Skip to navigation Skip to main content
54097 - Alles over langlaufen & winterwandelen in Paznaun (6)
© TVB Paznaun - Ischgl

Paznaun, het dal waar See, Kappl, Ischgl en Galtür toe behoren, is niet alleen geschikt voor een heerlijke skivakantie. Ook wandelaars en langlaufers hebben in deze regio genoeg te zoeken. Er is een groot aanbod van langlaufloipes en winterwandelroutes, voor ieder niveau. In dit artikel lees je alles over langlaufen en winterwandelen in Paznaun.

Paznaun: 75 km aan langlaufloipes

Paznaun heeft aan langlaufmogelijkheden geen gebrek. In het dal liggen bijna 75 kilometer aan langlaufloipes. Geen wonder dus dat Paznaun te boek staat als een van dé langlaufregio’s van Tirol. Met name rond Ischgl en Galtür vinden langlaufers uitgebreide mogelijkheden. Zowel met de skating techniek als klassieke stijl zijn er tal van loipes toegankelijk. Bij de skischolen van Ischgl en Galtür ben je aan het goede adres voor professionele support, de langlaufvoorzieningen en faciliteiten zijn zeer uitgebreid en er zijn speciale accommodaties voor langlaufers. De volgende loipes in Paznaun zijn echte aanraders:

  • Loipe bij Silvrettasee: de 18 km lange hoogteloipe naar het Silvretta stuwmeer vraagt om een lange adem. Het uitzicht en de omgeving maakt echter veel goed! De loipe is toegankelijk met de skating stijl en klassieke techniek.
  • Verlichte avondloipe Galtür: in Galtür is de 2,2 km lange loipe naar Wirl iedere avond verlicht tot 22.00 uur. Heel bijzonder om een keer in de avonduren te langlaufen!
  • Mathon-loipe: de 5,5 km lange Mathon-loipe loopt door het schilderachtige landschap van Mathon, een dorpsdeel van Ischgl. De loipe is te herkennen aan de bordjes met L2 en komt langs de Wildererhütte, bij het wildpark van Mathon.

Langlaufloipes in Paznaun
54097 -  (12)
© TVB Paznaun - Ischgl

Winterwandelregio Paznaun: 60 km aan paden

Het netwerk van winterwandelroutes in Paznaun bestaat uit 60 km aan paden. De winterwandelpaden liggen tussen een hoogte van 1060 en 2036 meter. Heerlijk om ver weg van de drukte te genieten van het landschap, de berglucht en de natuur. Op de routes bevinden zich tal van berghutten waar je je tegoed kunt doen aan de lokale specialiteiten. De volgende winterwandelpaden in Paznaun zijn echte aanraders:

  • Winterwandelroute Ebene: de 8,5 km lange route start bij de Silvretta lift in Ischgl en neemt je mee langs de dorpskernen Versahl, Vergröß, Platt en Ebene. Heerlijk om de drukte van Ischgl even te ontvluchten. Eventueel kun je in Ebene de skibus terug naar Ischgl pakken.
  • Winterwandelroute Schmugglertour – Ischgl – Samnaun: deze route kun je zo zwaar maken als je zelf wil, door meer of minder skiliften te nemen. Eerst moet je naar de Idalp (2300 m), om vervolgens de stoeltjeslift Flimjoch (B2) naar het wandelgebied van Viderjoch (2700 m) te nemen. Na de grens met Zwitserland over te stappen pak je de Flimsattel stoeltjeslift (N1) naar het Alp Trida restaurant. Na de Alp Trider Sattelbahn (N6) kun je met de dubbeldekgondel richting het belastingvrije Samnaun. Begin voor 14.30 uur aan de terugweg, om niet in tijdnood te komen.
  • Winterwandelroute Galtür – Silvretta Bielerhöhe: in Galtür begint het wandelpad van 18 km naar de Silvertta Bielerhöhe (2040 m). Prachtig in zoveel opzichten! De route inkorten per bus is niet mogelijk.
  • Winterwandelroute Kappl – See: start in Kappl met de 8,5 km lange wandeling langs diverse gehuchtjes naar See.

Winterwandelroutes in Paznaun
54097 -  (13)
© TVB Paznaun - Ischgl

Tip: Galtür Nordic Volumes 24 – 27 maart 2022

Eén keer per jaar transformeert Galtür in hét langlaufcentrum van Oostenrijk. Galtür Nordic Volumes bestaat uit een serie van langlaufwedstrijden waar jij en ik ook aan mee kunnen doen. Van 24 tot 27 maart 2022 vinden de volgende wedstrijden plaats:

  • 24 maart: Galtür Nordic Volumes start met de populaire Galtür Nordic Night Race
  • 25 maart: op vrijdag en zaterdag gaat het cross country camp verder met gratis training en workshops
  • 26 maart: de allereerste editie van de cross country climb naar de Bielerhöhe staat op het programma
  • 27 maart: het weekend eindigt met de XC team estafette en een kids race

Schrijf je hier in voor Galtür Nordic Volumes
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.