deels ook dinsdag. In sommige dalen kan er wel sprake zijn van hochnebel. Overdag is het 5 tot 8 graden op 1500 meter, de vorstgrens ligt rond 2000 tot 2200 meter. In de loop van dinsdag neemt de bewolking in het Alpengebied flink toe vanuit het noordwesten, laat op de avond en nacht gevolgd door neerslag. Dat is hoofdzakelijk regen in de dalen en op de lagere pistes, pas vanaf 1600 tot 1800 meter is sprake van sneeuwval.

satellietfoto

Een groot deel van de Alpen geniet van de zon op maandag, getuige ook de satellietfoto

Beetje sneeuw midden in de week

Dinsdag overdag maar vooral op woensdag, trekken enkele storingen over de noordflank van het hogedrukgebied, vooral over de noordelijke Alpen. De bewolking overheerst hierbij en er sijpelt ook wat koudere lucht binnen. De vorstgrens komt overdag rond 1600 meter te liggen. Uit de wolken valt wat lichte neerslag in de vorm van regen in de dalen, vanaf 1400 tot 1500 meter overgaand in sneeuw. De hoeveelheden blijven overwegend klein, het totaal komt wellicht tot 10 cm als het meezit.

Sneeuwkaart

Verwachte sneeuwhoeveelheden tot woensdagavond. Vooral de noordkant van de Alpen krijgt wat sneeuw.

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental: witte pistes, groene bergen

Op de hoogte blijven van de sneeuwval in uw favoriete dorp? Meldt u aan voor de Snowalert >

Het origineel van dit weerbericht komt van snowplaza.nl >

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.