Skip to navigation Skip to main content

Tien skioorden, ruim 300 kilometer skipistes, sfeervolle accommodaties, een sprookjesachtig winterlandschap, veel kindvriendelijke winterattracties en meer dan 300 sneeuwkanonnen. Op slechts een paar honderd kilometer van België liggen de Vogezen in de Franse regio Lorraine. Een wintersportbestemming voor met name beginnende skiërs en langlaufers en gezinnen met jonge kinderen die het niet al te extreem willen. Ook het brede sneeuwpretaanbod naast traditionele wintersporten maakt het voor deze doelgroep een geschikte wintervakantiebestemming

Skigebieden Vogezen

Gerardmer en La Bresse zijn de twee grootste skigebieden in de Vogezen: beide hebben het ‘Famille Plus Montagne’ label – een keurmerk voor kindvriendelijke wintersportvakanties. Ventron, Bussang en Xonrupt-Longemer zijn kleinschalige skigebieden. Een van de meest karakteristieke bergdorpen in de Vogezen is Le Valtin, terwijl La Schlucht een geliefde bestemming is voor snowboarders. Girmont Val d’Ajol is populair bij langlaufers en sneeuwschoen-wandelaars en Saint-Maurice-sur-Moselle en Cornimont zijn gezinsvriendelijke skioorden.

Rodelen en langlaufen

In onder meer Bussang, Gérardmer, Xonrupt-Longemer en Saint-Maurice-sur-Moselle staan verschillende sleebanen, maar de topper vindt u in La Bresse-Hohneck: de Schlitte Mountain is een soort rodelbaan van bijna 700 meter met sleetjes op wielen – het bochtenwerk garandeert sensatie. Zowel voor de klassieke langlauf- al de freestylemethode kan u in de Vogezen prima uit de voeten. Er zijn veel geprepareerde loipen waaronder La Bresse 50 km, Ventron 16 km en Lac Blanc 52 km.

Avontuur van de bovenste plank

De Vogezen bieden tal van avontuurlijke activiteiten die zelfs de grootste thrillseeker kunnen bekoren. Skicross, quarterpipes, snowkiten in La Bresse en Gérardmer, boardercross, off-piste, snow canyoning, abseilen, sneeuwscooters, ijskarten of ijsduiken, niks is te gek in de Vogezen. Ook hondensleetochten en voor kinderen een tocht in een ossenslee behoren tot de mogelijkheden.

Culinare après-ski in de Vogezen

Culinair genieten kan uitstekend in de Vogezen, waar een aantal lokale specialiteiten menig menukaart sieren. Denk aan bijzondere fruit- en bloemenwijnen, munsterkaas en de andouille van de slagers van Le Val d’Ajol. Deze kruidige worst is gemaakt van varkensrug en vlees van ingewanden en volgens velen een echte lekkernij. De vijf slagers van Le Val d’Ajol bereiden het op traditionele wijze en serveren het koud bij de borrel of als bladerdeeghapje. Na borrelen met de mousserende rabarberwijn Crillon des Vosges is eveneens een geliefd tijdverdrijf en dineren op niveau kan bij sterrenrestaurant L’Hostellerie des Bas-Rupts in Gérardmer en Les Jardins de Sophie in Xonrupt-Longemer.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.