Skip to navigation Skip to main content

Sierra Nevada: een ski-juweel in Zuid-Spanje

54034 - Sierra Nevada: een ski-juweel in Zuid-Spanje (6)
© Sierra Nevada

Bij het horen van Sierra Nevada kun je denken aan het uitgestrekte gebied in het westen van de Verenigde Staten óf aan de bergketen in Zuid-Spanje. En zoals je misschien wel kunt raden lichten we die laatste hier voor je uit. Want bij Zuid-Spanje voel je misschien de warme zon, maar hier kun je ook heerlijk skiën. De bergen reiken tot wel 3400 meter hoog en je kunt van meer dan 110 km aan pistes genieten. Zo zal zelfs de meest fanatieke skiër zich niet vervelen. Wat er nog meer zo bijzonder aan dit skigebied is, naast het feit dat het in Zuid-Spanje ligt? Je leest er hier alles over!

Over de Sierra Nevada

In Zuid-Spanje in de provincie Andalusië vind je de bergketen Sierra Nevada, waar de hoogste bergen van het land liggen. De bergen van de Sierra Nevada liggen in de buurt van de bekende stad Granada en vanaf deze plaats kun je de besneeuwde bergtoppen als prachtig decor zien liggen. ‘Sierra Nevada’ betekent ‘besneeuwde bergen’. En ondanks het feit dat je bij Zuid-Spanje misschien eerder aan volle stranden en een lekker zonnetje denkt, kun je hier heerlijk skiën in de winter. De bergketen bestaat uit 16 bergtoppen die boven de 3000 meter reiken en hiermee is het bergmassief na de Alpen het grootste van West-Europa. De berg Mulhachèn (3482 m) is het hoogste punt.

Skiën in de Sierra Nevada

Omdat de bergen zo hoog zijn kan er in de winter fantastisch geskied worden in het zuiden van Spanje. De Sierra Nevada biedt heerlijk brede pistes en een uitgestrekt skigebied waar wintersporters naar hartenlust kunnen snowboarden en skiën. Er liggen 131 verschillende pistes, en meer dan 110 km aan pistes, genoeg keuze dus uit mooie afdalingen in de Sierra Nevada. De langste piste van Spanje ligt hier ook, deze is zo’n 1200 meter lang. In het skigebied vind je ook moderne liftsystemen evenals goede sneeuwkanonnen die de sneeuwzekerheid nog iets verhogen. Hierdoor kun je in het skigebied van de Sierra Nevada van begin december tot eind april skiën. De Sierra Nevada wordt ook wel Solynieve genoemd, wat vertaald wordt naar ‘zon en sneeuw’, de perfecte uitdrukking van hoe een wintersport in dit prachtige wintersportgebied beleefd wordt!

Cijfers & feiten van de Sierra Nevada

Groene pistes:19 Gondels:2
Blauwe pistes:45 Stoeltjesliften:14
Rode pistes:53 Sleepliften:1
Zwarte pistes:7 Lopende banden:4
Funpark:7 tracks Totaal aan pistes:110 km
Skischolen:15 Skileraren:400
54034 -  (21)
Als je in Pradollano verblijft, slaap je vlak bij het skigebied (Foto: © Sierra Nevada)

Overnachten in gezellige dorpjes

Wanneer je op skivakantie gaat naar de Sierra Nevada, waar kun je dan het beste verblijven? Naast de grote stad Granada die op ongeveer een half uurtje afstand ligt, zijn er een aantal plaatsen in de buurt waar het fijn is om te overnachten. Pradollano is favoriet, hier vind je naast een aantal fijne hotels ook een flink aantal leuke restaurants. Bovendien kun je hier ook nog eens van Spaanse après-ski genieten. De omgeving Borreguiles is ook leuk en staat bekend vanwege de goede horeca. Zoals bijvoorbeeld restaurant Nevasol, waar je heerlijke paella’s kunt eten. Hier ligt ook een fijn kinderland waar je kids op een spelende wijze het skiën onder de knie kunnen krijgen. Op zo’n 18 kilometer van de Sierra Nevada vind je het plaatsje Monachil. Ook al ligt dit dorpje wat verder verwijderd van het skigebied, toch is het een echte aanrader om hier te overnachten. Je logeert hier namelijk in een authentieke Spaanse omgeving met karakteristieke huisjes en een spectaculaire natuur met uitzicht op de prachtige bergomgeving van de Sierra Nevada.

54034 -  (22)
Bij Borreguiles kunnen kinderen spelenderwijs leren skiën (Foto: © Sierra Nevada)

Skiën met kinderen in de Sierra Nevada

Kinderen zullen het ook ontzettend naar hun zin hebben in de Sierra Nevada. Buiten het fijne kinderland waar ook de allerkleinsten de eerste meters op de latten kunnen maken, zijn er nog veel meer leuke dingen voor de kids. Het kidspark is bijvoorbeeld een aanrader voor de kleine wintersporters. Dit is een funpark voor kinderen waar ze op een veilige wijze hun eerste sprongen en tricks kunnen oefenen. Daarnaast is er ook een bospad, oftewel een skipad waarin je langs verschillende sculpturen van dieren skiet. Het pad eindigt in een iglo-kamp. Een andere tip voor de kids is skiën in de omgeving van Pista del Mar, dat geheel in zeethema is en waar ze zowel kunnen spelen als skiën.

54034 -  (23)
Kinderen zullen zich ongetwijfeld vermaken in het skigebied van de Sierra Nevada! (Foto: © Sierra Nevada)

Leuk voor jong en oud: Skiline

Als je in de Sierra Nevada gaat skiën kun je je hoogtemeters en ritjes in de skiliften bijhouden met de ‘Skiline’ app. Maar net zoals in veel andere gebieden kun je er nog veel meer mee. Zo kun je bijvoorbeeld je snelheid meten op de Skiline speedcheck track, waar ook nog eens een leuke actiefoto gemaakt wordt. Deze kun je downloaden door het nummer van je skipas in te voeren. Een andere aanrader is om de Slalom Gigante circuit te doen. Hier kun je slalommen en later kun je de video ervan downloaden via de app. De derde video die je kunt verkrijgen is zeker niet de minste. Als je de sprong op de Movistar Bag Jump maakt, een mega luchtkussen dat onderdeel is van het funpark van de Sierra Nevada, wordt dit ook voor je gefilmd.

Activiteiten voor na het skiën

Buiten het feit dat skiën fantastisch is in de Sierra Nevada, kun je ook een hoop leuke andere activiteiten doen. Bijvoorbeeld in het plaatsje Pradollano, waar het funpark Mirlo Blanco ligt. Deze plek is helemaal leuk voor kinderen. Hier kun je bijvoorbeeld in een coaster, sleeën van een steile berg en rodelen. Ook vind je in het gebied fijne mogelijkheden voor de kinderopvang, zoals 'El cole de la Nieve', eveneens in Pradollano, waar kinderen heerlijk kunnen spelen en knutselen.

54034 -  (24)
Aan sneeuw geen gebrek in de Zuid-Spaanse Sierra Nevada! (Foto: © Sierra Nevada)
3236 - Winter - Bob

Over Bob

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.