Skip to navigation Skip to main content

Het is pas een week geleden dat ik mijn banden van de auto heb laten wisselen. Het weekend ervoor was ik namelijk nog een lang weekend naar de Kaunertaler gletsjer. Je rijdt daar met de auto naar ruim 2.000 meter hoogte. Grote kans dus dat je mei nog door de sneeuw rijdt. En dat doe ik toch liever niet op zomerbanden. Toch was dit wel erg laat. Wat is de beste tijd voor de bandenwissel?

7 graden of kouder: winterbanden

De stelregel is dat de winterbanden onder de auto geschroefd moeten worden op het moment dat het 7 graden of kouder is. Bij hogere temperaturen slijten de winterbanden sneller. Zeker als het boven de 15 graden is. Winterbanden zijn gemaakt van zacht rubber en bij hogere temperaturen hoorde ik ze in april af en toe plakken aan het wegdek. Economisch dus niet zo slim dat ik dit jaar zo lang heb doorgereden op de winterbanden, maar ze waren toch al bijna aan vervanging toe.

Meer grip

Het is bekend dat je bij ijs en sneeuw veel beter grip hebt op winterbanden. Ook al hebben wij in België niet altijd sneeuw en ijs, ook hier is het verstandig om in de winter op speciale banden te rijden. Meer grip, betekent nu eenmaal meer veiligheid. In de Alpenlanden en Duitsland ben je vanaf november veelal verplicht om op winterbanden te rijden ‘als de omstandigheden daarom vragen’. Raak je betrokken bij een ongeval tijdens winterse omstandigheden, dan heb je een groot probleem. Het is duidelijk; vóór de wintersport dus altijd de winterbanden monteren.
Op de website van VAB staat alle informatie over winterbandenplicht in de diverse landen >>

Achteraf gezien had ik geen winterbanden nodig op de weg naar de gletsjer...

De volgende wissel: november

Voorlopig rijd ik dus weer op de zomerbanden en dat werd tijd. Maar wanneer gaan we dan weer wisselen? In de kerstvakantie gaan we skiën, dus het duidelijk dat het voor die tijd moet gebeuren. November is meestal de maand dat ik mijn auto naar de garage breng voor de wissel. En dit jaar moet ik extra diep in de buidel tasten, want de winterbanden zijn toe aan vervanging. Ik ga maar eens online kijken bij bijvoorbeeld www.tirendo.be/. Misschien maar eens 'All season' banden overwegen. Deze banden zijn geschikt voor het hele jaar.

Wanneer wisselen jullie? Iemand ervaringen met online banden kopen?

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.