Skip to navigation Skip to main content
53528 - Kleine skigebieden in Oostenrijk met minder dan 50 km aan pistes (2)

Hoeft het van jou allemaal niet zo groot, ga je liever voor kleinschalig en ben je op zoek naar kleine skigebieden in Oostenrijk met minder dan 50 km aan pistes? Er zijn in dit Alpenland genoeg opties om uit te kiezen! Niet alleen beginnende wintersporters en gezinnen met kinderen geven de voorkeur aan een klein skigebied, er zijn ook genoeg gevorderden die liever kiezen voor gemoedelijk en overzichtelijk. In dit artikel vind je tien kleine skigebieden in Oostenrijk met minder dan 50 km aan pistes.

Kleine skigebieden in Oostenrijk

Niet alle skiërs gaan voor de term 'hoe groter hoe beter'. Zij kiezen liever voor een van de kleine skigebieden in Oostenrijk, bij voorkeur met minder dan 50 km aan pistes. Daar zijn dan ook genoeg mogelijkheden voor. Van Vorarlberg tot Tirol en van het Salzburgerland tot Steiermark en Karinthië: er zijn voldoende kleine skigebieden voor een skivakantie in Oostenrijk. Lekker overzichtelijk, met een gemoedelijke sfeer en vaak is het er in het hoogseizoen een stuk rustiger dan in de grote namen.

1. Olympiaregion Seefeld - 26 km

Er zijn genoeg kleine skigebieden in Oostenrijk met minder dan 50 km aan pistes. Een daarvan is Olympiaregion Seefeld, een skigebied dat haar naam te danken heeft aan de Olympische Spelen van Innsbruck in 1964 en 1976. Laat je hierdoor niet afschrikken, het merendeel van de 26 pistekilometers is blauw. De pistes zijn niet allemaal met elkaar verbonden, maar verdeeld over vijf kleine skigebieden. Fijn voor iedereen die tijdens de skivakantie liever de gondels vermijd: op Rosshütte Seefeld na, zijn er geen gondels in dit gebied. In de skigebieden Gschwandtkopf, Hochmoos, Neuleutasch en Geigenbühel/Birkenlift beschikken uitsluitend over sleep- en stoeltjesliften. Olympiaregion Seefeld trekt vooral gezinnen en sportieve locals aan. De gemoedelijke sfeer en goede lesfaciliteiten zijn daar onder andere redenen voor. Er zijn drie kinderlanden voor de allerkleinsten en ook buiten het skiën om kun je hier allerlei leuke activiteiten ondernemen. Van rodelen tot schaatsen en winterwandelen.

53528 -  (12)

2. Almenwelt Lofer - 46 km

Almenwelt Lofer is een klein, gezellig en zeer familievriendelijk skigebied in het Salzburger Saalachtal. Dit dal ligt niet ver van Wagrain en de Duitse grens en is nog niet door de grote massa ontdekt. In dit kleine skigebied in Oostenrijk geniet je van een rustige skivakantie en heb je zo'n 46 km aan pistes tot je beschikking. Het merendeel daarvan is blauw (32 km) en dat maakt dit gebied ideaal voor beginnende wintersporters. Er zijn drie verschillende skischolen. Zij bieden alledrie de mogelijkheid voor kinderopvang en delen samen een kinderland op de Loferer Alm. Ideaal aan deze locatie is dat je er met de Almbahn II naartoe kunt en dat er twee restaurants naast liggen. Kinderen tot 18 jaar skiën hier elke zaterdag gratis onder begeleiding van een ouder en ook zijn er speciale familieskipassen waarmee gezinnen profiteren van aantrekkelijke kortingen.

3. Pitztaler Gletscher - 40 km

Er zijn ook gletsjers in Oostenrijk met minder dan 50 km aan pistes. Een daarvan is de Pitztaler Gletscher in het Pitztal in Tirol. Het gletsjerskigebied telt 40 pistekilometers en beschikt verder over een uitgebreid funpark, langlaufloipes, mooie toerskiroutes en mogelijkheden voor freeriden. Kortom, een klein skigebied in Oostenrijk met ontzettend veel mogelijkheden. Het leuke van een skivakantie in dit dal is dat je er nog twee kleine skigebieden vindt: Hochzeiger en Rifflsee. Als je kiest voor een skipas voor het hele Pitztal, kun je ook een bezoek brengen aan die gebieden. Overnachten kan in allerlei dorpjes en buiten het skiën om zijn er ontzettend veel leuke activiteiten om te ondernemen. Al onze tips voor het Pitztal kun je in onderstaande video bekijken.

4. Sonnenkopf - 30 km

Klein, maar ontzettend fijn. Dat is absoluut een uitspraak waarmee je het skigebied Sonnenkopf kunt omschrijven. Daar waar de meeste mensen doorrijden naar het grote en populaire Ski Arlberg, stoppen er maar weinig om van dit pareltje te genieten. Zonde? Misschien, maar het betekent wel dat je hier zelfs in het hoogseizoen nooit lang in de rij voor de skilift hoeft te staan. Sonnenkopf telt zo'n 30 pistekilometers. Ondanks de geringe hoogte van maximaal 2300 meter is het een ontzettend sneeuwzeker skigebied. Dankzij de natuurlijke ligging krijgt het gebied doorgaans extra veel sneeuw en zijn sneeuwkanonnen hier nog altijd niet nodig. Het is een echt familieskigebied met ontzettend veel faciliteiten. Er is een kinderland met oefenweide met vlakbij een groot familierestaurant. 's Middags kun je gewoon samen lunchen.

53528 -  (13)

5. Kühtai - 44 km

Een sneeuwzekere wintersport in een klein skigebied in Oostenrijk? Zet Kühtai dan maar op je lijstje. Dit bergdorpje ligt op 2020 meter hoogte en heeft daarmee de titel 'hoogste wintersportdorp van Oostenrijk' bemachtigd. Doorgaans kun je hier van begin december tot eind april van heerlijke pistes genieten. Kühtai ligt op zo'n 35 km afstand van Innsbruck en is daarmee ook perfect voor een skivakantie met het vliegtuig. Om er te komen moet je wel via een bergpas omhoog rijden, dus vergeet geen setje sneeuwkettingen mee te nemen! Het skigebied van Kühtai ligt aan weerszijden van het dorp en telt zo'n 44 km aan pistes. Die zijn door het geringe hoogteverschil niet heel lang, maar daarentegen is het er nooit echt druk en sta je dus in een mum van tijd weer bovenop de berg. Naast skiën op de pistes kun je hier ook geweldig freeriden en toerskiën. Een tip voor gezinnen is de Kühtai Rallye, een 15 km lange speurtocht op ski's. En wil je de allerlekkerste Kaiserschmarrn ooit eten? Ga dan naar de Dorfstadl.

53528 -  (14)

6. Filzmoos - 20 km

Als je op zoek bent naar kleine en kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk, dan is Filzmoos een echte aanrader. Dit bijzonder sfeervolle dorpje ligt op zo'n 75 km afstand van Salzburg in een schitterend berglandschap. Filzmoos is op haar beurt weer onderdeel van de grootste skiregio van Oostenrijk, Ski amadé en de Salzburger Sportwelt waar ook Flachau onderdeel van is. Het skigebied is met 20 km aan pistes niet groot, maar wel ontzettend gemoedelijk en perfect voor beginners en gezinnen met kinderen. De pistes liggen verdeeld over twee skibergen, met in het zuiden de Roßbrand en in het noorden de Großberg. Groot voordeel van een skivakantie in dit kleine skigebied met minder dan 50 km aan pistes is de rust. Zelfs in het hoogseizoen. Gek op langlaufen? Ook dan ben je hier aan het juiste adres. In de omgeving liggen een aantal prachtige loipes.

7. Galtür - 43 km

In Paznaun vind je naast het grote, populaire Silvretta Arena Ischgl - Samnaun ook meerdere kleine skigebieden met minder dan 50 km aan pistes. Aan het eind van het dal ligt Galtür. Een sfeervol dorpje met een skigebied dat 43 pistekilometers telt. Het piste-aanbod is overzichtelijk en eigenlijk kan ieder type skiër hier wel uit de voeten. Terwijl de kids leren skiën onder toeziend oog van mascotte Siggi, kun jij als ouder de prachtige pistes verkennen. Geniet van het uitzicht op de omringende bergwereld en Kopssee, lunch in een van de knusse berghutten, drink na afloop een drankje bij de Weiderhimmel en sla ook een uitstapje naar het Alpinarium niet over. Leuk weetje: snuif hier regelmatig wat frisse berglucht op. De luchtkwaliteit is zo goed dat Galtür in 1997 als eerste gemeente in Tirol de onderscheiding 'luchkuuroord' kreeg. Andere tips voor kleine skigebieden in Paznaun met minder dan 50 km aan pistes zijn de familievriendelijke bestemmingen See en Kappl.

53528 -  (15)

8. St. Johann in Tirol & Oberndorf - 42 km

De Oostenrijkse plaatsjes St. Johann in Tirol en Oberndorf delen samen een skigebied met zo'n 42 km aan pistes. Je bent hier aan het juiste adres als je op zoek bent naar een klein skigebied met minder dan 50 km aan pistes, maar ook als je op zoek bent naar een fijne bestemming voor een skivakantie met kinderen. Het skigebied is super kindvriendelijk en biedt allerlei faciliteiten voor families. De pistes bevinden zich allemaal op de imposante en 1996 meter hoge Kitzbüheler Horn en tijdens het skiën kun je regelmatig genieten van het uitzicht op het Kaisergebergte. Echt moeilijk wordt het hier niet snel. Gevorderden kunnen rekenen op heerlijk brede afdalingen om op te carven en voor beginners zijn er mooie oefenhellingen. Leuk weetje: er zijn hier in verhouding veel berghutten. 18 stuks om precies te zijn. Keuze genoeg voor een lekkere lunch tussen het skiën door!

Tip: een culinaire skisafari in St. Johann in Tirol & Oberndorf >

53528 -  (16)

9. Turracher Höhe - 42 km

Met een totaal van 42 pistekilometers hoort Turracher Höhe absoluut thuis in dit lijstje met kleine skigebieden in Oostenrijk met minder dan 50 km aan pistes. Dit nog redelijk onontdekte pareltje ligt op de grens van Steiermark en Karinthië, in het grootste dennenbos van Europa en in Biosferenpark Nockberge. Verwacht hier geen echt dorp, maar meer een soort sfeervol skiresort met vooral hotels en vakantieparken die veelal aan de piste liggen. De pistes van Turracher Höhe liggen rondom het gelijknamige meer en zijn over het algemeen heerlijk breed en niet echt moeilijk. Er is een leuke skitocht (de Seerunde), er is een pistebutler die gratis prosecco uitdeelt en ook vind je hier de grootste funmountain van Europa. Wil je een keer iets anders doen dan skiën? Maak samen met een gids een tocht op een sneeuwscooter, ga rodelen of maak een ritje met de Nocky Flitzer.

53528 -  (17)

10. Rauris - 32 km

We sluiten dit artikel met kleine skigebieden in Oostenrijk met minder dan 50 km aan pistes af met Rauris. Een sfeervol dorpje in het Raurisertal in Nationaal Park Hohe Tauern dat toegang biedt tot een overzichtelijk skigebied met een kleine 30 km aan fijne afdalingen. Rood en blauw is bijna eerlijk verdeeld en voor iets meer uitdaging is er een leuke zwarte afdaling en zijn er enkele skiroutes. Ondanks dit gegeven zullen gevorderden hier wel snel uitgekeken zijn. Rauris is vooral geliefd bij gezinnen met kinderen en biedt daar dan ook allerlei faciliteiten voor. Er zijn verschillende skischolen en voor de allerkleinsten is er een kinderland. Met mascotte Tilly is leren skiën elke dag weer een feestje!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.