Skip to navigation Skip to main content

Bijzonder zonnige skigebieden in de Alpen

Ligbed Wintersport

Wat is er nu fijner tijdens je wintersport dan een week vol zon en blauwe lucht? Precies, (bijna) niets! Veel wintersporters willen daarom wel graag zeker zijn van genoeg zonuren tijdens hun vakantie. Gelukkig zijn er een aantal bijzonder zonnige skigebieden in de Alpen. Door bijvoorbeeld hun ligging hebben sommige skigebieden namelijk meer kans op zonnige dagen dan andere. Hieronder zetten we 8 zonnige skigebieden voor je op een rijtje. Vergeet je zonnebrand niet!

Wintersport in een zonnig skigebied

Een week vol zon en lekker weer tijdens je vakantie is altijd weer mazzel hebben. Tuurlijk, een bak verse sneeuw is ook altijd welkom, maar onder een stralend zonnetje op het terras zitten, hebben stiekem toch liever. Wil je nou zeker zijn van een zonnige wintersport, kies dan het skigebied erop uit. Er zijn namelijk skigebieden waar vaker de zon schijnt dan in andere gebieden. Dat heeft vooral te maken met de ligging. Zo heeft de noordkant van de Alpen minder zonuren dan de zuidkant van de Alpen. De meeste zonnige skigebieden liggen dus aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam, zoals in bijvoorbeeld de Oostenrijkse deelstaat Karinthië en Italië. Meer zonuren wil overigens niet zeggen dat de sneeuwkwaliteit in deze skigebieden minder is!

Relaxen op wintersport in de zon
Met zulk lekker weer kun je alleen maar lachen!

1. Alpe d'Huez: een eiland in de Franse zon

Skigebied L'Alpe d'Huez ligt in het zuiden van de Franse Alpen en wordt ook wel het eiland in de zon genoemd. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want dit skigebied ligt op een zonnig plateau op ruim 1800 meter hoogte. In totaal heb je hier toegang tot ruim 250 km aan pistes, dus ieder type wintersporter kan zich hier heerlijk vermaken. Met de aanwezigheid van een gletsjer is het een sneeuwzeker skigebied met een lang skiseizoen. Gemiddeld hebben ze hier 300 dagen per jaar zon, dus de kans is groot dat je tijdens je wintersport de zonnebrand hard nodig hebt. Een aanrader voor de ervaren wintersporters: de Sarenne afdaling. Dit is de langste zwarte piste van de Alpen.

2. Carezza Ski: het zonnigste skigebied van Zuid-Tirol

Een wintersport in Zuid-Tirol staat gelijk aan een wintersport vol zon, perfect geprepareerde pistes en lekker eten. Dat is ook het geval in Carezza Ski, een zonnig skigebied aan de voet van de beroemde Rosengarten (3002 meter) in de Dolomieten. Dit skigebied bereikt een hoogte van 2337 meter, waardoor je je over de sneeuwzekerheid geen zorgen hoeft te maken. Tel daar gemiddeld ruim 300 zonnige dagen per jaar bij op en je snapt dat je hier aan het juiste adres bent voor een heerlijke wintersport. Je hebt hier toegang tot 40 km aan pistes, maar dankzij de Dolomiti Superski skipas kun je ook een uitstapje maken naar Val di Fassa (voor de Sellaronda) of Obereggen (ook in het Eggental). Een tip voor je wintersport in Carezza Ski is de zonsondergang bekijken vanuit Laurins Lounge. Deze ligt op het hoogste punt van het skigebied en geeft je een prachtig uitzicht op de roodgekleurde Dolomietentoppen.

3. Val Gardena: zonnen in de Dolomieten

Voor een zonnige wintersport zit je in Zuid-Tirol op de juiste plek. Een van de aanraders hier is Val Gardena, Gröden in het Duits, onderdeel van de grootste skiregio ter wereld de Dolomiti Superski. Omgeven door de machtige bergtoppen van de Dolomieten staat een wintersport hier hoog op het lijstje van menig wintersporter. Val Gardena biedt ruim 175 km aan pistes en met de Dolomiti Superski skipas kun je ook skiën in Alta Badia, Val di Fassa en Arabba-Marmolada. Tel je al die verbindingen op, dan komt het aantal al snel op ruim 500 km aan pistes. In dit gebied telt het skiseizoen gemiddeld 90 zonnige dagen, dus de kans is groot dat je hier lekker weer hebt tijdens je wintersport. Vergeet ook een bezoekje aan de zonnige Seiser Alm niet, de grootste alpenweide van Europa. Deze is te bereiken vanuit Val Gardena en biedt heerlijke pistes voor een paar zonnige afdalingen mét geweldig uitzicht. Tip: ski naast de Sellaronda ook de Val Gardena Ronda

Val Gardena is een van de bijzonder zonnige skigebieden in de Alpen

4. Grächen: zonnig skiën in Zwitserland

Ook het Zwitserse Grächen verdient een plek in dit rijtje zonnige skigebieden. Dit skigebied ligt in het kanton Wallis op 2868 meter hoogte en telt ruim 42 km aan pistes. De omvang, de faciliteiten en het feit dat je hier ook gemiddeld 300 dagen per jaar zon hebt, maken het een favoriet skigebied bij families. De lift naar boven heeft 10 gondels die zijn ingericht met een sprookjesthema en het gebied beschikt over een groot familiepark, funslope en skimovie piste. Daarnaast is er ook buiten de pistes voldoende te doen voor gezinnen met kinderen. Dit maakt van Grächen een van de meest familievriendelijke skigebieden van Zwitserland.

5. Nassfeld: in het zonnige zuiden van Oostenrijk

Een van de Oostenrijkse deelstaten waar de meeste zonnige skigebieden liggen, is Karinthië. Een gebied waar je terecht kunt voor een wintersport vol zon is Nassfeld. Hier schijnt de zon zo'n 850 uur per winterseizoen, wat ongeveer 100 uur meer is dan in de skigebieden aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Je hebt hier toegang tot 110 km aan pistes die reiken tot een hoogte van 2020 meter. Het skigebied speelt in op het feit dat de zon hier zo vaak schijnt: door het hele gebied vind je meer dan 1000 ligstoelen, loungebanken en strandstoelen. Ideaal om even te pauzeren en te genieten van het zonnetje.

6. Crans-Montana: zonnige pistes

Het Zwitserse skigebied Crans-Montana ligt op een zonnig hoogplateau boven het Rhônedal en biedt ruim 140 km aan pistes die volledig op zuidhellingen liggen. Je skiet hier heerlijk in de zon en omdat het skigebied tot wel 3000 meter hoogte reikt, profiteer je ook van voldoende sneeuwzekerheid tijdens je wintersport. Crans-Montana is een skigebied dat geliefd is bij de gevorderde wintersporter vanwege de uitdagende pistes, maar waar ook families volop kunnen genieten. Zo ligt er bijvoorbeeld een uitgebreid kinderland in Arnouva en is er het Snow Island op de golfbaan. De pistes zijn veelal heerlijk breed en perfect geprepareerd. Verder is er een uitgebreid snowpark en vind je er ook 89 km aan routes voor toerskiërs. Tip: koop je skipas vooraf online, dan kun je flink geld besparen!

Crans-Montana is een van de zonnige skigebieden
© CMA

7. Ramsau am Dachstein: de zonnigste skiweide in Oostenrijk

Ramsau am Dachstein ligt ten zuiden van Schladming, aan de voet van het imposante Dachsteinmassief met de Dachstein Gletscher. Op deze gletsjer kun je niet meer skiën zoals vroeger, omdat alle liften gedemonteerd zijn, maar sneeuwpret is er volop. Ramsau is een romantisch bergdorp dat zo'n 300 meter boven het Ennstal ligt. Skiregio Ramsau-Dachstein telt zo'n 25 km aan pistes en wordt ook wel de zonnigste skiweide van Oostenrijk genoemd. Het skigebied ligt op een zuidhelling, waardoor je hier van vroeg tot laat geniet van zon. Te weinig pistekilometers? Het skigebied is onderdeel van skiregio Schladming-Dachstein en de Ski amadé. Met één skipas kun je heel wat pistes skiën!

8. Serfaus-Fiss-Ladis: familievakantie in de zon

We sluiten dit blog met zonnige skigebieden in de Alpen af met het familievriendelijke Serfaus-Fiss-Ladis. De dorpen Serfaus, Fiss en Ladis liggen op een plateau boven het Inntal en bieden alles voor een heerlijke familievakantie in de sneeuw. Skiën doe je hier op 214 km aan pistes, waarvan ruim de helft rood is. Een groot deel van de pistes ligt op het zuiden, waardoor ze bijna de hele dag de zon hebben. Voor kinderen zijn er verschillende uitgebreide kinderlanden, uitstekende skischolen en verschillende funparks. Maar ook gevorderde skiërs kunnen hier prima uit de voeten. Vooral de Direttissima en Kamikaze afdaling met een hellingsgraad van meer dan 70% zijn absolute aanraders.

Piste Serfaus-Fiss-Ladis
© Spalder Media Group
215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.