Skip to navigation Skip to main content

Skivakantie in de Pyreneeën: 6 tips

54063 - Skivakantie in de Pyreneeën: 6 tips (6)
© N,Py / A. Garcia

Wanneer je op vakantie naar de sneeuw wilt gaan, kun je ook eens voor iets anders kiezen dan de Alpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Pyraneeën? In de winter is dit een ontzettend fijne bestemming voor een skivakantie. Het gebergte strekt zich uit over het zuiden van Frankrijk, het noorden van Spanje en Andorra. De verschillende skigebieden die er liggen zijn niet heel bekend bij de meeste mensen, het prijsniveau ligt gemiddeld lager dan elders en je kunt er ook heerlijk skiën. In dit blog geven we je een aantal tips voor een skivakantie in de Pyreneeën.

Op skivakantie in de Pyreneeën

De Pyreneeën verschillen op meerdere fronten van de Alpen, vanwege voornamelijk de geologische eigenschappen. De bergen zijn asymmetrisch en de hellingen aan de Franse kant zijn steiler dan aan de Spaanse kant. Het gebergte telt een groot aantal drieduizenders, die vooral in de Centrale Pyreneeën liggen. De Pyreneeën lopen vanuit het Westen tot het Oosten over een lengte van ongeveer 430 km. Tijdens de wintermaanden kun je dan ook heerlijk skiën in dit gebergte. Mocht je denken dat je niet veel kunt wintersporten, dan heb je het mis. Hier liggen namelijk skigebieden met honderden kilometers aan pistes, zoals het Spaanse Baqueira Beret. Benieuwd naar welke skigebieden nog meer ontzettende aanraders zijn voor een leuke skivakantie in de Pyreneeën? Lees dan deze 6 tips!

1. Ax 3 Domaines - Frankrijk

Een van de meest bekende skigebieden voor een skivakantie in de Pyreneeën in Frankrijk is Ax 3 Domaines. Hier vind je in totaal ongeveer 80 km aan pistes, en daarbij zijn groene, blauwe, rode en zwarte afdalingen ongeveer gelijkmatig verdeeld. De pistes verspreiden zich over drie gedeeltes die samen het skigebied vormen: Bonascre, Le Saquet en Les Campels. In de winter kun je in elk geval rekenen op voldoende sneeuw, want het skigebied reikt van 1400 tot ruim 2400 meter hoog. Leuke plekjes om te overnachten zijn in het dorp Ax-Les-Thermes, want er loopt een directe kabelbaan naar Bonascre vanuit het dorp. Ook kun je hier genieten van de Franse après-ski!

54063 -  (15)
© Ariège Pyrénées Tourisme / S.Meurisse

2. Grand Tourmalet Barèges-La Mongie - Frankrijk

Le Grand Tourmalet, ofwel Barèges-La Mongie, is een van de grootste skigebieden van de Pyreneeën. Naast de omvang, kenmerkt het skigebied zich als sneeuwzeker en veelzijdig. Het aantal pistekilometers bedraagt meer dan 100 en deze verspreiden zich over 70 verschillende afdalingen. De pistes reiken tot een hoogte van ruim 2500 meter. Zo valt er voor iedereen genoeg te beleven dus. Er is ook aan de freestyle skiërs en snowboarders gedacht, want zij kunnen lekker stunten op de speciaal ontworpen pistes. Een aanrader tijdens je skivakantie hier is om een bezoekje aan de imponerende berg Pic du Midi de Bigorre (2877 m) te brengen. Hier kun je niet alleen genieten van een prachtig uitzicht, maar je kunt ook een kijkje nemen in het observatorium.

54063 -  (16)
© N'Py / A. Garcia

3. Grandvalira - Andorra

In Andorra vind je een echt paradijs voor je skivakantie, genaamd Grandvalira, dat misschien beter bekend staat als de hoofdstad van de Pyreneeën. Je vindt hier meer dan 210 km aan pistes, waarmee het niet alleen het grootste skigebied van Andorra is, maar van de hele Pyreneeën. Er zijn maar liefst 73 liften die je naar zeker 139 verschillende afdalingen brengen, waardoor er aan keuze en afwisseling geen gebrek is. Naast het feit dat je hier een fijne skivakantie beleefd, kun je hier ook heerlijk eten. Een pauze met tapas? Hier kan dat gewoon! Maar ook winkelen is heel populair hier, want in Andorra kun je belastingvrij shoppen. Meer tips voor Andorra ›

Op skivakantie naar Andorra
54063 -  (17)
© Soldeu El Tarter

4. Aramón Cerler - Spanje

Een goede tip voor een skivakantie in de Pyreneeën is het Spaanse Aramón Cerler. Dit gebied reikt tot een hoogte van maar liefst 2630 meter, waarmee het een van de meest sneeuwzekere skigebieden is van Spanje. Hiermee is het tevens ook een van de hoogstgelegen bestemmingen voor een skivakantie in de Pyreneeën. Het resort wordt omgeven door 60 drieduizenders die voor spectaculaire uitzichten zorgen. Je kunt genieten van 81 kilometer aan pistes en je vindt hier ook nog eens de langste afdaling van de Pyreneeën. Buiten het feit dat je hier heerlijk kunt skiën, kun je ook veel gezelligheid vinden en is het bijbehorende dorp een pittoreske plek om te verblijven.

5. Peyragudes - Frankrijk

Ben je in de Pyreneeën op zoek naar een bestemming die ontzettend geschikt is voor beginners en families? Dan is het Franse Peyragudes een aanrader. Deze wintersportregio is ontzettend geschikt voor families dankzij de glooiende, toegankelijke afdalingen. Het skigebied telt zo’n 60 km aan pistes, die vooral rood- en blauwgekleurd zijn. Ook is de bestemming bijzonder, want hier is ooit de James Bond film ‘Tomorrow Never Dies’ opgenomen. Het resultaat hiervan is de ‘007-piste’. Ook kun je buiten heerlijk skiën nog veel andere leuke winteractiviteiten beleven. Bijvoorbeeld hondensleetochten, overnachten in een iglo, sneeuwschoenwandelen en ultiem ontspannen in de spa.

54063 -  (18)
© N'Py

6. Saint-Lary Soulan - Frankrijk

De laatste tip voor een skivakantie in de Pyreneeën is het Franse skiresort Saint-Lary Soulan. Deze typische familiebestemming is perfect voor kinderen dankzij de vele voorzieningen, en daarom draagt het gebied de naam ‘Famille Plus’. Kinderen kunnen terecht in het Kidspark, hier worden leuke skilessen gegeven en voor de allerkleinsten is er een dagopvang. Vanuit het dorp vertrekt een gondel die je naar het skigebied brengt, hier ligt voor 100 km aan gevarieerde pistes. Niet alleen gevarieerd qua niveau, maar ook qua landschap, want je skiet door bossen, over heuvels met panoramische uitzichten en over steile rotsformaties. Een ander voordeel van Saint-Lary Soulan is dat de beginnersafdalingen niet alleen maar onderaan het skigebied liggen, maar dat er ook genoeg mogelijkheden op hoogte zijn voor beginnende wintersporters. Dat maakt het een heerlijke bestemming voor ieder type skiër!

[CUSTOM-HTML:2]

3236 - Winter - Bob

Over Bob

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.