Skip to navigation Skip to main content

Einde van het skiseizoen... een terugblik

Het skiseizoen zit er definitief op! De sneeuw verdwijnt van de pistes en het gras wordt stilaan weer zichtbaar. In dit weblog beschouwen we de winter van 2014/2015 nog even na. Was het een wintersportseizoen met veel sneeuw? Op welke dagen kon er volop worden genoten van de zon? Vast staat dat we te maken hadden met een bijzondere winter. In oktober kondigde de winter zich al aan, maar met kerst was al die sneeuw al weer weggesmolten. Tijdens de kerstvakantie waren de omstandigheden niet al te best terwijl er net na de feestdagen juist weer ontzettend veel viel. Al met al kunnen we zeggen dat we qua hoeveelheid sneeuw niet zijn verwend. Laten we hopen dat dit volgend jaar anders zal zijn!

Veel skigebieden hadden een gebrek aan sneeuw

In oktober vielen er al grote hoeveelheden sneeuw in de Alpen. Dit was echter geen aankondiging van een winter met veel sneeuw. Toen het skiseizoen op gang kwam was veel van deze sneeuw alweer weggesmolten door de hoge temperaturen. Bovendien was het hierdoor zeer lastig om voldoende kunstsneeuw te maken. Na de kerst bleef het van tijd tot tijd sneeuwen. In de Dolomieten was dit veelal niet het geval, hier hadden ze de hele winter te maken met geringe sneeuwhoogtes. Frankrijk was koploper in de sneeuwklassementen van afgelopen winter, hier lag meer dan genoeg sneeuw. In Oostenrijk en Zwitserland waren de hoeveelheden oké, maar fantastisch konden we het niet noemen.

Gelukkig waren er wel mooie dagen...

Wie op woensdag 11 februari 2015 in de Alpen was, had geluk! Dit was misschien wel de mooiste dag van het wintersportseizoen. Er was geen wolkje aan de lucht, er was vrijwel geen wind en de temperaturen waren aangenaam. Bovendien was er tijdens de voorgaande dagen de nodige verse sneeuw gevallen! Over het algemeen kunnen we zeggen dat de omstandigheden tijdens het begin van februari zeer goed waren.

Wanneer viel de meeste sneeuw?

Qua sneeuwval zijn we dus niet verwend afgelopen winter. Toch waren er een paar dagen waarop het flink los ging! Op Oudjaarsdag registreerden maar liefst 121 weerstations in Oostenrijk verse sneeuw. Met 55 cm sprong Kössen er uit maar ook in Kufstein (49 cm) en in Hochfilzen (45 cm) viel de nodige sneeuw. In maart had de zuidalpen (Aosta en Frankrijk) nog te maken met extreme hoeveelheden sneeuw (tot een meter).

Volgend seizoen weer een actueel Alpenweer

Volgend wintersportseizoen kunt u van ons weer actuele Alpenweer- en videoweerberichten verwachten. Vanaf november houden we u op de hoogte van de omstandigheden in de skigebieden in de Alpen. Mocht de winter zich eerder aandienen dan zal u dit natuurlijk terugvinden op Snowplaza.be.

Hoe was uw wintersportseizoen 2014/2015?

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.