Skip to navigation Skip to main content

In Graubünden hebben ze deze winter een primeur. Hier wordt u met de kracht van de zon de berg op gebracht. De eerste zonneskilift ter wereld ligt in het Bündner Safiendal en produceert meer energie dan hij verbruikt. Maar in deze Zwitserse regio lopen ze met wel meer zaken vooruit. Zo werd in 1934 in Davos de eerste moderne skilift geopend die als voorloper van de bekende ankerlift geldt. In Graubünden gaat men met de tijd mee en blijven ze innoveren om voor een nieuwe standaard in het wintertoerisme te zorgen. Bovendien vindt iedereen hier een geschikte bestemming.

Dertien keer meer energie

De zonnepanelen van de lift zijn tussen de verbindingskabels gemonteerd en richten zich automatisch naar de zon. Op deze manier produceert de zonneskilift in Tenna niet alleen stroom voor het transport van skiërs, maar ook voor de regio. De lift produceert maar liefst dertien maal meer dan hij verbruikt. Door dit gegeven werden zelfs de experts van deze uitvinding verrast. In eerste instantie kon het net deze hoeveelheid energie niet eens opnemen maar dat probleem is inmiddels ook opgelost.

Pistekilometers of rust?

Wil u urenlange tochten skiën dan kunt u beter uitwijken naar een van de andere skigebieden in Graubünden. Uitgebreidere mogelijkheden vindt u in de skigebieden van Flims, Laax & Falera, St. Moritz en Arosa Lenzerheide. Iedere wintersporter vindt in deze regio een geschikte bestemming. Rustzoekers, wandelaars, langlaufers, de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en spreken jong en oud aan.

De eerste skilift ter wereld

De Bündner boer en hotelier Leonard ‘Lieni’ Fopp zag wintersporters worstelen om de top van de bergen te bereiken. Op zijn terrein op de Bolgen in Davos bouwde Fopp samen met de Zürcher ingenieur Ernst Gustav Constam in 1934 de eerste skilift van de wereld. Deze ‘sleepkabelbaan’ is de voorloper van de ankerlift die we nu nog altijd terugzien in de skigebieden. De lift had een lengte van bijna 300 meter en overbrugde een hoogteverschil van 60 meter.

Klik hier voor meer informatie over de eerste zonneskilift in Graubünden >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.