Skip to navigation Skip to main content

8 redenen om deze winter in Scandinavië te gaan skiën

Lapland Winter Zonsopkomst Zonsondergang Bomen
© Nordic

De meeste wintersporters reizen in de wintermaanden af naar de Alpen, maar dromen stiekem al jaren van een skivakantie in Scandinavië. De bijzondere verhalen en legendes, het ruige en ongerepte landschap, meters sneeuw, de kans op het spotten van het noorderlicht, elanden, rendieren, hondensledetochten... Allerlei kenmerken die een sneeuwvakantie hier onvergetelijk maken. Staat een skivakantie in Scandinavië al jaren op jouw bucket list, maar ben je er nog steeds niet geweest? In dit blog 8 redenen om deze winter die kant op te gaan.

Skivakantie in Scandinavië

De landen in het Hoge Noorden worden samen ook wel Scandinavië genoemd. Dit schitterende deel van onze aardbol heeft ontzettend veel te bieden voor een unieke winterse vakantie. Helemaal in het noorden ligt Lapland, een ruig en ongerept gebied dat gevormd wordt door vier verschillende landen. Lapland ligt boven de poolcirkel, waardoor er hartje winter (vrijwel) geen daglicht is. Het is er overdag vooral schemerig, met bijzondere kleuren in de lucht. Hier vier je vakantie ver weg van de drukte van alledag en is een skivakantie veel meer dan alleen afdalen op de lange latten. 

1. Het landschap is niet te vergelijken met de Alpen

Het landschap van Scandinavië is niet te vergelijken met dat van de Alpen. Fjorden, uitgestrekte velden, diepe donkere bossen waar je makkelijk in kunt verdwalen, een heuvelachtig berglandschap, puntige rotsen, zo nu en dan een dorpje... Woorden als ongerept, ruig en sprookjesachtig zijn hier helemaal op z'n plaats! Aan sneeuw is geen gebrek, meters vallen hier 's winters naar beneden!

Landschap Scandinavie
© Nordic

2. Je kunt het noorderlicht spotten

Het noorderlicht is een uniek natuurfenomeen dat je tijdens een skivakantie in Scandinavië kunt spotten. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het zien van de dansende groene gloed, in de diepe donkere lucht, behoorlijk magisch is. Pak er niet meteen een camera of telefoon bij, maar geniet eerst even in het pikkedonker van dit bijzondere spektakel. Bijvoorbeeld terwijl je romantisch overnacht in een Aurora Dome!

3. Bijzondere activiteiten buiten de pistes

Een skivakantie in Scandinavië draait om veel meer dan alleen skiën of snowboarden. Sterker nog, het is zelfs zonde om hier alleen maar op de latten te staan! Wat dacht je van een hondensledetocht, ijsvissen, een tour op een sneeuwscooter, een boottocht tussen de fjorden, een noorderlichtexcursie of zelfs een tour die helemaal in het teken staat van de kerstman? Je kunt hier heel wat van je bucket list afvinken!

Nordic Winter 4
© Nordic

4. Skiën of snowboarden zonder daglicht

Lapland ligt boven de poolcirkel. Dit betekent dat de zon er 's zomers dagenlang niet ondergaat en dat het 's winters op sommige dagen niet langer dan drie uur licht is. En dat is lang niet zo klaarlicht, als dat we in België kennen. Niet te bevatten voor ons onder de poolcirkel! Dat er geen daglicht is, betekent overigens niet dat je niet kunt skiën. In de schemer, vaak met bijzondere kleuren in de lucht, kun je skiën op verlichte pistes. Extra warm gekleed, zo zonder zon is het nog kouder buiten!

5. Unieke accommodaties om in te overnachten 

Een skivakantie in Scandinavië kun je extra bijzonder maken door de nacht door te brengen in een unieke accommodatie. Wat dacht je van samen met je gezin of geliefde slapen in een boomhut, ijshotel, aurora dome of in een lodge midden in de wildernis

Nordic Winter 3
© Nordic

6. Verschillende skimogelijkheden

Skiën in Scandinavië is zo anders dan skiën in de Alpen! Bijzonder is dat de skigebieden niet veel hoger dan 1300 meter reiken, een hoogte waar veel skigebieden in de Alpen pas beginnen. Kort zijn de afdalingen echter niet en ook aan sneeuw is geen gebrek. Levi en Äkäslompolo zijn bekende Finse skidorpen. In Levi vind je iets meer dan 40 km aan pistes en in Äkäslompolo de typische houten 'boomchalets' om in te overnachten. 

7. Wildlife

Skiën tussen elanden en rendieren? Tijdens een skivakantie in Scandinavië kun je deze dieren zomaar tegenkomen op de pistes. Omdat het doorgaans niet zo druk is, laten de dieren zich regelmatig in het skigebied zien.

Nordic Winter 5
© Nordic

8. Bijzondere cultuur en historie

De Scandinavische landen kennen een bijzondere cultuur en eeuwenoude historie. We kennen allemaal de verhalen over vikingen, waarvan nog altijd veel overblijfselen te bewonderen zijn. Tijdens een skivakantie in Lapland maak je kennis met de Sami, de inheemse bevolking van het gebied. De Sami hebben een van oorsprong nomadisch bestaan en waren of rendierhouders of vissers. Alle rendieren in Lapland zijn eigendom van de Sami. Zelf kun je tijdens je winterse vakantie in Lapland kennis maken met deze bijzondere cultuur en levensstijl. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nordic.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.