30 oktober 2021 door Marlous in Lijstje

Autovrije skidorpen: je ziet ze steeds vaker in de Alpen. Op steeds meer bestemmingen is de wagen niet langer welkom. Alleen te voet kun je je door deze plaatsjes bewegen en het enige verkeer dat je eventueel kunt tegenkomen bestaat uit elektrische taxi's en paardensleeën. Skidorpen worden net even pittoresker en het winterse plaatsje is direct een stuk fraaier, maar dat is niet het enige voordeel. Ook is het een stuk veiliger én gezonder. In dit blog vind je 10 autovrije bestemmingen in de Alpen. 

1. Avoriaz

In het hart van het omvangrijke skigebied Les Portes du Soleil ligt, op een hoogte van 1800 meter, het plaatsje Avoriaz. Vervoer bestaat uit sneeuwscooters, de pistenbully en paardensleeën, de wagen laat je achter op de grote parkeerplaats zodra je bijna bij het dorp bent. Omdat Avoriaz zo hoog ligt kun je hier bovendien gemakkelijk naar je accommodatie skiën, en start je je dag vrijwel direct op de piste. De auto heb je hier dus toch bijna niet nodig! 

2. Zermatt

Het dankzij de puntige Matterhorn wereldberoemde plaatsje Zermatt, is extra mooi doordat het autovrij is. Wel rijden er enkele elektrische taxi's, maar dat is dan ook het enige verkeer dat je naast voetgangers en fietsers zult tegenkomen. De Zwitserse plaats is ontzettend stijlvol, mede door de exclusieve hotels, chique winkels en authentieke houten chalets die het straatbeeld domineren. Hoewel er best wat vakantiegangers met dure auto's op af komen, zie je deze niet in het centrum, want die moeten achterblijven in de parkeergarage in het dal. Vervolgens kun je de trein nemen en te voet de omgeving verkennen. 

3. Serfaus

Het populaire plaatsje Serfaus is een van de weinige autovrije skidorpen in Oostenrijk. Je kunt hier met de auto naar je hotel of chalet rijden, maar daarna is het de bedoeling dat je de rest van de tijd de wagen niet meer gebruikt in het dorp. De meeste voorzieningen, zoals gondels, zijn hier op loopafstand te vinden. Verblijf je iets verder uit de buurt, dan kun je je verplaatsen met het ondergrondse treintje, die over een lengte van 1,3 km onder het dorp door rijdt.

Op zoek naar sfeervolle chalets in Serfaus >

4. Wengen

In de Zwitserse Jungfrau Region ligt het pittoreske Wengen, dat haar idylle mede te danken heeft aan dat het autovrij is. Je kunt het dorp alleen met de trein bereiken, evenals het nabijgelegen Mürren. Daarnaast is het een sfeervolle bestemming dankzij de verzameling aan chalets en karakteristieke houten huizen. Ook het skigebied, de Jungfrau Region, vormt een schitterende bestemming voor een skivakantie. Er is een afwisselend piste-aanbod en het landschap waarin je je begeeft is werkelijk adembenemend. 

wengen treintje

5. Oberlech

Een andere prachtige autovrije bestemming in de Alpen is Oberlech, een Oostenrijks plaatsje dat op een hoogte van 1750 meter ligt. Kom je aan met de wagen, dan kun je deze achterlaten in de garage in Lech am Arlberg. Verder reizen doe je door middel van de kabelbaan, welke iedere dag tot 01.00 uur tot de beschikking van bezoekers staat. Dankzij de grote hoogte is het dorp ontzettend sneeuwzeker en overnacht je bovendien vrijwel direct aan de pistes van Ski Arlberg

6. Saas-Fee

Nog een skidorp in Zwitserland dat prachtig en bovenal autovrij is, is Saas-Fee. Deze authentieke bestemming heeft een sfeervolle uitstraling met charmante accommodaties, maar ook met typische houten opslagschuren die op palen gevestigd zijn, de zogenoemde 'Spycher'. Het dorpje staat ook wel bekend als de 'Parel van Alpen', en dat is niet voor niets. Niet alleen het centrum is mooi, ook het skigebied is een heerlijke plek voor skivakantie met een groot en divers aanbod aan pistes en een grote sneeuwzekerheid. 

Overnachten in heerlijke accommodaties in Saas-Fee >

saas-fee autovrij

7. Oberstdorf

Ook in Duitsland zijn er autovrije skidorpen te vinden en Oberstdorf is daar één van. Sinds 1992 is dit plaatsje al vrij van wagens en dat is alleen maar ten goede gekomen van de fijne ambiance die er hangt. Je kunt hier heerlijk door het centrum struinen en kinderen kunnen zorgeloos spelen in de sneeuw. Bovendien staat het zuidelijke Duitse dorpje bekend om de schone lucht die er hangt, waardoor Oberstdorf ook wel gekenmerkt kan worden als kuuroord. Skiën en wellness gaan hier dus hand in hand met elkaar.

8. Riederalp-Bettmeralp

Twee autovrije skidorpen in de Alpen die ook in Zwitserland liggen zijn Riederalp en Bettmeralp, beide onderdeel van de Aletsch Arena. Mede doordat auto's hier niet mogen rijden, worden de plaatsjes geschetst door een ontzettend schilderachtig beeld. Het zijn prachtige chaletdorpen waar je rust en kalmte vindt en waar gezinnen met kinderen zich ongetwijfeld thuis zullen voelen. Wandel eens door het schitterende landschap of geniet van een romantische tocht met een paardenslee, het is echt een aanrader!

bettmeralp autovrij

9. Valmorel

Hoewel de meeste skidorpen in Frankrijk niet als sfeervol worden beschouwd, is Valmorel daar een van de uitzonderingen op de regel. Dit is een traditioneel bergdorpje bestaande uit vele chalets gemaakt van hout en natuursteen. En het is autovrij! Dat feit onderstreept nog eens extra het authentieke karakter van het dorp. Valmorel ligt bij het skigebied Le Grand Domaine, dat over meer dan 200 km aan pistes beschikt. Een mooie bestemming dus als je op zoek bent naar een vakantieadres in Frankrijk.

10. Pfelders

Het autovrije skidorp Pfelders is redelijk onbekend bij veel skiliefhebbers. Je vindt het plaatsje in het Zuid-Tiroolse Passeiertal, een regio die inzet op duurzaam toerisme. Daar past het autovrije karakter volledig in, evenals het feit dat het dorp zelf groene stroom opwekt. Alle accommodaties liggen op niet verder dan drie minuten loopafstand van de dichtstbijzijnde skilift. Een ander bijkomend voordeel van dit Italiaanse skidorp is dat het relatief rustig is en nog niet ontdekt is door de grote massa, waardoor je in kalmte kunt genieten van een heerlijke skivakantie. 

Wintersport en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen