Skip to navigation Skip to main content

Sneeuw is vanzelfsprekend de belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde skivakantie. U kunt kiezen voor een wintersportbestemming met gletsjer, dan weet u zeker dat u goed zit. Er zijn echter ook skioorden die door hun natuurlijke ligging ieder jaar verzekerd zijn van vele meters sneeuw. Stuk voor stuk sneeuwzekere skioorden waar u kunt genieten van een onbezorgde skivakantie. In Livigno, Tignes of Damüls hoeft u zich in elk geval geen enkele zorgen te maken. Hier vallen iedere winter meters sneeuw waardoor de pistes er altijd in topconditie bij liggen.

Het sneeuwzekere microklimaat van Livigno

Klein Tibet. Een bijnaam als deze verdient men niet zomaar. Het afgelegen Livigno ligt op een hoogte van 1816 meter en staat bekend om zijn koude, strenge winters. Voordeel hiervan is dat de sneeuw van vroeg in de winter tot diep in het voorjaar van topkwaliteit is. Er zijn maar weinig skigebieden zonder gletsjer waar u toch tot in april kunt skiën! Daarbij is het fijn dat de pistes van Livigno aan weerszijden van het dorp liggen. Zo kunt u ervoor kiezen om de hele dag in de zon te skiën of u trekt juist in de namiddag naar de betere pistes aan de schaduwzijde.

Levendig karakter en skigebied met brede pistes

Het belastingvrije Livigno voelt sfeervol aan dankzij de chalet-achtige bebouwing. In het centrum van het plaatsje vindt u tal van restaurants, bars en winkels. Liefhebbers van uitgaan en shoppen kunnen hier hun hart ophalen! Het afwisselende skigebied van Livigno heeft echter ook genoeg te bieden. De meer dan 100 pistekilometers liggen verdeeld over de Carosello aan de oostkant, en de Mottolino en Monte della Neve aan de westkant. De pistes zijn overal breed en er zijn tal van glooiende afdalingen waar kinderen en beginners rustig kunnen oefenen. Meer ervaren skiërs zoeken uitdagingen buiten de piste of ontdekken de drie zwarte afdalingen van de Monte della Neve.

Tignes, levendig en sneeuwzeker skioord

Als u ’s morgens in Tignes uw gordijnen openslaat, liggen de maagdelijk witte pistes alweer perfect geprepareerd op u te wachten. U wordt omgeven door een adembenemende bergwereld en u staat binnen een mum van tijd op de ski’s. Tignes bestaat uit meerdere delen, waarvan Le Lac en Val Claret op 2100 meter het hoogstgelegen zijn. In deze levendige wintersportplaats duurt het skiseizoen tot mei. Maar daarna hoeft u de ski’s niet definitief op te bergen. Op de Grande Motte Gletsjer (3656m) kan ook in de zomer geskied worden.

Espace Killy is niet zomaar een skigebied

Bij een bijzondere wintersportplaats hoort ook een bijzonder skigebied. Tignes behoort net als het nabijgelegen Val d'Isère tot het skigebied Tignes-Val d'Isère. Van brede, blauwe pistes tot de meest extreme off-pisteafdalingen, in dit uitgestrekte skigebied zijn de mogelijkheden eindeloos. Espace Killy telt meer dan 300 kilometer aan pistes die ieder type skiër aanspreken. Wissel de blauwe pistes van Tovierre af met de iets pittigere van de L’Aigulle Percee. Ook off-pisteskiërs vinden hier onbegrensde mogelijkheden. Om de verbindingen tussen de diverse massieven optimaal te houden, beschikt Tignes over 326 sneeuwkanonnen.

Nergens zoveel sneeuw als in Damüls

Dat hoogte niet de enige voorwaarde is voor sneeuwzekerheid bewijst het Oostenrijkse Damüls. Ligging is minstens zo belangrijk! Damüls profiteert ieder jaar van extreme sneeuwval vanwege de noordelijke ligging in een ‘schneeloch’. In een schneeloch sneeuwt het vaker en intensiever dan in andere plaatsen in de Alpen. Dat blijkt ook wel uit de cijfers die Damüls kan overleggen. Uit een onderzoek van enkele jaren geleden is gebleken dat hier gemiddeld 9,3 meter sneeuw per seizoen valt. Aangezien geen enkel ander wintersportdorp deze aantallen haalt, mag Damüls zich officieel het sneeuwzekerste dorp van de wereld noemen.

Rustige en gevarieerde pistes

Wie geen belang hecht aan het skiën van lange tochten, maar wel op zoek is naar rustige, sneeuwzekere pistes zit in Damüls goed. Sinds de verbinding met de pistes van Mellau bestaat het Damüls – Mellau – Faschina Schneereich uit meer dan 120 pistekilometers. Het skigebied biedt gevarieerde pistes die reiken tot een maximale hoogte van 2015 meter. Beginners zoeken de oefenhelling of de brede, blauwe afdalingen boven het dorp op. Al wordt het eigenlijk nooit echt lastig in dit skigebied. Hoewel, de verbindingspiste tussen Damüls en Mellau – de Wannenafdaling – is behoorlijk pittig en minder geschikt voor beginners.

Klik hier voor een overzicht met meer sneeuwzekere skioorden >>

159 - Winter - Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.