Skip to navigation Skip to main content

Welke soorten skihelmen zijn er?

53415 - Welke soorten skihelmen zijn er? (2)

Het antwoord op de vraag welke soorten skihelmen er zijn, is vrij eenvoudig. Er zijn namelijk drie soorten skihelmen: de in-mold, hard shell en hybride helm. De uitleg daarentegen is iets lastiger. Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen, gewicht en karakter. Omdat de skihelm tegenwoordig vast onderdeel is van onze wintersportuitrusting, is het belangrijk welke soorten je kunt kiezen. Want behalve dat hij lekker warm is, moet een helm er ook voor zorgen dat je hoofd beschermd wordt tijdens de skivakantie. Zorg daarom dat je een helm hebt die goed past. Benieuwd naar het verschil tussen de verschillende soorten skihelmen? Hieronder leggen we je de verschillen uit en vertellen we welke soort geschikt is voor welk type wintersporter.

Verschillende soorten skihelmen

De skihelm is al jaren niet meer weg te denken uit het wintersportbeeld en sinds de komst van de helm is de ontwikkeling snel gegaan. Al lang voordat helmen ook door recreanten werden gedragen, was een skihelm al verplicht voor wedstrijdskiërs. Maar de zware en stevige modellen die ze in de wedstrijdsport gebruiken, zijn niet nodig en bovendien minder comfortabel voor vakantiegangers. De afgelopen jaren zijn skihelmen lichter geworden en bovendien ook nog betaalbaarder. Toch zijn er nog steeds verschillende soorten skihelmen op de markt. Dit verschil zit hem vooral in het materiaal dat wordt gebruikt, en de daarbij horende prijs, kwaliteit en gewicht. Collega Miranda legt het in de video hieronder kort aan je uit.

De in-mold skihelm: betaalbaar en voor iedereen

De in-mold skihelm bestaat uit twee lagen: een schuimlaag aan de binnenzijde en een dunne plastic buitenschaal. Bij het maken van deze helm wordt het schuim in de buitenschaal gespoten, zodat de twee lagen samen één geheel vormen. Het is een geschikt model voor de breedste groep wintersporters. Zoek je een helm die je beschermd bij een val, dan is dit het juiste model. Echter, dit model beschermt niet tegen scherpe voorwerpen, zoals stenen en takken.

Voordelen van de in-mold skihelm:

  • Betaalbaar
  • Licht gewicht

Nadelen van de in-mold skihelm:

  • Beschermt minder goed tegen harde voorwerpen
  • Kortere levensduur

Hard shell skihelm: stevige helm voor de ervaren wintersporter

De hard shell skihelm bestaat ook uit twee lagen, namelijk een harde, stevige buitenschaal en een losse schuimlaag aan de binnenzijde. Omdat deze twee lagen 'los' van elkaar zijn, is de helm beter bestand tegen flinke klappen en scherpe voorwerpen. Deze helm wordt vooral gekozen door ervaren wintersporters en wintersporters die ook off-piste gaan. Ook in de wedstrijdsport wordt dit soort skihelm gedragen. Ze bieden de beste bescherming en gaan langer mee.

Voordelen van de hard shell skihelm:

  • Beste bescherming bij vallen en impact van harde voorwerpen
  • Lange levensduur

Nadelen van de hard shell skihelm:

  • Relatief zwaar
  • Prijzig
53415 -  (4)
De hardshell skihelm is wat zwaarder dan de andere soorten, maar biedt wel de beste bescherming!

Hybride skihelm: perfecte combinatie van beide

De laatste in het rijtje met verschillende soorten skihelmen is de hybride skihelm. Dit is een combinatie van de hardshell helm en in-mold helm. Op belangrijke punten in de helm wordt de hard shell bouwwijze gebruikt, terwijl op minder kwetsbare plekken de in-mold constructie wordt gehanteerd. Hierdoor is de helm comfortabeler en duurzamer en is hij bovendien minder zwaar. Ook dit is een goede optie voor ervaren wintersporters. Daarnaast wordt dit model ook gekozen door wintersporters die af en toe eens off-piste gaan.

Voordelen van de hybride skihelm:

  • Goede bescherming bij vallen en impact van harde voorwerpen
  • Comfortabeler dan een hard shell

Nadelen van de hybride skihelm:

  • Zwaarder dan de in-mold
  • Duurdere modellen
53415 -  (5)
Het hybride model is een mooie tussenweg tussen de hardshell en in-mold skihelm.
hybride skihelmen in verschillende kleuren
215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.