Skip to navigation Skip to main content

Ruim 300 kilometer skipiste, negen skioorden, een sprookjesachtig winterlandschap, sfeervolle accommodaties, veel kindvriendelijke voorzieningen en meer dan 300 sneeuwkanonnen op slechts enkele uren rijden van België. De Vogezen in de Franse regio Lorraine zijn een wintersportbestemming voor met name beginnende skiërs, langlaufers en gezinnen met jonge kinderen die het niet al te extreem willen. Ook het brede sneeuwpretaanbod naast skiën maakt het voor deze doelgroep een geschikte wintervakantiebestemming.

‘Famille Plus Montagne’ – familievriendelijk skiën

Skioorden die het label Famille Plus Montagne voeren bieden een breed scala aan voorzieningen voor het hele gezin, maar vooral de allerkleinsten. Zo zijn er bijvoorbeeld in La Bresse, Gérardmer, Ventron en Saint-Maurice-sur-Moselle kinderopvangcentra waar peuters een halve of hele dag vermaakt worden terwijl de ouders skiën. Ook zijn er speciale kinderskilessen en worden er sneeuwschoen-wandeltochten voor de kleintjes georganiseerd. Van een ander kaliber is de ossensleetocht waarbij Jean-Michel Curien, een boer uit La Bresse, de kinderen meeneemt en verhalen vertelt.

Avontuur van de bovenste plank

De wintersportregio biedt tal van avontuurlijke activiteiten die zelfs de grootste thrillseeker kunnen bekoren. Skicross, quarterpipes, snowkiten, off-piste, snowcanyoning, abseilen, ijskarten of ijsduiken, niks is te gek in de Vogezen. Men kan zelfs op de Le Riant piste in Ventron door een waterslide skiën. De Franse skischool in Gérardmer biedt avontuurlijke excursies voor beginners en gevorderden onder begeleiding van een berggids. Groepen bestaan uit 2, 4, of 6 personen en zijn afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en weersomstandigheden.

Loipes, trails en winterwellness

Sneeuwschoenwandelaars en langlaufers kunnen gebruik maken van het ruime aanbod aan loipes en trails. Zo zijn er onder meer in La Bresse, Bussang, Xonrupt-Longemer, La Valtin en Girmont Val d’Ajol een groot aantal routes uitgezet. Lorraine is een van de grootste kuurregio’s in Frankrijk en de dorpjes Bains-les-Bains, Plombières-les-Bains, Contrexéville en Vittel staan al sinds jaar en dag bekend om het heilzame bronwater. Daarnaast zijn er diverse spacentra waar men kan ontspannen met massages, behandelingen, een belevingsdouche, sauna, stoombad. Bijzonder zijn de boomhutten ‘Nids des Vosges’ nabij Gerardmer die ook in de winter gehuurd kunnen worden. Nieuw is de Cabane de Luxe die zelfs de beschikking heeft over een Fins bad op het terras.

Après-ski in de Vogezen

Culinair genieten kan uitstekend in de Vogezen, waar een aantal lokale specialiteiten menig menukaart sieren. Denk aan bijzondere fruit- en bloemenwijnen, munsterkaas en de andouille van de slagers van Le Val d’Ajol. Wil men na de actie op de piste ’s avonds ook het nachtleven opzoeken, dan is de Love Sound Club in Cornimont nabij La Bresse de plek voor après-ski. De nachtclub is van 18-04 uur geopend en organiseert met regelmaat themafeesten. Wintersporters die al eerder op de dag behoefte aan entertainment hebben, kunnen terecht op de terrasjes aan de pistes van La Bresse-Hohneck, waar DJ’s gedurende de wintermaanden tenminste een keer per week komen draaien van 15-18 uur.

Klik hier voor meer informatie over wintersport in Gerardmer >>
Klik hier voor meer informatie over wintersport in La Bresse >>

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.