Skip to navigation Skip to main content

Steilste pistes in Oostenrijk: de top 8

53617 - Steilste pistes in Oostenrijk: de top 8 (2)

De steilste pistes in Oostenrijk zijn een droom en uitdaging voor gevorderde skiërs. De in dit weblog gekozen pistes vergen de nodige durf, lef en skitechniek uiteraard. Foutjes worden hier genadeloos afgestraft en zijn dus niet geoorloofd. Ontzagwekkende pistes, geprepareerd en ongeprepareerd, waar zelfs vergevorderde skiërs hun handen - eh benen - vol aan hebben. Als je een van deze pistes tot een goed einde hebt gebracht, dan heb je 's middags in de après-ski gegarandeerd een tof verhaal te vertellen. In dit blog maak je kennis met de steilste pistes van Oostenrijk. Durf jij ze aan?

#1. Schladming: Black Quartett

Black Quartett is de verzamelnaam van 4 super steile pistes in Schladming. Voor gevorderde skiërs is het een leuk potje kwartetten! Black Quartett bestaat uit Black Horse, Black Queen, Black Rose en Black Power. Deze pistes, met stuk voor stuk een hellingspercentage van 80%, zijn flinke uitdagingen. Met het zweet op je rug dan maar naar beneden, dan heb je op het einde van de dag een mooi verhaal te vertellen tijdens de après-ski.

#2. Zell am See – Kaprun: Trass & Black Mamba

Trass en de Black Mamba, twee van de steilste pistes van Oostenrijk, zijn te vinden in Zell am See. Black Mamba is te vinden op de Kitzsteinhorn en dankt haar naam aan de gelijknamige slang vanwege de vele smalle bochten, en niet omdat de piste giftig is. Met een hellingsgraad van 63%, een lengte van 1000 meter en de 290 overwonnen hoogtemeters heb je na deze piste gegarandeerd een unieke ervaring meegemaakt. De tweede steile piste is de Trass. Deze piste, gelegen op de Schmittenhöhe, is naar liefst 4150 meter lang. Daarmee behoort deze piste tot een van de langste steile pistes van Salzburg. De Trass heeft ook nog eens een hellingspercentage van 70% en je overbrugt 1000 hoogtemeters. Mocht je de afdaling willen vastleggen, dan kun je gratis een GoPro lenen.

53617 -  (4)
Een voordeel van steile pistes: het prachtige uitzicht

#3. Golm: Diablo

De steile Diablo afdaling ligt in het compacte skigebied Golm met iets meer dan 25 km aan pistes in het Montafon gebied, op de Golm. Diablo heeft een hellingsgraad van 70%, terwijl deze slechts 312 meter lang is. Direct bij de Außergolmbahn vind je deze zwarte piste. Denk je niet dat je deze piste heelhuids redt, dan is de piste gemakkelijk over te slaan.

  • Lengte: 312 m
  • Hellingsgraad: 70%
  • Skigebied:Golm (Montafon)

#4. Steinach Am Brenner: Manfred Pranger

In dit rijtje van de steilste pistes van Oostenrijk mag de Manfred Pranger piste (1b) zeker niet ontbreken. Steinach am Brenner mag dan een klein stadje zijn, maar ze hebben wel een piste van wereld kaliber. De hellingsgraad van 102% zorgt ervoor dat deze piste uniek is. Essentieel voor deze piste zijn perfect geslepen ski’s. Als je in de duizelingwekkende diepte stort kun je deze kantengrip wel gebruiken! Manfred Pranger kan alleen geprepareerd worden door een speciale pistebully met behulp van een lier.

  • Lengte: 1000 m
  • Hellingsgraad: 102%
  • Skigebied:Bergeralm

#5. Serfaus-Fiss-Ladis: Direttissima

Serfaus-Fiss-Ladis is absoluut een van de beste skigebieden van Oostenrijk, en dat mede dankzij de steile piste Direttissima. ‘Bijna rechte route’, zoiets betekent Direttissma in het Italiaans. En zo voelt deze piste 56 in Serfaus-Fiss-Ladis dan soms ook. Durf jij deze afdaling aan?

53617 -  (5)

#6. Obertaueren: Gamsleiten 2

De Gamsleiten 2 is zo steil, dat de buckels soms imposante formaten aannemen. Daarom verdient deze absoluut een plekje in de steilste pistes van Oostenrijk. Op sommige gedeeltes is de hellingsgraad maar liefst 100%, en daarom wordt Gamsleiten 2 ook wel “de muur” van Oostenrijk genoemd. Alleen van de aanblik begin je al te huiveren. In totaal ligt er voor 100 km aan pistes in skigebied Obertaueren, en gelukkig ogen de andere pistes stukken vriendelijker.

  • Lengte: 1300 m
  • Hellingsgraad: 100%
  • Skigebied:Obertauern

#7. Mayrhofen: Harakiri

Als je er met de Knorrenbahn langs zweeft, kun je alvast zien hoe andere skiërs het er vanaf brengen. Daarna ben jij aan de beurt! De Harakiri is een klassieker in de steilste pistes van Oostenrijk. Harakiri betekent in het Japans zelfmoord. Door de extreme hellingsgraad van 78% is de piste een van de steilste die er te vinden is. Tip: als je van plan bent deze piste te doen, neem deze dan zo links of rechts mogelijk omdat de piste al vroeg op de dag een ijsbaan wordt. 5 sneeuwkanonnen en een speciale pistebully zorgen ervoor dat deze piste ‘s avonds weer in optimale conditie komt.

#8. Ski Arlberg: Langer Zug

In Lech, Zürs en ver daarbuiten is de Langer Zug een begrip vanwege de steilheid, en daarom heeft ook deze piste een plekje in de lijst met steilste pistes van Oostenrijk. Officieel staat Langer Zug genoteerd als een skiroute, desondanks wordt hij wel geprepareerd. Zonder hulp van een lier zou de pistebully hier niet komen. Eenmaal bovenaan de afdaling kijk je letterlijk in de diepte. 373 hoogtemeters worden overwonnen binnen een afstand van 852 meter, dat zijn de eerste indrukwekkende cijfers. De Langer Zug start met een hellingsgraad van 77%, en deze loopt op naar 80%. Steil is deze afdaling dus zeker!

  • Lengte: 852 m
  • Hellingsgraad: 80%
  • Skigebied:Ski Arlberg

Hellingsgraad: wat is dat eigenlijk?

De hellingsgraad is een maat om de daling of stijging van een hellend vlak weer te geven, uitgedrukt in procenten. Als je het hoogteverschil deelt door de horizontale afstand, reken je de hellingsgraad uit. De skipiste daalt 10 meter voor iedere 100 meter die er in horizontale richting wordt afgelegd bij een hellingspercentage van 10%. Een hellingsgraad van 100% betekent een hoek van 45 graden, en een hellingsgraad van meer dan 100%, kijk maar naar de Manni Pranger piste, is dus mogelijk.

3236 - Winter - Bob

Over Bob

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.