Skip to navigation Skip to main content

7 skigebieden waar je echt eens wilt skiën in Wallis

53697 - 7 skigebieden waar je echt eens wilt skiën in Wallis (2)
© Rosswald

Een wintersport in Wallis betekent skiën in een machtige bergwereld. In dit Zwitserse kanton vind je een aantal van de hoogste bergen van het land en er zijn meer dan genoeg traditionele en sfeervolle dorpjes om in te overnachten. Aan spectaculaire uitzichten geen gebrek en met bijna 2000 pistekilometers en ontelbaar veel winterse activiteiten, hoef je je tijdens een wintersport in deze regio geen seconde te vervelen. Benieuwd welke skigebieden de moeite van een bezoek meer dan waard zijn? Lees snel verder voor zeven skigebieden in Wallis waar je echt eens wilt skiën.

Op wintersport in Wallis

Skiën in een indrukwekkend berglandschap? Met misschien wel de mooiste uitzichten van Zwitserland? Dan wordt het hoog tijd om de regio Wallis eens te ontdekken. Wallis, Valais in het Frans, ligt in het zuidwesten van Zwitserland en grenst zowel aan Italië als aan Frankrijk. Je vindt hier maar liefst 45 (!) vierduizenders, waaronder de 4634 meter hoge Monte Rosa (Dufourspitze), de hoogste berg van het land. De machtige toppen strekken zich uit van het Meer van Genève tot het Rhônedal en de Rhônegletsjer. Aan fijne skigebieden geen gebrek en bijzonder is dat je er kunt kiezen voor een Duits- of Franstalige wintersport. In het westen is de voertaal namelijk Frans en in het oosten Duits (Zwitserduits). Wallis heeft voor ieder type wintersporter meer dan genoeg te bieden. Of je er nu komt om van de pistes te genieten, voor de uitgebreide wandelmogelijkheden of voor meer extremere sporten.

1. Nendaz Veysonnaz: het grootste skigebied van Zwitserland

Kilometervreters zijn aan het juiste adres in Nendaz Veysonnaz. Beide dorpen bieden toegang tot het ruim 400 km aan pistes tellende skigebied Les 4 Vallées, dat met dit aantal het grootste skigebied is dat volledig in Zwitserland ligt. Een pareltje van een skigebied dat zich, zoals de naam wel doet vermoeden, uitstrekt over vier valleien. Nendaz en Veysonnaz liggen tegenover elkaar, maar worden gescheiden door een diep dal. Veysonnaz is klein, maar gemoedelijk en gezellig. Nendaz is een stuk groter, maar wel sfeervol. De skimogelijkheden zijn ontzettend uitgebreid. Niet alleen voor pisteskiërs, maar ook voor toerskiërs en off-piste skiërs. Er zijn diverse toerskiroutes uitgezet die gecontroleerd zijn op lawineveiligheid en ook vind je hier mooie off-piste routes. Ga uiteraard nooit zonder het juiste materiaal en de juiste kennis op pad. Bij voorkeur altijd met een gids. Nendaz en Veysonnaz zijn beide ook zeer geliefd bij families. Dit komt mede door de vele faciliteiten en familievriendelijke accommodaties.

Tips voor je wintersport in Nendaz Dit wil je niet missen in Veysonnaz
53697 -  (14)
© Etienne Bornet

2. Région Dents du Midi: skiën in twee landen

Skiën in twee landen tijdens je wintersport in Wallis? Het kan in Région Dents du Midi. Deze indrukwekkende wintersportregio is onderdeel van een van de grootste skigebieden ter wereld, Les Portes du Soleil en biedt pistes in Zwitserland én Frankrijk. Met ruim 600 pistekilometers hoeft niemand zich te vervelen, of je nu beginner, gevorderde of expert bent! In Région Dents du Midi liggen veel accommodaties aan de piste en dus profiteer je er van ski-in ski-out. Geen gesleep met skimateriaal, maar hup zo de piste op. Om als eerste van de ribbels te genieten of om als laatste door te gaan tijdens het avondskiën. Voor gevorderden is 'Le Mur Suisse' een mooie uitdaging en voor beginners zijn er voldoende brede blauwe afdalingen. Wil je eens iets anders dan skiën? Dan is 'Into the wild' een tip: sneeuwschoenwandelen met gids en slapen in een berghut. En houd je wel van een feestje? Zet 13 t/m 19 maart 2022 maar in je agenda voor het event 'Rock The Pistes', met onder andere concerten op de piste.

Meer tips voor Région Dents du Midi
53697 -  (15)
© Litescape Media

3. Leukerbad: ontspannen op het hoogste niveau

Wellness, wellness en nog eens wellness... En dat in combinatie met skiën in een prachtig landschap vol ruige bergen en heerlijke wandelmogelijkheden. Voor wie dit als muziek in de oren klinkt, is Leukerbad een ideale bestemming voor je wintersport in Wallis. Dit sfeervolle dorpje heeft een eeuwenoude wellnesscultuur en was zelfs in de tijd van de Romeinen om die reden al populair. Er zijn hier 64 warmwaterbronnen te vinden en acht daarvan hebben een watertemperatuur van 51 °C. Aan thermale baden en andere wellnessgelegenheden dus geen gebrek. De een nog indrukwekkender dan de ander en vaak met spectaculaire uitzichten op de besneeuwde bergwereld. Maar natuurlijk moet je zo'n relaxte middag wel eerst verdienen en geloof me, dat wil je ook. Bij Leukerbad ligt namelijk ook een fijn skigebied met zo'n 50 km aan pistes en je kunt hier de mooiste wandelingen maken. Een tip is de wandelroute van bergstation Sunnbüel (Kandersteg) via Daubensee naar de Gemmi pass.

Ontdek wat Leukerbad nog meer te bieden heeft
53697 -  (16)
© Leukerbad_Gemmi Plattform_Leukerbad

4. Crans-Montana: een luxe wintersportoord

Op een zonnig hoogplateau boven het Rhônedal liggen de dorpen Crans en Montana. Samen vormen zij het luxe wintersportoord Crans-Montana dat zo'n 140 km aan pistes telt. De zon schijnt hier bovengemiddeld vaak, maar ondanks dit gegeven hoef je je om de sneeuwzekerheid geen zorgen te maken. De pistes reiken tot maximaal 3000 meter hoogte en dankzij de Plaine Morte gletsjer kun je hier al vroeg in het skiseizoen op de latten staan. Crans-Montana is een internationaal gewaardeerde skibestemming en dat komt onder andere door de vele internationale ski- en snowboardwedstrijden die hier jaarlijks worden georganiseerd. Maar ook de niet-pro beleeft hier een fijne skivakantie. Echt moeilijk wordt het in Crans-Montana niet snel, wat weer ideaal is voor de minder geoefende wintersporter. Aan de kant van Arnouva beleven gezinnen een heerlijke vakantie en liefhebbers van après-ski moeten zeker naar de Cry d'Er Club. Dagelijks maakt de dj er hier op 2200 meter hoogte een groot feest van. Wat je ook niet mag missen is de zonsopkomst op de Plaine Morte, gevolgd door een heerlijk ontbijt.

Tip: boek je skipas voor Crans-Montana online en profiteer van korting
53697 -  (17)
© LucianoMiglionico_8

5. Aletsch Arena: 'in de achtertuin' van de langste gletsjer van de Alpen

Natuurlijk mag ook de Aletsch Arena niet ontbreken in dit lijstje met skigebieden in Wallis waar je echt eens wil gaan skiën. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van de langste gletsjer van de Alpen, die hier zo'n beetje in de achtertuin van het skigebied ligt. De Aletsch Arena telt ruim 100 km aan pistes en vanaf verschillende punten in het skigebied kun je de gletsjer bewonderen. Of dat nu op ski's is of tijdens een sneeuwschoenwandeling: het uitzicht op dit machtige natuurspektakel is keer op keer indrukwekkend. Wat deze skibestemming nog specialer maakt is dat je hier niet alleen in dorpjes in het dal, maar ook op de berg kunt overnachten. Verspreid in het skigebied liggen de autovrije skidorpen Fiescheralp, Riederalp en Bettmeralp. Hier profiteer je van ski-in ski-out en beleef je een unieke wintersportervaring. Wat je niet mag missen is de 13 km lange rodelafdaling van Fiescheralp naar Lax en ga ook zeker een keer avondskiën.

Ontdek de Aletsch Arena
53697 -  (18)
© Aletsch Arena, Raphael Wernli

6. Rosswald: een verborgen pareltje in Wallis

Gezinnen met kinderen en liefhebbers van rust en natuur zitten goed in de regio Brig-Simplon. Een bestemming die de meeste mensen kennen van de Simplonpas die Zwitserland met Italië verbindt, maar waar weinig weten van de fijne skimogelijkheden die deze regio biedt. Aan het begin van de bekende bergpas ligt de authentieke stad Brig en ten zuiden de kleine gemeente Simplon. Skiën kan hier op de pistes van Rothwald bij de Simplonpas en op de pistes van het 'zonneterras boven Brig', Rosswald. Elk met zo'n 25 pistekilometers. Vooral Rosswald vraagt om ontdekt te worden. Je vindt hier veel sfeervolle chalets aan de piste en de uitzichten zijn werkelijk fenomenaal. Voor de kleintjes is er een kinderland en skischool Rosswald leert ze de kneepjes van het vak, terwijl jij als ouder het skigebied verkent. Sla zeker de 15 km lange rodelbaan niet over en ook een bezoek aan Thermalquellen Brigerbad is een tip.

Nog meer leuke activiteiten in Rosswald
53697 -  (19)
© Rosswald

7. Saas-Fee/Saastal: de hoogte in

Kan het nog hoger? Die uitspraak is absoluut van toepassing voor de wintersportregio Saas-Fee/Saastal. Tijdens een wintersport in het prachtige Saastal word je omringd door maar liefst 18 vierduizenders en daar torent de 4545 meter hoge Dom trots bovenuit. Skiën kan hier in drie skigebieden: Saas-Grund, Saas-Almagell en Saas-Fee. Samen goed voor zo'n 150 km aan pistes en daarvan vind je de meeste (100 km) bij Saas-Fee. Dit autovrije skidorp ligt op 1800 meter hoogte en de pistes reiken hier tot maar liefst 3600 meter hoogte. Je skiet hier letterlijk tussen de gletsjers en over de sneeuwzekerheid hoef je je dan ook geen zorgen te maken. Zelfs in de zomer kun je hier op de latten staan! Verken de gletsjerwereld vanbinnen in het Ice Pavilion of ga op stap samen met een gids. Verder kun je hier prachtig wandelen op zo'n 60 km aan paden en mag ook een lunch of warme choco in Drehrestaurant Mitallalin niet tijdens je wintersport ontbreken.

Ook dit mag je niet missen in Saas-Fee
53697 -  (20)
© Saastal Tourismus, AG-Puzzle Media
3236 - Winter - Bob

Over Bob

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.