Skip to navigation Skip to main content
Papsneeuw
© Spalder Media Group

Skiën in het voorjaar: volop zon, aangename temperaturen, rustige pistes en papsneeuw! ’s Morgens zijn de pistes hard en ijzig en ’s middags is de sneeuw papperig. Veel skiërs en snowboarders vinden dit een ramp. Toch ontkomt niemand aan de slechte sneeuw aan het einde van de dag of aan het einde van het seizoen. In dit blog vijf tips om beter door de papsneeuw te kunnen skiën. Wie weet ga je skiën in deze natte drap best leuk vinden!

Papsneeuw, hoe ski je daarop?

Naarmate de dag vordert, worden de omstandigheden op de piste slechter. De pistes veranderen in een hobbelveld met hoge bulten sneeuw. Zijn de temperaturen (te) hoog, dan wordt de sneeuw ook nog eens zacht en zwaar. Met papsneeuw worden je benen aan het werk gezet. Vooral als beginnende skiër is het hard werken geblazen op de piste. Pistes met papsneeuw en bulten ontstaan doordat we de bovenlaag van de sneeuw van de piste af schrapen. In het voorjaar aan het einde van de dag wordt de sneeuw heel zwaar en papperig. Met de onderstaande tips, ski je voortaan een stuk gemakkelijker door de papsneeuw.

1. Blijf in balans

Zorg ervoor dat je goed centraal op je ski’s staat. Door je knieën te buigen, verlaag je je zwaartepunt en kun je gemakkelijker je balans bewaren. Te rechtop staan maakt het alleen maar moeilijker om door die zware hopen te koersen.

2. Controle over je ski’s

Behoud controle over je ski’s. Dat zorgt ervoor dat je minder moeite, kracht en energie nodig hebt om bochten te draaien. Daarbij is voldoende druk noodzakelijk om je ski te kunnen controleren. 

Papsneeuw (1)

3. Ski’s naar het dal wijzen 

Houd tijdens het skiën de punten van de ski’s iets meer naar het dal. Dan behoud je meer snelheid om de bochten te kunnen maken. Met je lichaam richting het dal, blijf je gecontroleerd skiën.

4. Korte en parallelle bochten

Probeer tijdens het skiën in een mooie lijn naar beneden te skiën. Ski langs de hopen sneeuw en maak niet te scherpe bochten. Door de weerstand van de sneeuw rem je dan te veel af, waardoor je snelheid minder wordt. 

5. Durf te skiën

Veel wintersporters schrikken van een hobbelige piste en gaan daardoor langzamer skiën. Telkens stoppen en opnieuw beginnen is vermoeiend en onhandig. Houd snelheid erin tijdens het skiën, dan gaat het draaien van bochten net wat makkelijker. Dit vergt wel wat extra kracht van je benen.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.