Skip to navigation Skip to main content

De meest sfeervolle skidorpen in Oostenrijk

53501 - De meest sfeervolle skidorpen in Oostenrijk (2)

Naast dat we er natuurlijk komen om te skiën en te snowboarden, houden we er ook enorm van om in sfeervolle skidorpen in Oostenrijk te verblijven. Dat is hoe we een skivakantie in Oostenrijk inbeelden: knus en gastvrij. Maar niet alle dorpjes kennen die typische ‘gemütlichkeit’. Soms is een dorp niet meer dan een doorgangsweg met enkele huizen chalets en een kerkje (die ontbreekt echt nooit). Houd jij ook zo van die gezellige plaatsjes vol lichtjes, charme en karakter? Lees snel verder, want dit zijn een aantal van de meest sfeervolle skidorpen van Oostenrijk!

#1. Seefeld

Hoog op een met zonovergoten plateau in Tirol ligt het dorpje Seefeld. Het autovrije centrum staat bol van de leuke winkels en knusse restaurants. Het straatbeeld bestaat uit een chaletachtige bebouwing, precies zoals we het altijd zo charmant vinden in Oostenrijk. Seefeld is overigens een ontzettend bruisend dorp, want naast dat er mensen komen om te skiën, is winkelen en flaneren hier ook een ding. Het skigebied is met 25 km aan pistes niet een van de grootste, daarentegen zijn langlaufers hier wel helemaal op hun plek met ruim 275 km aan loipes.

53501 -  (8)

#2. Alpbach

Nog een Tirools dorpje dat het wint aan gezelligheid is Alpbach. Gelegen in een prachtig dal vormt het beeld van het dorp een schilderachtig plaatje. De houten chalets voldoen aan strenge bouwvoorschriften, waardoor het karakter van het plaatsje behouden blijft. Waarom veel gezinnen jaar in jaar uit kiezen voor een skivakantie in dit Oostenrijkse plaatsje heeft te maken met de serene rust, maar ook met de familievriendelijkheid. Alpbach maakt deel uit van skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau waar je op ruim 100 km aan pistes kunt skiën.

#3. Filzmoos

Aan het eind van een gemoedelijk dal in het Salzburgerland ligt het plaatsje Filzmoos. Het is een schattig dorp met een fijne sfeer, waar je een beekje en mooie chaletbebouwing vindt. Hoewel het een van de meest sfeervolle skidorpen in Oostenrijk is, is het skigebied hier vrij klein. Slechts 10 km aan pistes liggen hier voor je klaar, maar gelukkig liggen de skigebieden van Salzburger Sportwelt niet ver van Filzmoos verwijderd. Daar kun je op zeker 200 km aan pistes naar hartenlust skiën. Filzmoos is daarentegen perfect voor gezinnen met jonge kinderen. Leren skiën kun je hier perfect!

53501 -  (9)

#4. Fiss

Dat Fiss een populair skidorp is, is niet zo gek. Het plaatsje beschikt over een fijne ambiance en een authentiek karakter dat ondanks de komst van vele toeristen niet verloren is gegaan. De smalle straatjes vol chalets lopen soms behoorlijk steil naar boven, maar dat geeft het ook weer een bijzondere uitstraling. Fijn is ook dat je hier direct aan de pistes kunt overnachten, want veel accommodaties bevinden zich pal aan de afdalingen van het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis. Hier ligt ruim 200 km aan fijne pistes voor je klaar.

Bekijk aanbiedingen voor knusse chalets in Fiss >

#5. Saalbach

Absoluut een van de meest sfeervolle skidorpen in Oostenrijk is Saalbach, dat niet alleen knus is, maar ook heel levendig. ’s Winters bruist het hier altijd met skiërs, snowboarders en andere bezoekers. Is het dorp gehuld in een verse witte deken, dan zou het plaatsje bovendien zo op een ansichtkaart kunnen staan. Ook après-skiliefhebbers zijn hier trouwens helemaal goed op hun plek. Je skivakantie besteed je in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, waar maar liefst 270 km aan pistes te vinden zijn. Houd er rekening mee dat het centrum van Saalbach autovrij is.

53501 -  (10)

#6. Lech am Arlberg

Misschien een beetje mondain, maar wel ontzettend sfeervol, is het dorpje Lech am Arlberg. Het dorp heeft een mooie ligging te midden van een prachtig bergpanorama en de strikte bouwnormen zorgen ervoor dat het beeld authentiek blijft. Ondanks dat het een luxueuze ambiance heeft, hangt er toch ook een gemoedelijke en vooral familiaire sfeer. Daarom is het dorp zeer geliefd onder vele wintersporters, niet in de laatste plaats vanwege het geweldige skigebied. In Ski Arlberg kun je terecht op meer dan 365 km aan pistes.

#7. Zell am See

Gelegen aan een enorm meer profiteert het Oostenrijkse dorpje Zell am See van een fraaie ligging. ’s Winters zorgen het bevroren meer en de besneeuwde bergtoppen voor een prachtig plaatje, en daar helpt de sfeer van het dorp ontzettend aan mee. Smalle straatjes met winkels, knusse restaurants en fijne bars maken het een levendige plek. Daarbij komt dat het dorp aan een enorm fijn en bovenal sneeuwzeker skigebied ligt. Waar je in Zell am See op brede pistes kunt skiën, kun je ook gemakkelijk naar het skigebied van Kaprun waar je de gletsjer Kitzsteinhorn vindt.

Bekijk het aanbod aan fijne chalets in Zell am See >

#8. Berwang

Juist op zoek naar sfeervolle skidorpen in Oostenrijk die wat rustiger zijn? Neem dan eens een kijkje in Berwang. Het plaatsje is wat kleiner en wordt geschetst door een rustiek landschap. Wanneer er net een pak verse sneeuw is gevallen, krijgt de sfeer in het dorp een extra dimensie. Het is een geliefde bestemming voor gezinnen met kinderen dankzij de kalmte die er heerst. Ook fijn is dat veel accommodaties rondom de pistes liggen, waardoor je kunt skiën tot aan de voordeur. Berwang heeft een eigen skigebied, Bergbahnen Berwang, dat bestaat uit ongeveer 35 km aan pistes en onderdeel is van de Tiroler Zugspitz Arena.

53501 -  (11)

#9. Westendorf

Aan gezelligheid geen gebrek in Westendorf, want wie houdt van een drankje na het skiën is hier aan het goede adres. Het dorp is een populaire plek om een skivakantie te vieren en dat is niet voor niets. Niet alleen de après-ski, ook het behouden traditionele karakter draagt bij aan de sfeer van het dorp. Je vindt hier die typische Oostenrijkse charme die absoluut niet af wordt gedaan door de bruisende bars en uitbundige menigte. Skiën doe je doorgaans in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, met bijna 290 km aan pistes, maar je kunt ook eenvoudig een uitstapje maken naar Kitzbühel & Kirchberg.

Alle aanbiedingen voor een skivakantie in Westendorf >

#10. Kitzbühel

Een dorp dat zeker niet mag ontbreken aan dit rijtje meest sfeervolle skidorpen in Oostenrijk is Kitzbühel. Ook dit plaatsje heeft een chic karakter waar je kunt overnachten in luxe hotels en waar je zo nu en dan hele mooie auto’s ziet. Het centrum telt kleurrijke pandjes met prachtige beschilderingen, wat het dorp een pittoresk aanzicht geeft. Bijzonder leuk is overigens om te winterwandelen hier, maar uiteraard zijn de mogelijkheden voor skiërs ook heel goed. Het skigebied Kitzbühel & Kirchberg telt 185 km aan pistes voor ieder niveau.


Hoewel dit lijstje 10 van de meest sfeervolle skidorpen in Oostenrijk telt, zijn er natuurlijk nog meer fijne bestemmingen waar het heerlijk is om te verblijven. Wat dacht je van St. Anton am Arlberg of St. Johann in Tirol ? Welk dorp moet er volgens jou echt op dit lijstje staan? Laat een reactie achter!

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.