Skip to navigation Skip to main content

Papa, ik heb het koud! Mijn schoenen zitten te strak! U hoort kinderen maar al te vaak klagen over hun ski-uitrusting. Waarom? Omdat ski's, schoenen, helm, bril, stokken of skikleding niet optimaal zitten of slecht afgesteld zijn. Om de kids een zorgeloze wintersport te laten beleven heeft Snowplaza een overzicht gemaakt van de juiste kleding en materiaal. Zo weet u wat uw kinderen werkelijk nodig hebben wanneer u in de winkel of bij de skiverhuur staat. Nog geen bestemming gekozen voor komende wintersport? Ga snel op zoek naar een familievriendelijk skidorp.

Zo is plezier gegarandeerd!

In principe dienen kinderen te beschikken over dezelfde ski-uitrusting als volwassenen. Ski's, bindingen, schoenen, helmen, brillen en stokken verschillen alleen in grootte en maat. Wel is het verstandig om extra goed naar de veiligheidskeurmerken te kijken om het risico op mogelijk letsel te minimaliseren. Daarnaast heeft u te maken met het feit dat kinderen in de groei zijn en slechts een beperkt aantal jaren met hun materiaal en kleding kunnen doen. Wanneer en waarom u de ski-uitrusting moet vervangen leest u in het onderstaande overzicht.

De skihelm is een van de belangrijkste onderdelen van de ski-uitrusting

Ski's: lang of kort?

Kinderen zijn tijdens hun eerste meters in de sneeuw gebaat bij korte ski's. Het draaien van de bochten gaat hierdoor een stuk makkelijker waardoor ze plezier in het skiën houden. Kinderen van 3 tot 6 jaar hebben een ski nodig die minimaal tot okselhoogte en maximaal tot schouderhoogte komt. Zijn ze wat ouder dan is schouderhoogte de minimale lengte, kunnen ze al wat beter skiën dan kunt u gerust ook voor wat langere ski's kiezen.

Skischoenen: perfecte pasvorm

Koop skischoenen voor kinderen nooit op de groei! Wanneer de pasvorm niet perfect is, wordt de kracht en beweging niet goed overgebracht naar de ski's. Gevolg: minder plezier en hogere kans op blessures. Zijn de skischoenen te klein dan ontstaan er drukpunten en gaan de voeten koud aanvoelen. Het kan verstandig zijn om de eerste jaren skischoenen voor kinderen te huren in plaats van te kopen. Let er op dat de buitenzijde van de schoen niet te hard is zodat er genoeg bewegingsvrijheid is.

Skihelm: optimale bescherming

De skihelm is een van de belangrijkste onderdelen van de ski-uitrusting. Let er bij het kopen van een helm goed op of de pasvorm perfect is. Wiebelt de helm niet? Kan hij niet verschuiven op het hoofd? Om meerdere jaren van een helm gebruik te kunnen maken zijn er modellen die u kunt verstellen. Ander belangrijk punt is dat de helm zowel het hoofd als de slapen en de oren beschermt.

Skibril: altijd goed zicht

Wanneer u niks ziet, kunt u ook niet goed skiën. Een felle zon vraagt om een heel andere bril dan wanneer het sneeuwt. Belangrijk is dat de bril beschikt over UV-bescherming en dat hij niet snel beslaat. Wanneer u een skibril gaat kopen is het verstandig om de helm ook mee te nemen. Zo weet u zeker dat beide goed op elkaar aansluiten.

Skistokken: +- driekwart van de lichaamslengte

Wanneer kinderen hun eerste meters op de ski's achter de rug hebben, komen ook de stokken om de hoek kijken. Ze dienen voor een betere balans en komen van pas op vlakkere stukken. Skistokken hebben de juiste lengte wanneer de onderarmen horizontaal zijn wanneer de stokken in de sneeuw staan. Hierbij kunt u uitgaan van driekwart van de lichaamslengte. Er zijn ook verstelbare skistokken verkrijgbaar die meerdere seizoenen gebruikt kunnen worden.

Skikleding: ademend en waterafstotend

Kinderen spelen maar al te graag in de sneeuw. Om dit plezierig te houden is het belangrijk dat er geen water kan binnendringen. Daarnaast moet het skipak ademen om zweet en warmte af te voeren. Ga te werk volgens het lagenprincipe zodat ze altijd wat uit kunnen doen wanneer het echt te warm wordt. Een thermoshirt, fleecevest en skipak is op de meeste dagen een prima uitrusting. Wanneer de kinderen al wat ouder zijn kan het praktischer zijn om voor een aparte broek en jas te kiezen.

159 - Winter - Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.