Skip to navigation Skip to main content

Dit zijn de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen

Sneeuw St. Anton Am Arlberg
© Spalder Media Group

Voor perfecte sneeuwcondities tijdens je skivakantie kun je kiezen voor een van de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen. Er is toch niets vervelender dan papsneeuw of ijzige pistes? Het ene skigebied is meer sneeuwzeker dan het andere. Vaak komt dat door de hoogte van het skigebied of de natuurlijke ligging. Op zoek naar een skigebied met veel sneeuw? In dit artikel een overzicht met de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen per wintersportland. In deze gebieden ben je verzekerd van uitstekende omstandigheden!

Wat maakt skigebieden sneeuwzeker?

Wil jij deze skivakantie niet over de bruine pistes heen? Kies dan voor een sneeuwzeker skigebied, die zijn er genoeg! Een sneeuwzeker skigebied hangt af van verschillende factoren. Als het skigebied een gletsjer heeft dan profiteer je gegarandeerd van veel sneeuw en een lang skiseizoen. Op de Hintertuxer Gletscher kan bijvoorbeeld het hele jaar geskied worden. Mocht het skigebied veel pistes boven 2000 meter hebben dan zit je ook wel goed. Op deze hoogte zijn de pistes eigenlijk altijd wel in goede conditie. Er zijn ook skigebieden die gesitueerd zijn in een zogenoemde ‘Schneeloch’. In deze gebieden valt altijd bovengemiddeld veel sneeuw in verband met de natuurlijke ligging. 

Sneeuwzekere plaatsen in Oostenrijk

Er genoeg sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk te vinden. Er zijn gletsjerskigebieden maar ook genoeg gebieden met pistes boven 2000 meter hoogte. In Oostenrijk is er zelfs een gletsjer waar het hele jaar geskied kan worden. Zelfs in de zomer! 

Hintertuxer Gletscher

Als je ergens geen zorgen hebt over of er wel genoeg sneeuw is, is het de Hintertuxer Gletscher in het Zillertal wel! Je kunt hier 365 dagen per jaar op de latten staan, zegt dat niet al genoeg? De top van de Hintertuxer Gletscher ligt op 3250 meter en beschikt over 60 pistekilometers. Het piste-aanbod in de zomer is met 20 pistekilometers iets kleiner, maar skiën kan het jaar rond. Het aantal kilometers is in de zomermaanden wel afhankelijk van de condities. 

Hintertuxer Gletscher (2)

Sölden

Door de twee gletsjers in Sölden zit je eigenlijk altijd goed. De top van beide gletsjers is boven de 3000 meter. Sölden beschikt ook over meerdere bergtoppen van boven de 3000 meter. Het skiseizoen begint hier doorgaans in september en eindigt in begin mei. Sölden beschikt over zo’n 150 pistekilometers. In het skigebied kunnen beginners en gevorderden goed hun gang gaan. Een echte tip is het skiën van de BIG 3 Rally skitocht. Met 50 km aan piste is dit echt een heerlijke tocht! Voor de echte waaghals is hier ook een wiebelbrug van 20 meter lang. Deze brug hangt 60 meter boven de gletsjers, mooi uitzicht gegarandeerd!

Ischgl

Het Oostenrijkse Ischgl deelt samen met het in Zwitserland gelegen Samnaun een grensoverschrijdend skigebied. Dit skigebied beschikt over 239 km aan piste. Van de 239 km is 90% van alle pistes boven de 2000 meter, we kunnen dus wel stellen dat Ischgl erg sneeuwzeker is! Eind november worden de eerste pistes geopend, begin mei is het einde van het skiseizoen in Ischgl. Daar wil je bij zijn want de opening en afsluiting worden altijd groots gevierd!

Ischgl
© Spalder Media Group

Obertauern

Obertauern wordt ook wel Snowbertauern genoemd en dat is niet voor niets! Obertauern is een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. In de winter is de sneeuwhoogte gemiddeld 264 centimeter en daar is volgens de statistieken al meer dan 100 jaar niks aan veranderd.  De ruim 100 pistekilometers bevinden zich tussen 1630 en 2313 meter hoogte.

Ski Arlberg

Ski Arlberg is gesitueerd in een zogenoemde ‘Schneeloch’, daarom valt er in Ski Arlberg altijd erg veel sneeuw. Om deze reden is Ski Arlberg erg populair bij freeriders en toerskiërs. Het skigebied is met 300 piste kilometers bovendien het langste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk.

Sneeuwzekere plaatsen in Frankrijk

Skiën in Frankrijk is prachtig. Wil je ook verzekerd zijn van genoeg sneeuw tijdens je skivakantie? Neem dan een kijkje tussen de volgende skigebieden!

Les Trois Vallées

Als je naast genoeg sneeuw ook veel pistekilometers zoekt, zit je in Les Trois Vallées wel goed! Met 600 pistekilometers is dit een van de grootste aaneengesloten skigebieden ter wereld. Dankzij diverse pistes op een hoogte van 3200 meter kun je skiën van eind november tot begin mei.

Piste Val Thorens

Les Deux Alpes

In Les Deux Alpes kun je in de zomer en in de winter skiën. Als er genoeg sneeuw is, opent Les Deux Alpes ook 's zomers de pistes die op een hoogte liggen tussen 3250 en 3600 meter. Er kan hier van eind november tot eind april geskied worden. Er is 220 km aan piste met voor elk wat wils. Les Deux Alpes beschikt daarnaast over een prachtig snowpark.

Chamonix-Mont Blanc

In de buurt van de hoogste berg van Europa bevindt zich een sneeuwzeker gebied. Tijdens het skiën heb je vaak uitzicht op de Mont Blanc waarvan de top zich op 4810 meter bevindt. Chamonix-Mont Blanc telt 140 piste kilometers. Off-piste liefhebbers kunnen in Chamonix-Mont Blanc ook hun hart ophalen met een 20 kilometer lange La Vallée Blanche afdaling.

Paradiski

Dankzij de Vanoise Express zijn de gebieden van les Choches (La Plagne) en Paisey-Vallandry (Les Arcs) met elkaar verbonden. Paradiski heeft 400 kilometer aan pistes en is super sneeuwzeker! Het skigebied beschikt over twee gletsjers. Je skiet hier tussen de 1250 en 3250 meter hoogte. We kunnen dus wel stellen dat Paradiski een sneeuwzeker skigebied is in Frankrijk. 

Tignes – Val d'Isère

Tignes en Val d'Isère zijn samen goed voor ruim 300 pistekilometers. Beide dorpen beschikken over een gletsjer (La Grande Motte en Pisaillas) dus op genoeg sneeuw kun je hier wel rekenen. Deze gletsjers zijn met de juiste sneeuwcondities ook in de zomer een aantal weken geopend. In de wintermaanden kun je mooi skiën van en naar Tignes en Val d'Isère.

Sneeuwzekere plaatsen in Zwitserland

Zwitserland, het land dat ook wel bekend staat om zijn hoge bergen. Hier zijn meer dan genoeg sneeuwzekere skigebieden! Interesse in Zwitserland en benieuwd waar de sneeuwzekere skigebieden te vinden zijn?

Zermatt

Net als de eerder besproken Hintertuxer Gletscher is ook de gletsjer in Zermatt meestal het hele jaar geopend. Vanuit het gezellige dorpje Zermatt heb je toegang tot de pistes van Matterhorn Glacier Paradise. Dit gebied is ook vanuit het Italiaanse Breuil-Cervinia en Valtournenche toegankelijk en telt maar liefst 300 km aan pistes.

Zermatt gletsjerskigebied

Saas-Fee

Saas-Fee is op enkele maanden na het gehele jaar door geopend. Saas-Fee behoort tot de meest sneeuwzekere plaatsen van de Alpen. Hier heb je toegang tot ruim 100 km aan pistes, de pistes bevinden zich tussen de 1800 en 3600 meter hoogte. Saas-Fee heeft 18 bergen om zich heen die hoger zijn dan 4000 meter. Daarvan is er één is maar liefst 4545 meter hoog, we hebben het dan ook wel op de één na hoogste van het land: de Dom.

Engelberg

Het in Zwitserland gelegen Engelberg beschikt over twee skigebieden. Eén daarvan is het skigebied bij de Titlis, dat ontzettend sneeuwzeker is. Engelberg beschikt over 80 pistekilometers. Vooral ervaren skiërs brengen een bezoek aan Engelberg. De wat hoger gelegen pistes zijn vaak een stuk lastiger. Een echte aanrader hier is de Titlis Rotair, de eerste roterende gondel ter wereld. Hiervoor kun je de ski’s echt even aan de kant zetten!

Aletsch Arena

De Aletsch Arena hoort zonder twijfel thuis in deze lijst. Dit prachtige skigebied heeft ruim 100 pistekilometers. Aletsch Arena is vernoemd naar de langste gletsjer van de Alpen, de Aletsch Gletscher. Tijdens het skiën heb je prachtig uitzicht op de gletsjer. Je kunt in de Aletsch Arena zowel midden in het gebied overnachten en in het dal, best bijzonder!

Jungfrau Region

Op zoek naar een sneeuwzeker gebied en dol op een prachtig uitzicht? Jungfrau Region! Je hebt hier prachtig uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Dit skigebied wordt gevormd door de gebieden Wengen, Grindelwald en Mürren. Het beschikt over iets minder dan 300 km aan pistes. Helaas zijn niet alle skigebieden met elkaar verbonden, de skibus rijdt wel vaak en is in Jungfrau Region gratis.

Sneeuwzekere plaatsen in Italië

Lasagne, spaghetti en heel veel sneeuw? Italië! Hieronder vind je alle sneeuwzekere skigebieden in Italië.

Breuil-Cervinia

De in Italië gelegen dorpen Breuil-Cervinia en Valtournenche maken samen met het in Zwitserland gelegen Zermatt het Matterhorn Glacier Paradise. 's Winters kun je hier skiën op meer dan 300 pistekilometers. In de overige seizoenen kun je hier ook terecht voor een skivakantie. Een echte aanrader is de dalafdaling naar het dorp van wel 20 km!

Skien Livigno

Adamello Ski: Ponte di Legno – Tonale

In het 1883 meter hoogte gelegen dorpje Passo Tonale sta je binnen enkele minuten op de pistes van de Presena gletsjer. Het hoogste punt ligt op 3000 meter. Dit skigebied is verbonden met Ponte di Legno en staat bekend om zijn moderne liftnetwerk. Er zijn hier 100 pistekilometers, een piste die je echt niet mag overslaan is de zwarte piste ‘Paradiso’.

 

Pejo 3000

Pejo 3000 ligt net als de hierboven besproken Adamello Ski: Ponte di Legno – Tonale in het Val di Sole. Dit skigebied is goed voor 20 pistekilometers, het is hier dus niet enorm groot, maar zeker wel sneeuwzeker! Het hoogste punt bevindt zich op 3000 meter. Het hoogtepunt is de mooie dalafdaling naar het dorp.

 

Livigno

Livigno hoort absoluut thuis bij de sneeuwzekere skigebieden in Italië. Tot halverwege de 20e eeuw was dit gebied helaas onbereikbaar. Dit kwam omdat er nog geen wegen liepen tussen Livigno en Bormio. Gelukkig is die er nu wel. Net als voor de 20e eeuw is er nog steeds heel veel sneeuw, het grote verschil: nu kun je er 115 kilometer skiën! Livigno is een echt off-piste gebied, hier kan er zelfs geheliskiëd worden. Daarnaast is de Italiaanse plaats belastingvrij, de reden hiervoor is dat Livigno vroeger niet goed bereikbaar was in de winter.

Sulden am Ortler

De hoogste berg van Zuid-Tirol wordt ook wel Koning Ortler genoemd. Bij de 3905 meter hoge top ligt de plaats Sulden am Ortler. Vanuit dit dorp kan je met de skilift naar het skigebied dat 40 km aan pistes biedt. Naast de geprepareerde pistes vind je hier ook een uitgebreid off-piste gebied.

Sneeuwzekere plaatsen in Duitsland

Skiën in Duitsland is onwijs populair! Wil je ook verzekerd zijn van genoeg sneeuw in Duitsland, moet je naar de Duitse Alpen. Winterberg en Willingen moeten het vaak hebben van sneeuwkanonnen omdat het niet zo hoog ligt. Ben je toch op zoek naar genoeg sneeuw? Schrijf deze plekken dan maar op! 

Oberstdorf Kleinwalsertal

Het laatste grensoverschrijdende skigebied in dit overzicht van de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen. Het Duitse Oberstdorf deelt samen met Kleinwalsertal een skigebied met ruim 130 pistekilometers. Deze 130 km aan pistes zijn niet allemaal met elkaar verbonden. De Nebelhorn, Fellhorn en Söllereck behoren bij Duitsland, na de top van de Kanzelwand ski je Oostenrijk in.

Garmisch-Partenkirchen

Het skigebied waar de hoogste berg van Duitsland bij hoort mag natuurlijk niet ontbreken. In Garmisch-Partenkirchen heb je toegang tot twee skigebieden: Garmisch-Classic en het gletsjerskigebied op de Zugspitze wat zich op 2962 meter bevindt. Deze gebieden zijn samen goed voor 60 pistekilometers. Bij het gletsjergebied op de Zugspitze kan er al vanaf half november geskied worden. Begin mei is het einde van het skiseizoen in Garmisch en Partenkirchen.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.