4 juni 2014 door Martin in 'Skitechniek'' | 1 Reactie(s)

Toerskiën - de techniek en het materiaal

Toerskiën. Vermoeiend en onnodig door de aanwezigheid van liften zeggen sommigen. Authentiek, uitdagend en het pure skigevoel volgens de echte liefhebbers. Nergens is de opinie onder wintersporters zo verdeeld als over toerskiën. De een zweert bij het gemak van skiliften terwijl de ander geniet van de afzondering en stilte in de ongerepte natuur. Voor u hier aan begint dient u natuurlijk wel te beschikken over het juiste materiaal en moet u op de hoogte zijn van de techniek, gevaren buiten de pistes en hotspots in de Alpen. In dit weblog leest u alles over toerskiën.

Dé natuurbelevenis in de sneeuw

Een skitour is een tocht door de ongerepte natuur op speciale ski’s. Voor de beklimming, die behoorlijk inspannend kan zijn, monteert u voor de grip zogeheten vellen onder uw ski’s. Bovendien maakt u gebruik van een flexibele ski-binding, waarbij de hak tijdens de klim los is, die de klim vergemakkelijkt. Zo duwt u uzelf als het ware stap voor stap omhoog. Eenmaal boven is het verstandig om even op krachten te komen en eventueel droge kleding aan te doen. Het kost immers heel wat zweetdruppels om de top te bereiken en in vochtige kleding koelt u snel af! De beste omstandigheden voor een skitour zijn zonnig voorjaarsweer in combinatie met verse sneeuw. Een uitstekend skigebied om kennis te maken met toerskiën is bijvoorbeeld Davos-Klosters.

Toerskiën, de techniek

De basistechniek van toerskiën is vergelijkbaar met (berg)wandelen waardoor ook beginners snel progressie kunnen boeken. Om kracht te sparen is het belangrijk dat de ski tijdens de stap niet omhoog wordt getild, maar wordt verschoven door de sneeuw. Voor beginners is het aan te raden eerst te oefenen op vlakkere pistes in een skigebied voor de stap wordt gezet naar het steilere, ruwere terrein. Om ongelukken te voorkomen dient er geklommen te worden aan de rand van de piste. Wanneer u op pad gaat buiten de gebaande paden is kennis over lawineveiligheid noodzakelijk. Ook gaat u nooit weg zonder de levensreddende drie-eenheid bestaande uit schep, sonde, en lawinepieper.

Toerskiën, de techniek

Toerskiën: uitrusting en materiaal

Tot de toerski uitrusting behoren speciale schoenen en bindingen, evenals telescopische (uitschuifbare) skistokken en toerski’s met stijgvellen. Het aanbod aan ski’s is enorm, van lichtgewicht modellen voor de zwaarste tochten tot freeride latten die zich thuis voelen in de diepste sneeuw. Stijgvellen voorkomen dat u na iedere stap terugglijdt en kunnen bij het bereiken van de top gedemonteerd worden. Om tijdens de beklimming vrijer te kunnen bewegen zijn er speciale bindingen en flexibele schoenen. Telescopische skistokken kunt u aanpassen aan de omstandigheden en bieden de mogelijkheid om krachten te sparen.

Toerskigebieden in de Alpen

De Alpen bieden talloze toerski mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. In Duitsland heeft u bijvoorbeeld de 1670 meter hoge Hirschberg in skigebied Tegernseer Tal wat een uitstekende omgeving is voor minder ervaren toerskiërs. Wie al toe is aan wat meer uitdaging klimt naar de Hochgrat (1825 m) in het skigebied van Oberstaufen om daarna af te dalen via de Rindalphorn. Rond Garmisch-Partenkirchen zijn er de Alpspitze (2628 m) en Wank (1780 m) om te ontdekken. In Oostenrijk is het Stubaital (met toppen tot boven de 3000 meter), met name in het voorjaar, een eldorado voor toerskiërs. Deze regio is behoorlijk uitdagend en ook geschikt voor meerdaagse tochten van skihut naar skihut. Voor wie dit nog niet aan de orde is, biedt de Achensee het ideale terrein. Een ongerepte natuur met niet al te steile hellingen. Bind de vellen onder en begin met klimmen!

Foto's: Atomic, Stubaier Gletscher, Martin Kasprzyk

Toerskigebieden in de Alpen

Reactie(s)

door Anoniem op 10 juni

Toerskiën staat hoog op het verlanglijstje... lijk me mooi om een keer te doen.Laat een reactie achter

Als kind zat ik met mijn neus voor het raam en smeekte dat de regen zou veranderen in sneeuw. Indoorskibanen en de Wintersport Arena Sauerland waren mijn eerste favoriete skigebieden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen