Skip to navigation Skip to main content
53918 - Leysin: dit is waarom je hier een keer naartoe wilt (6)
© Alpes Vaudoises, Audrey Freiburgshaus

Ken jij Leysin al? Zo niet, dan is het de hoogste tijd om kennis te maken met deze geweldige wintersportbestemming in Zwitserland. Het skigebied en gelijknamige dorp ligt in de Alpes vaudoises en is een van de meest afwisselende bestemmingen in deze regio. Freestylers komen uit alle hoeken en gaten van de wereld om te stunten in de toonaangevende funparks en het dorp kent een lange geschiedenis met een bijzonder verhaal. Waarom je echt een keer naar Leysin wilt voor een skivakantie? In dit blog vertellen we je meer over deze Zwitserse wintersportplaats!

Een plaats met een interessante geschiedenis

Al meer dan 60 jaar is Leysin een populair vakantieadres voor toeristen die komen genieten van de uitgebreide wintersportmogelijkheden. Maar voordat het een geliefde bestemming werd om te skiën en snowboarden, kwamen de mensen voor heel andere doeleinden naar deze Zwitserse plaats. Leysin heeft een rijk verleden als medisch toevluchtsoord, omdat men al vroeg ontdekte dat de uiterst zuivere berglucht een helende werking heeft. Door de unieke positie tussen torenhoge bergpieken, profiteert de plaats over een fijn en vooral zonnig klimaat waarbij de lucht ontzettend schoon blijft. Eeuwenlang hebben zij die het nodig hadden genoten van de droge, frisse lucht en zonovergoten terrassen, vandaag de dag komen wintersporters die op zoek zijn naar ideale omstandigheden daarvan genieten.

Ontdek Leysin
53918 -  (15)
© Alpes Vaudoises, José Crespo

Zonovergoten pistes in een gevarieerd skigebied

Skiën en snowboarden doe je in het hart van de Alpes vaudoises. Het skigebied Leysin-Les Mosses-La Lécherette bestaat uit een aaneenschakeling van drie resorts. In totaal goed voor ruim 100 km aan pistes, die variëren van blauw en breed tot steil en spannend. Families met kinderen vinden vooral ideale afdalingen in Les Mosses – La Lécherette, terwijl de gevorderde wintersporter volop geniet van de uitdagingen aan de kant van Leysin. Het skigebied profiteert, net als het dorp, van een groot aantal zonuren. Ga je hier op wintersport dan kun je dus veelal rekenen op zonovergoten hellingen en prachtige skidagen. Highlight voor kids is het Les Mosses Parc, een spannend funpark voor de allerkleinsten. Er zijn diverse oefenweides en -liften, maar ook schansen en obstakels om de eerste stappen richting het stunten te maken. Kunnen ze als ze groter zijn naar Leysin voor het echte werk!

Alles over het skigebied
53918 -  (16)
© Alpes Vaudoises, José Crespo

Walhalla voor freestylers

Van heinde en ver komen freestylende wintersporters naar Leysin om hun tricks te oefenen in de meest toonaangevende funparks. Het Zwitserse skigebied staat bekend om de fantastische faciliteiten voor freestylers en telt dan ook meerdere snowparks. Je hoeft geen pro te zijn om hier een paar stunts te proberen, want de voorzieningen zijn erop gericht dat zowel beginnende stunters als experts hier terecht kunnen voor wat actie. Het LeysinPark is daarom verdeeld in meerdere secties naar niveau. Dit park staat overigens internationaal bekend om de halfpipe, maar ook vanwege de Giant Xtour die hier jaarlijks plaatsvindt. Naast de halfpipe bestaat het park uit diverse kickers, rails en andere obstakels. Even bijkomen van alle sprongen? De Freestyle Bar beschikt over een relaxte sfeer waar je in alle gezelligheid met elkaar wat kunt drinken. Voor wie wat variatie wil kan ook terecht in het Les Mosses Snowpark en het XCX Skills Park. We zeiden het al: Leysin is een echt walhalla voor freestylers.

De ins en outs van het LeysinPark
53918 -  (17)
© Alpes Vaudoises, Audrey Freiburgshaus

Heel veel plezier in het Tobogganing Park

Uniek in Leysin is het uitgestrekte Tobogganing Park, waar sleeën, rodelen en snowtuben naar een ander niveau wordt getild. Dit bijzondere park is ontworpen door Olympisch winnaar en wereldkampioen bobsleeën Silvio Giobellina om jong en oud op en top plezier te laten hebben tijdens hun wintersport. In het park kun je onbeperkt naar beneden roetsjen op verschillende speciaal daarvoor ingerichte banen. Alleen of met een groepje, laat deze activiteit ongetwijfeld je hartslag een tikkeltje verhogen. Niet alleen de banen zijn de moeite waard, er is ook een enorme air bag waar je de sprong kunt wagen. Inclusief zachte landing! Er zijn maar liefst 11 verschillende banen. Kids tot 5 jaar die ook willen tuben, kunnen terecht op speciale mini rodelbanen. Een leuk uitje voor het hele gezin!

Lees meer over het Tobogganing Park
53918 -  (18)
© Alpes Vaudoises, José Crespo

Tips voor je wintersport in Leysin

Naast dat je echt een keer op wintersport naar Leysin wilt vanwege bovenstaande dingen, zijn er nog een aantal hoogtepunten die de Vaudoiser bestemming er één maken voor op je vakantielijstje. Dit zijn enkele tips voor je wintersport in Leysin:

  • Espace Nordique des Alpes Vaudoises - Hoewel de mogelijkheden voor skiën en snowboarden hier groot zijn, is dit niet de enige winterse sport die je hier kunt doen. Onder de naam 'Espace Nordique des Alpes Vaudoises' biedt het resort maar liefst 42 km aan langlaufloipes en ruim 50 km aan sneeuwschoenwandelpaden. Leuk ter afwisseling of om de prachtige besneeuwde omgeving van het Zwitserse wintersportoord te ontdekken! Ga op pad en snuif de zuivere berglucht op die deze bestemming al eeuwen geleden op de kaart heeft gezet.
  • Village des Neiges -Tip voor een wintersport met kinderen in Leysin: bezoek Village des Neiges. Dit iglodorp bestaat uit een verzameling iglo's die je van binnen kunt bewonderen. Stap in een ijswereld en bekijk het kerkje, of nog leuker, geniet van een typische Zwitserse kaasfondue in de Igloo-bar. Je vindt het sneeuwdorp direct naast het Tobogganing Park, dus je kunt een bezoek aan beide plekken eenvoudig met elkaar combineren.
  • Maak paardenritjes door de sneeuw - Gek op paarden en/of gek op avontuur? Dan mag een rit op een paard in de sneeuw niet ontbreken aan je wintersport in Leysin. Ga voor een unieke belevenis en stap op een paard om door de besneeuwde wereld te galopperen. Zo'n ervaring kan ook prima met het hele gezin, want kinderen kunnen op kleine pony's ritjes maken.
53918 -  (19)
© Alpes Vaudoises, José Crespo


Dit weblog is geschreven in samenwerking met Alpes Vaudoises.

3236 - Winter - Bob

Over Bob

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.