Skip to navigation Skip to main content

Winterbanden en zomerbanden: de verschillen op een rij

54433 - Winterbanden en zomerbanden: de verschillen op een rij (6)

Het verschil tussen winterbanden en zomerbanden zit onder andere in de samenstelling van het rubber en het profiel op de band. Rubber heeft de eigenschap hard te worden bij lagere temperaturen en daarom is de rubbersamenstelling van winterbanden een stuk zachter dan bij zomerbanden. Daarnaast hebben winterbanden een extra diep profiel, zodat ze meer grip op het wegdek hebben tijdens winterse omstandigheden. Nu de lente is aangebroken, is het tijd om je winterbanden weer voor zomerbanden te verwisselen. Hoog tijd om de verschillen tussen beide banden eens onder de loep te nemen!

Verschil tussen winterbanden en zomerbanden

Winterbanden en zomerbanden, de naam verraadt al dat de ene band geschikt is voor de winter en de andere voor de zomer. Toch zijn er nog altijd veel wintersporters (en niet-wintersporters) die of het hele jaar met het ene type band rondrijden, of het hele jaar met het andere type band. Niet verstandig en dat heeft alles te maken met de verschillen tussen beide. Autobanden worden gemaakt van rubber en het rubber van zomerbanden wordt harder als de temperatuur daalt. Hierdoor verlies je de optimale grip op het wegdek en neemt het rijcomfort af. Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling, ook wel compound genoemd. Deze rubbersamenstelling presteert het best bij temperaturen onder de 7 °C. Daarnaast hebben beide banden een ander profiel. Bij winterbanden zijn de groeven, ook wel lamellen of profielblokken genoemd, veel dieper en anders gevormd. Bij winterbanden vervormt het profiel en werkt het als een soort grijper op het wegdek zodat je meer grip hebt.

54433 -  (18)
Links een winterband en rechts een zomerband

Don't: winterbanden in de zomer en zomerbanden in de winter

Het is verleidelijk om het hele jaar door met één type band rond te rijden. Een bezoek aan de garage is toch al snel weer een gedoe. Hoe groot de moeite ook is, we willen je ontzettend aanraden om de wissel gewoon twee keer per jaar uit te voeren. Of het nu wel of niet verplicht is in het land waar jij naartoe gaat of bent. Natuurlijk rijden winterbanden ook in de zomer, maar ze hebben alleen een optimale werking als de temperatuur lager is dan 7 °C. Boven deze temperatuur veranderen de eigenschappen van de band. Winterbanden vervormen makkelijker bij hogere temperaturen en daarnaast neemt de remweg toe. Om je een idee te geven: als het buiten rond de 35 °C is, zijn de remprestaties van winterbanden maar liefst 30% slechter ten opzichte van zomerbanden. Bovendien slijten winterbanden 's zomers extra snel. Andersom geldt dat je niet op zomerbanden moet rijden in de winter. Zomerbanden beschikken niet over de grip die winterbanden wel hebben en dat kan leiden tot hele gevaarlijke situaties!

Wanneer moet je winterbanden verwisselen voor zomerbanden en andersom?

Maar wanneer moet je dan wisselen? Het antwoord is simpel. Winterbanden presteren het best onder de 7 °C. Die temperatuur bereik je in Nederland doorgaans van november tot maart, al konden we vorige week thuis nog zien dat dit ook in april mogelijk is. Binnen deze periode is het aan te raden op winterbanden te rijden, zelfs als de winter mild is. Vanaf maart kun je prima wisselen voor zomerbanden en daar op rijden tot november.

Van plan om naar de Alpen te gaan? In sommige landen ben je verplicht op winterbanden te rijden in een bepaalde periode. Check dit dus even voordat je aan de grote wissel begint. In Italië is verboden om te rijden op winterbanden met een maximumsnelheid van 160 km/u of lager. Wie dit doet, riskeert een flinke boete en inbeslagname van het voertuig.

54433 -  (19)
Maak op tijd een afspraak bij de garage voor de wissel!

Winterbandenplicht

Rijden op winterbanden is niet in alle landen verplicht. Hieronder kort de regels die gelden in Nederland, België en de Alpenlanden:

  • Nederland: niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om ermee te rijden tijdens winterse omstandigheden.
  • België: in België is rijden op winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om ermee te rijden tijdens winterse omstandigheden. Zeker in de Ardennen en Eiffel.
  • Duitsland: bij winterse omstandigheden (ijzel en gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en ijs- of rijpvorming) is het verplicht om op winterbanden te rijden. Dit geldt niet alleen voor Duitse inwoners, maar ook voor toeristen. Alle winterbanden moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool en een profieldiepte van minimaal 1,6 mm hebben.
  • Frankrijk: in bepaalde berggebieden is het verplicht om van 1 november tot en met 31 maart op winterbanden te rijden (Alpen, Centraal Massief, Pyreneeën, Vogezen, Corsica en Jura).
  • Oostenrijk: winterbanden zijn verplicht van 1 november tot en met 15 april bij winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte voor radiaalbanden moet 4 mm zijn en diagonaalbanden 5 mm.
  • Italië: van 15 november tot 15 april is het in bepaalde gebieden verplicht op winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Deze plicht wordt aangeduid met een groen of blauw bord met daarop de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo'.

Vergeet nooit een setje sneeuwkettingen mee te nemen als je op skiverlof gaat. In deze video leggen we je uit hoe je sneeuwkettingen moet omleggen.

54433 -  (20)
Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor rijden tijdens winterse omstandigheden.

All season banden

Vind je winter- en zomerbanden wisselen een groot gedoe? Dan bestaat er ook nog een andere optie: all season banden. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze banden geschikt voor alle seizoenen. De samenstelling van het rubber biedt optimaal rijcomfort in zomer én winter. Ideaal! Neem wel in gedachte dat dit type band ook nadelen heeft. Bij hogere temperaturen rond de 25/30 °C en lage temperaturen rond de -10/-15 °C presteren all season banden minder goed dan zomer- of winterbanden. Houd er bovendien rekening mee dat er in sommige landen strenge regels hangen aan dit type band.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.