Skip to navigation Skip to main content
53715 - Deze dingen maken een wintersport in Saas-Fee/Saastal extra leuk (2)
© Saastal Tourismus, AG-Puzzle Media

Duizelingwekkend hoge bergen, schitterende uitzichten en een gletsjerwereld waar je uren naar kunt blijven kijken... Dat is een wintersport in de vakantieregio Saas-Fee/Saastal in Wallis. Een wintersportbestemming waar daredevils uitdaging vinden, maar waar je ook de rust op kunt zoeken en waar je één kunt worden met de natuur. Er ontzettend veel leuke activiteiten mogelijk, zowel op als naast de pistes. Benieuwd wat je wintersport in Saas-Fee/Saastal extra leuk maakt? In dit artikel geven we je acht tips.

Wintersport in Saas-Fee/Saastal

Het Saastal is een prachtig dal in het Zwitserse kanton Wallis, omringd door maar liefst 18 (!) bergtoppen hoger dan 4000 meter. De hoogste van allemaal is de 4545 meter hoge Dom, welke qua vorm soms iets weg heeft van Batman. Stoer en altijd parmant aanwezig in het landschap. De berg is bovendien de hoogste van de Mischabelgroep en de hoogste berg die volledig in Zwitserland ligt. In het Saastal liggen drie skigebieden: Saas-Grund aan het begin, gevolgd door Saas-Almagell en Saas-Fee achterin het dal. Samen goed voor 150 km aan pistes en daarvan vind je de meeste in het autovrije dorp Saas-Fee. De ruim 100 km aan pistes reiken hier tot een hoogte van 3600 meter en bieden bijna het hele jaar door skiplezier. In het Saastal schijnt de zon gemiddeld 300 dagen per jaar, maar ondanks dit gegeven hoef je je geen zorgen te maken om de sneeuwkwaliteit: die is hier dankzij de hoogte en ligging gegarandeerd.

Snow Magic Saas-Fee: boek vanaf 4 dagen mét skipas
53715 -  (4)
© Saastal Tourismus

1. Een bezoek aan het Ice Pavilion

Gletsjers, gletsjers en nog meer gletsjers: tijdens een wintersport in Saas-Fee zie je er genoeg. Bijzonder is dat je ook een kijkje in een gletsjer kunt nemen. Stap hiervoor in de Metro Alpin naar de Mitallallin op 3500 meter hoogte. Hier vind je de derde tip in deze lijst, maar ook de eerste: het Ice Pavilion. Een indrukwekkende ijsgrot op duizelingwekkende hoogte, waarbij je meters diep het ijs in gaat. In de grot maak je kennis met de eeuwenlange ijsgeschiedenis, leer je meer over de gletsjer en kun je indrukwekkende ijssculpturen bewonderen.

2. Ontdek de gletsjerwereld

De gletsjerwereld kun je niet alleen vanbinnen, maar ook vanbuiten bewonderen. Tijdens het skiën, maar ook op sneeuwschoenen samen met een gids. In Saas-Fee/Saastal worden er diverse excursies georganiseerd. Een daarvan is de Glacier Experience, waarbij je samen met een gecertificeerde gids een tour maakt over de gletsjer boven Saas-Fee. De 4 tot 5 uur durende tocht start bij het bergstation van de Längfluh en voert je via Panoramaplatz naar Spielboden. Een speciale uitrusting is verplicht en daarvan zit een deel inbegrepen bij de prijs (klimharnas, sneeuwschoenen, stokken). Meer informatie over de Glacier Experience in Saas-Fee/Saastal ›

3. Iets drinken en/of eten in Drehrestaurant Mitallallin

Saas-Fee heeft iets unieks: een bergrestaurant dat in een uur tijd 360 graden ronddraait. Drehrestaurant Mitallallin ligt op 1500 meter hoogte en biedt zowel mogelijkheden voor een korte pauze als een uitgebreide lunch. Terwijl je plaatsneemt en van je warme choco nipt, geniet je van een schitterend uitzicht op de omringende bergwereld. Zie dan nog maar eens op te staan voor een nieuwe afdaling! ;-)

4. Kaasfonduen in een gondel

Je kunt Zwitserland natuurlijk niet verlaten zonder kaasfondue. Lekker met stokbrood dopen in een warme kaasmassa... Heerlijk! Wil je die ervaring naar een hoger level tillen? Dat kan in Saas-Fee tijdens Fondue Gondola. Zoals de naam al doet vermoeden, eet je dit heerlijke kaasgerecht dan niet in een restaurant, maar in de gondel. De rit duurt ongeveer een uur en er zijn verschillende mogelijkheden. Zo zijn er speciale familiegondels te boeken, kun je aansluiten bij andere wintersporters, maar kun je ook kiezen voor een romantisch diner bij kaarslicht. Fondue Gondola wordt tijdens het winterseizoen regelmatig georganiseerd.

5. Schaatsen onderaan de pistes

Het is absoluut de moeite waard om je ski's een keer te verruilen voor schaatsen. Met vier ijsbanen in vier verschillende dorpen biedt de vakantieregio Saas-Fee/Saastal daar meer dan genoeg mogelijkheden voor. Rondjes schaatsen, een wedstrijdje ijshockey, curlen en zelfs ijsstokschieten, het kan hier allemaal. Leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen!

6. Wandelen in Saas-Fee

De prachtige winterwereld van Saas-Fee/Saastal vraagt om ontdekt te worden. Niet alleen op ski's, maar ook zeker te voet. Op wandelschoenen of op speciale sneeuwschoenen, overdag met de zon op je gezicht of 's avonds met een fakkel in je hand. Je vindt hier zo'n 60 km aan geprepareerde wandelpaden en nog eens 54 km aan routes die je op sneeuwschoenen af kunt leggen. Als we de locals mogen geloven, mag de wandeling naar de bevroren Mattmarksee absoluut niet worden overgeslagen.

Tips voor winterwandelen in Saas-Fee/Saastal ›
Tips voor wandelen op sneeuwschoenen in Saas-Fee/Saastal ›

53715 -  (5)
© Saastal Tourismus

7. De après-ski mijl

Liefhebbers van gezelligheid na het skiën zijn aan het juiste adres in Saas-Fee. Je vindt hier namelijk een heuse après-ski mijl. Een hele mijl lang vol après-ski bars en met voor ieder type après-skiër wat wils. Van een gezellige wijnbar tot een bar waar je kunt dansen. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op een van de vele terrassen en genieten van de laatste zonnestralen met een drankje in je hand.

8. Klimmen

Een andere activiteit die hier leuk is om te ondernemen, is klimmen. Ga samen met een erkende gids op pad en beleef een bijzonder klimavontuur. Bijvoorbeeld tijdens een tour door de ruige Fee-grot die van Saas-Fee naar Saas-Grund loopt. Een spectaculaire klimtocht langs bevroren watervallen, over hangbruggen en ladders. Prima te combineren met een ritje in de zipline. Maar ook de via ferrata in Saas-Grund is een aanrader. Deze is ook voor de minder geoefende klimmer prima te doen.

Meer gave winteractiviteiten voor je wintersport in Saas-Fee/Saastal

Wintersport in Wallis

De vakantieregio Saas-Fee/Saastal ligt in het Zwitserse kanton Wallis. Een prachtig gebied in het zuidwesten van Zwitserland, grenzend aan Italië en Frankrijk. Je kunt hier maar liefst 45 vierduizenders bewonderen, er zijn ontzettend veel sfeervolle dorpjes waar je kunt overnachten en met bijna 2000 km aan pistes hoeft geen enkele wintersporter zich hier te vervelen. Skiën, snowboarden, toerskiën, winterwandelen, langlaufen, rodelen... De hoeveelheid aan activiteiten die je hier kunt ondernemen is bijna te veel om op te noemen! Op zoek naar meer tips voor een wintersport in Wallis?

Ontdek de wintersportmogelijkheden van Wallis

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Saas-Fee/Saastal en Wallis.

3236 - Winter - Bob

Over Bob

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.